Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Agendapunten

  1. 1

    Medio 2013 is de tracéstudie Noordelijke Ontsluiting Enschede Kennispark in concept gereed gekomen. Deze studie vormt de weergave en uitkomsten van het planproces rondom de NOEK van oktober 2012 tot juli 2013. In de studie worden 3 tracés beschreven. Vanaf de kruising Horstlindelaan tot aan de aansluiting met de Hengelosestraat is voor het betreffende wegvak het tracé gelijk. Dit deel van het tracé ligt in de nabijheid van de onderzoeksfaciliteiten van de UT (met name MESA+). De onderzoeken die in deze laboratoria worden uitgevoerd, zijn bijzonder trilling gevoelig. Het is op dit moment nog onvoldoende duidelijk wat de effecten zijn van trillingen veroorzaakt door het wegverkeer als gevolg van de NOEK op de onderzoeken die in de laboratoria worden verricht en welke maatregelen eventueel nodig zijn om een onaanvaardbare toename van trillingen te voorkomen. Met de UT is afgesproken dat we in overleg de uitgangspunten en parameters voor aanvullend onderzoek vaststellen om tot een gedegen onderzoek te komen. Uitgangspunt is dat de onderzoeken op de onderzoeksfaciliteiten van UT/MESA+ geen hinder mogen ondervinden van trillingen veroorzaakt door het verkeer op de NOEK en de daarmee verband houdende verkeerstoename op de Hengelosestraat. Het goed functioneren van de toonaangevende onderzoeksfaciliteiten van de UT is van groot belang. Omdat de resultaten van het onderzoek van invloed kunnen zijn op de in de studie benoemde ontwerptracés, is deze stap essentieel alvorens tracés ter besluitvorming te kunnen voorleggen.

  2. 1

    Een toekomstig Gemeenschappelijk Havenbedrijf Twentekanalen moet leiden tot meer focus en economische slagkracht in de regionale havenactiviteiten en een impuls voor de ruimtelijk-economische ontwikkelingen rond de Twentekanalen. Bovendien wordt ingezet op meer vervoer over het water en meer watergebonden bedrijvigheid en daarmee het bewerkstelligen van economische verbreding van de havengebieden. In de zomer van 2014 zal een formeel voorstel voor de vorming van een Gemeenschappelijk Havenbedrijf worden voorgelegd. De komende maanden zal dit inhoudelijk worden voorbereid.

  3. 2

    In de 1e Nota van Wijziging 2014 zijn, net als in voorgaande jaren, technische wijzigingen op de vastgestelde Programmabegroting opgenomen. Deze wijzigingen hebben een budgettair neutraal karakter. Dit betekent dat het saldo van de begroting na bestemming niet wijzigt.

  4. 3

    Op 25 februari > aangepast raadsvoorstel en memo naar de raad gegaan


    Burgemeester en wethouders hebben besloten de gemeenteraad voor te stellen het bestemmingsplan ¿¿t Vaneker 2013¿ en het beeldkwaliteitplan `t Vaneker gewijzigd vast te stellen. Het plangebied van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitplan bestaat uit het voormalige militaire terrein Zuidkamp en de agrarische schil daar rondom. Het plangebied wordt globaal begrensd door De Braakweg in het westen, de Vergertweg in het noorden, (het verlengde van) de Hegeboerweg in het oosten en de Brandemaatweg in het zuiden. Met het bestemmingsplan " `t Vaneker 2013" wordt beoogd de realisatie van ca. 260 woningen, waarvan ca. 40 in bestaande gebouwen op het Zuidkamp, mogelijk te maken in het toekomstige woonlandschap 't Vaneker. Het beeldkwaliteitplan `t Vaneker bevat de basiseisen voor de gewenste beeldkwaliteit van de in het toekomstige woonlandschap Het Vaneker te realiseren woningen. Daarnaast bevat het beeldkwaliteitplan randvoorwaarden voor de inpassing van de op het Zuidkamp aanwezige cultuurhistorisch waardevolle bebouwing. Daarbij is een goede balans gezocht tussen vrijheid voor de koper enerzijds en het behoud van het cultuurhistorisch waardevolle karakter anderzijds.

  5. 4

    OP 25 februari > aangepast raadsvoorstel


    Hornbach (Michel van Slingerland en Jacqueline Tijchon) geeft een korte presentatie.

  6. 4

    De Verordeningen ex artikel 213 en 213a gemeentewet 2014, het Controleprotocol 2014 de Nota reserves en voorzieningen 2014 en het Treasurystatuut 2014 worden bij deze vaststelling voorgelegd aan de raad. Daarnaast zijn de beleidsregels publieke taak leningen en garanties herzien. Hierin zijn de aanbevelingen vanuit het rekenkamerrapport toezicht externe relaties verwerkt.

  7. 5

    De praktijk van vergunningverlening heeft geleerd, dat een aantal kleine onderdelen van de welstandsnota niet meer actueel zijn, of minder goed aansluiten bij de praktijk. Het betreft aanpassingen in bijna alle welstandscategorieën. Samen met de Stadsbouwmeester is geïnventariseerd hoe dit kan worden opgelost. Door een aantal kleine onderdelen aan te passen, is de nota weer goed bruikbaar. De inspraakperiode heeft geen reacties opgeleverd, waardoor de wijzigingen nu door de Raad kunnen worden vastgesteld.

