- Locatie
n.v.t.
- Voorzitter
- n.v.t.
Agendapunten
-
2024.11.18
Twentse Koers presenteert met onderliggende tussenrapportage 2024 de eerste inhoudelijke en financiële resultaten van het afgelopen half jaar. Het jaar 2024 staat in het teken van samen aanpakken, samen doen! In totaal wordt er binnen vier thema’s gewerkt aan 26 projecten.
Bijlagen
-
2024.11.19
Het college heeft besloten in te gaan op het verzoek van de gemeente Losser dat hun bewoners gebruik mogen gaan maken van de afvalbrengpunten in de gemeente Enschede. De gemeente Losser heeft een zelfde verzoek neergelegd bij de gemeente Oldenzaal met het doel het wegbrengen van grof huishoudelijk afval door bewoners vanuit Losser te spreiden. Ook de gemeente Oldenzaal heeft dit verzoek gehonoreerd. In praktijk zal het er op neer komen dat inwoners uit Losser met name van afvalbrengpunt Oost (Lenteweg) gebruik zullen gaan maken aangezien die het dichtst bij Losser ligt.
Bijlagen
-
2024.11.19
Het college heeft de raad voorgesteld te besluiten de prijsgrens voor de opkoopbescherming in de Huisvestingsverordening Opkoopbescherming Gemeente Enschede 2022 te verhogen naar 365.000,--. Voorheen waren dit koopwoningen met een WOZ-waarde tot 353.000,--. De prijsgrens wordt aangepast, zodat meer woningen onder de opkoopbescherming vallen. Dit acht het college nodig vanwege de schaarste naar goedkope koopwoningen in Enschede.
Bijlagen
-
2024.11.19
Vanaf het verslagjaar 2023 legt het college in de jaarrekening verantwoording af over het rechtmatig handelen. Hierbij geeft het college aan in hoeverre de baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening in overeenstemming met financiële regelgeving en raadsbesluiten tot stand zijn gekomen. Het normenkader met financiële regelgeving en raadsbesluiten wordt jaarlijks geactualiseerd en door de raad vastgesteld.
Bijlagen
-
2024.11.19
Bij de behandeling van de OV-visie van Openbaar vervoer naar Publieke mobiliteit op 1 juli jl. heeft de raad de motie Toegankelijke bus en op tijd rijden bus Enschede aangenomen. In deze raadsbrief leest u hoe we uitwerking geven aan uw motie.
Bijlagen
-
2024.11.19
Op 15 juli 2024 is door de gemeenteraad de motie Lobby Programma Schoolmaaltijden aangenomen. Hierin werd het College opgedragen in gesprek te gaan met Tweede Kamerleden en Kabinet-Schoof over het belang van het behouden van de gratis schoolmaaltijden in Enschede. Met een brief aan de raad geeft het College een update over de afhandeling van de motie Lobby Programma Schoolmaaltijden.
Bijlagen
-
2024.11.19
Jaarlijks legt het college de verordeningen van de gemeentelijke belastingen en heffingen van het aankomende belastingjaar voor aan de gemeenteraad. In deze verordeningen staan de tarieven en/of bedragen die inwoners en bedrijven betalen voor bijvoorbeeld de onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar ook voor het verkrijgen van bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of bouwvergunning.
Bijlagen
-
2024.11.20
De gemeente Enschede heeft in samenwerking met Twente Milieu in april 2023 een pilot opgestart voor uitstootvrije afvalinzameling in de binnenstad. Hierbij werden 33 ondergrondse en 15 bovengrondse containers verwijderd om het aantal vervoersbewegingen met diesel-vuilniswagens in de binnenstad terug te dringen. Inwoners konden er tijdens de pilot voor kiezen om hun afval op afspraak aan de voordeur te laten ophalen met elektrische bakfietsen of het afval zelf weg te brengen naar de containers aan de randen van de binnenstad. De pilot was een uitvloeisel van het coalitieakkoord van juni 2022 en zou na een jaar geëvalueerd worden. Verlenging en Pogingen tot Verbetering Na een jaar uitstootvrije afvalinzameling bleek er meer tijd nodig voor evaluatie en de pilot werd verlengd tot december 2024. Er werden verschillende aanpassingen doorgevoerd om het gebruik verder te stimuleren. Zo werden de wachttijden korter, ophaalmomenten in de avond en op zaterdag toegevoegd en werd het aantal afvalstromen dat kon worden aangeboden uitgebreid (bijvoorbeeld piepschuim en kleine elektrische apparaten). Ondanks deze veranderingen en intensieve communicatie, bleef het gebruik van de dienst laag. Redenen voor Stopzetting Na anderhalf jaar uitstootvrije afvalinzameling blijkt dat de pilot niet de gewenste resultaten oplevert. Slechts 15% van de beoogde doelgroep (289 van de 1.950 inwoners) maakt wekelijks gebruik van de ophaaldienst wat de kosten per inzameling te hoog maakt. De tevredenheid van de actieve gebruikers is wel gestegen, maar de animo bleef beperkt. Bovendien is het aantal inwoners dat de voorkeur geeft aan het zelf wegbrengen naar de randen van de binnenstad het grootst.
Bijlagen
-
2024.11.21
De Rekenkamer Enschede heeft onderzoek gedaan naar het rendement van maatschappelijk vastgoed. Hiervoor is onderzoek uitgevoerd door Twynstra Gudde. Conclusie is dat er sinds 2015 met het beleidskader Vastgoed goede stappen zijn gezet om met het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed beleidsmatige ambities te realiseren. Er is sprake van een ontwikkeling waarbij er, na de eerdere focus op het afstoten van vastgoed, steeds meer expliciet wordt nagedacht over hoe het vastgoed ingezet kan worden voor het realiseren van de maatschappelijke doelen. Daarbij wordt er veelal bottom up vanuit
de verschillende beleidsdomeinen gewerkt aan een vorm van accommodatiebeleid. Zoals het op te richten
makelpunt en de visie op gemeentelijke wijkvoorzieningen. Hoewel beleid op bepaalde onderdelen nog moet worden vastgelegd, wordt er al wel vanuit een inhoudelijke visie gehandeld. Maar met het huidige beleid vanuit de verschillende beleidsdomeinen is nog niet inzichtelijk welke maatschappelijke impact er precies moet worden gerealiseerd middels de accommodaties. Het is op dit moment voor de beleidsdomeinen dan ook lastig om inzichtelijk te maken hoe de inzet van het vastgoed bijdraagt aan het realiseren van maatschappelijke doelen. Om dit beter te kunnen doen wordt in nieuwe beleidskaders gekeken naar hoe afwegingskaders en inhoudelijke doelen beter beschreven kunnen worden.Bijlagen