Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Stedelijke commissie

maandag 24 januari 2022

18:00 - 23:00

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening, mededelingen Raad / B&W / (Eu)Regio
  2. 2
    Vaststellen agenda
  3. 3
    Voorstel hamerstukken voor de eerstvolgende raadsvergadering (onderaan de agenda)
  4. 5
    VERVOLG van de bespreking van het eindrapport Commissie Menselijke maat, inclusief de reactie van het College van B&W
  5. 5.b

    In de commissievergadering op 15 november jongstleden heeft het college aan de gemeenteraad een inhoudelijke reactie toegezegd op het eindverslag van de commissie 'Menselijke Maat Enschede'. In deze brief geeft het college haar reactie op de aanbevelingen die de commissie heeft gedaan.

  6. 6

    In de kadernota ‘Rondkomen met je inkomen’ is opgenomen dat we jongmeerderjarigen van 18 tot 23 jaar een financieel steuntje in de rug willen geven. Dit sluit ook aan op het coalitieakkoord waarin het college uitspreekt dat kinderen en jongeren warme aandacht krijgen. Het college wil jongeren die het financieel gezien moeilijk hebben en niet kunnen deelnemen aan sociaal maatschappelijke activiteiten een jaarlijkse bijdrage in de kosten voor sociaal maatschappelijke participatie verstrekken. Om dit mogelijk te maken legt het college van Burgemeester en Wethouders de ‘Verordening Maatschappelijke Participatie jongmeerderjarigen Enschede 2022' aan de Raad ter besluitvorming voor.

  7. 7.a

    De gemeente Enschede heeft veel taken. Dat kan de gemeente niet in haar eentje uitvoeren. Daarom worden publieke taken ook door anderen gedaan, onze samenwerkingspartners. Denk aan gesubsidieerde instellingen, inkooprelaties, verbonden partijen of partijen die een lening daarvoor krijgen. Hoe we als gemeente om gaan met deze partners wordt voor een deel wettelijk bepaald maar ook door eigen beleid. Eens in de vier jaar wordt dit beleid geactualiseerd. Dat is nu weer gebeurd. De gemeente streeft nog meer dan eerder, vanuit Goed bestuur, in deze relatie naar een goede balans tussen samenwerken met die organisaties aan de opgaven van de stad, (financieel) beheer en informatievoorziening. Een aantal uitgangspunten is daaraan aangepast. Het belangrijkste is natuurlijk de uitvoering van beleid; hoe we met elkaar omgaan. Daar wordt dan ook vooral op ingezet.

  8. 7.b

    De gemeente Enschede subsidieert verschillende initiatieven van inwoners, organisaties en verenigingen. De belangrijkste regels op basis waarvan subsidie wordt toegekend en de voorwaarden die zijn verbonden aan het verkrijgen van subsidie staan beschreven in de Algemene Subsidieverordening (Asv). Voor specifieke activiteiten kan een bijzondere subsidieverordening of subsidieregeling worden vastgesteld. De gemeente Enschede streeft naar een transparant en helder kader voor het verstrekken van subsidie aansluitend op de praktijk. De Asv is geactualiseerd en moet voor de komende jaren weer een duidelijk kader bieden waarbinnen subsidieaanvragen worden behandeld.

  9. 8
    Sluiting
  10. 99
    VOORSTEL HAMERSTUKKEN
  11. 99.1

    In een financiële verordening regelen gemeenteraad en college van burgemeester en wethouders hoe ze met elkaar omgaan op het gebied van financiële onderwerpen. Wie besluit wanneer waaraan het geld wordt uitgegeven? En hoe wordt dat in de gaten gehouden? De financiële verordening bevat afspraken over hoe de raad zijn budgetrecht kan invullen en hoe het college zich aan de raad verantwoordt. Dit zodat de raad goed zicht en vat heeft op de besteding van het geld en er zorgvuldig met gemeenschapsgelden wordt omgegaan.
    Enschede is een ambitieuze en ondernemende stad. Bij het realiseren van opgaves en doelen loopt de gemeente ook risico’s. Dat zijn onzekere gebeurtenis waardoor realisatie van doelen in gevaar kan komen. Als zich risico’s voordoen kan dat naast maatschappelijke consequenties ook financiële gevolgen hebben. Gemeentes houden daarvoor financiële buffers, ook wel weerstandsvermogen, aan. Dat zijn middelen die achter de hand worden gehouden om de financiële effecten van risico’s op te kunnen vangen als die zich onverhoopt voordoen. In vergelijking met thuis: het aanhouden van een spaarpotje voor als de auto of wasmachine er een keer mee stopt. In de nota risicomanagement en weerbaarheid wordt uitgewerkt op welke wijze in Enschede het risicomanagement en weerbaarheid wordt toegepast.

  12. 99.2

    De gemeenteraad is opdrachtgever voor de accountantscontrole van de gemeenterekening. In dat kader heeft de Raad op 1 februari 2021 het controleprotocol 2020-2025 vastgesteld met nadere aanwijzingen voor de accountantscontrole. Het gaat dan om de te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties en het normenkader voor de financiële rechtmatigheidscontrole. De accountant stelt bij de controle van de jaarrekening vast dat de baten, lasten en balansmutaties in overeenstemming met dit normenkader tot stand zijn gekomen. Dit normenkader wordt jaarlijks aangepast op basis van nieuwe (financiële) wet- en regelgeving.