  8. 5

    De Netwerkstad Twente heeft de bedrijventerreinvisie Netwerkstad uit 2010 herijkt en wordt nu aan de betrokken gemeentebesturen ter vaststelling voorgelegd. De belangrijkste conclusie uit de visie is dat de vraag en het aanbod passend zijn voor de lange termijn (tot 2040). Dit betekent ook dat er in Enschede geen terreinen uit de markt hoeven te worden gehaald zoals vorig jaar via de Stedelijke Koers was besloten. Nieuw in de herijking is het onderdeel strategisch programmeren op Netwerkstadniveau waarbij de gemeenten gezamenlijk het aanbod programmeren. De visie gaat verder in op de herstructurering en geeft een duidelijke uitvoeringsstrategie aan. Hierin spelen de gezamenlijke aanpak van onder meer acquisitie & promotie, bereikbaarheid en beheer van het aanbod een grote rol.

  9. 6

    Voor de coördinatie en voorbereiding van verschillende deelprojecten, ontwikkelingen en activiteiten in de Stadsweide, de zuid-westflank van de binnenstad, wordt aan de gemeenteraad een krediet gevraagd. Het gaat hierbij om het in nauw overleg met eigenaren en marktpartijen opstellen van een ontwikkelingsstrategie voor de Stadsweide met nadruk op de Kop Boulevard en het Ariensplein. De inzet van de gemeentelijke middelen is gewenst om initiatieven uit de markt te kunnen begeleiden en ook aan te jagen en externe financieringsbronnen aan te kunnen boren. Ook de verdere ontwikkeling van de binnenstad met toevoeging van nieuwe functies op het gebied van kennis, technologie en zorg is van groot belang voor de vitaliteit van de stad.

  10. 7

    Voorgesteld wordt om dit stuk als hamerstuk te agenderen voor de raadsvergadering van 10 maart.

  11. 7

    Op 1 april 2013 is de nieuwe Aanbestedingswet in werking getreden. In Twente is dit mede aanleiding geweest om te komen tot één uniform inkoop- en aanbestedingsbeleid. Dit beleid wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de 14 Twentse gemeenten, Regio Twente en de Veiligheidsregio Twente.

  12. 8

    Het Covenant of Mayors ofwel Burgemeestersconvenant is de door de Europese Commissie erkende, algemene Europese beweging waarin lokale en regionale overheden deelnemen door vrijwillig toe te zeggen de energie-efficiëntie en het gebruik van duurzame energiebronnen op hun grondgebied te verhogen. De gemeente-raad dient expliciet te besluiten om tot het Covenant toe te treden. Door hun verbintenis beogen de ondertekenaars van het Convenant om de 20% CO2 reductiedoelstelling van de Europese Unie tegen 2020 te behalen en zo mogelijk te overtreffen. Het Covenant is door Europese instellingen als een uitzonderlijk voorbeeld van multi-level governance beoordeeld. In die zin kan toetreding -zoals ook aangegeven in de Programmabegroting 2014- er toe bijdragen dat de Enschedese inzet en resultaten op klimaat- en energiebeleid ook op Europees niveau beter voor het voetlicht wordt gebracht. Juist nu, bij de start van de Europese programmaperiode 2014 ¿ 2020 is dit van belang met het oog op toegang tot Europese fondsen en financiering. Voorgesteld wordt het toetredingsformulier door de burgemeester te ondertekenen en vanaf 2014 deel te nemen aan activiteiten in het kader van het Covenant. Dat kan in samenhang en afstemming met deelname in Netwerkstadverband aan het Eurocities Environment Forum waaraan Netwerkstad Twente in april 2011 is toegetreden.

  13. 8

    Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp. Een gedeelte van deze taken gaan gemeenten in Twente in regionaal verband organiseren. In Twente is eerder in de notitie 'Samenwerken aan Jeugdzorg in Twente' uitgewerkt welke jeugdhulptaken de 14 samenwerkende Twentse gemeenten (Samen 14) gezamenlijk op willen pakken en in welke mate van samenwerking. De Twentse gemeenteraden wordt voorgesteld de regionale taken op het gebied van jeugdhulp te beleggen in een eigenstandige organisatie voor de Zorg en Jeugdhulp in Twente (werktitel) met een aparte bestuurscommissie. Deze zal binnen Regio Twente gefaciliteerd worden. Na instemming door de gemeenteraden gaat Samen 14 onder leiding van een kwartiermaker verder met de uitwerking van de inrichting van de regionale organisatie die uiterlijk 1 januari 2015 gereed moet zijn.

  14. 9

    De legesverordening 2014 moet op 9 maart worden gewijzigd in verband met de nieuwe Paspoortwet. De meeste tarieven stijgen, maar daar staat tegenover dat een paspoort 10 jaar geldig is in plaats van 5 jaar.

  15. 10