Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Stedelijke commissie - SOCIAAL

maandag 17 maart 2025

19:00 - 20:15
Locatie

Stadhuis, Kamer 51

Voorzitter
Mart van Lagen
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    • Vaststellen agenda
    • Kennisnemen van het verslag van de vorige vergadering
    • Aandachtspunten en toezeggingenlijst
    • Mededelingen
      Hadassa Meijer-Ytsma namens de Commissie Menselijke Maat
  3. 3

    Aangemeld door CU: Graag een toelichting op de ontwikkelopgaven voor de wijkteams. Waar zitten de grootste uitdagingen? Is het haalbaar? Wat is de huidige stand van zaken met betrekking tot bezetting? En hoe wordt de raad verder meegenomen bij de ontwikkelingen. Mede aangemeld door CDA, PvdA en GL. Volledig bespreekpunt.
    Begin 2024 is het eindrapport van het externe bureau Significant Public ‘Naar toekomstbestendige wijkteams in Enschede’ opgeleverd. Dit eindrapport is de conclusie van een onderzoek waarin de vraag is beantwoord “Wat heeft Wijkteams Enschede de komende vier jaar nodig om de inwoners van Enschede goede ondersteuning te geven?”. In de uitkomsten van het onderzoek naar de Wijkteams Enschede zijn vier ontwikkelopgaven benoemd. Deze ontwikkellijnen raken niet alleen het wijkteam, maar ook andere partijen waarmee uitvoering wordt gegeven aan de uitvoering van de Jeugdwet en WMO. Zo is het belangrijk dat er meer samenwerking komt tussen wijkteam en bijvoorbeeld welzijnsinstellingen, waarbij er wordt verduidelijkt wordt wat ieders rol is. De thema’s van de ontwikkelopgaven komen ook tot uitdrukking in verschillende maatregelen en voorstellen zoals vastgesteld in de de strategienota’s “Onze Jeugd, Onze Zorg” en “Samen leven, samen zorgen”. Dit is de basis voor de opdracht van de Wijkteams Enschede voor de komende jaren.

  4. 4

    Aangemeld door D66: De D66 fractie wil graag met het college in gesprek over de implicaties als het bezwaar wordt afgewezen. We willen het gesprek voeren over het proces wat ons dan te wachten staat en in hoeverre het college zich momenteel aan het voorbereiden is op de mogelijke komst van alleenstaande minderjarige vluchtelingen.


    Op 20 december 2024 heeft het college het verdeelbesluit Overijssel van de minister van Asiel en Migratie ontvangen. Dit verdeelbesluit is genomen in het kader van de Spreidingswet, en bepaalt voor gemeenten hoeveel opvangplekken voor asielzoekers zij moeten realiseren. Enschede heeft op vrijwillige basis al een grote bijdrage geleverd. Zo heeft de gemeenteraad op 3 juli 2023 besloten om 550 asielzoekers minimaal vijf jaar op te vangen. Dit besluit was gebaseerd op afspraken met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, de commissaris van de Koning, het COA en de Twentse Regietafel Asiel (TRA). Deze afspraken zijn schriftelijk vastgelegd en maken deel uit van het provinciaal asielplan en onze eigen bestuursovereenkomst met het COA. Het nieuwe verdeelbesluit voegt een aanvullende asielopgave toe, bovenop de 550 opvangplekken die Enschede al biedt. Daarmee komt de opgave van Enschede op 571 plekken, waarvan 21 plekken voor minderjarige asielzoekers. Het college vindt dat dit niet past bij de afspraken die zijn gemaakt, en heeft daarom besloten bezwaar te maken tegen het verdeelbesluit Overijssel.

  5. 6
    Sluiting
  6. 99