- Locatie
Stadhuis, Kamer 51
- Voorzitter
- Mevrouw Y Hümmels
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening
-
2
- Vaststellen van de agenda
- Kennisnemen van het verslag van de vergadering van 15 januari 2024
- Aandachtspunten en toezeggingenlijst
- Mededelingen
Bijlagen
-
3
Met deze kredietaanvraag geeft het college aan voor welke mobiliteitsprojecten in 2025 geld beschikbaar is. Het belangrijkste hierbij is het voorstel om voor de bereikbaarheid rondom de Oostweg extra geld beschikbaar te stellen. Het college stelt de gemeenteraad voor om de verkeersprojecten in Enschede-Oost te bundelen tot één programma. Ook voegen we daar drie miljoen euro aan toe. Ook blijven we ons inzetten voor een bijdrage aan deze opgave vanuit het Rijk en de provincie.
Enschede wil leefbaar, aantrekkelijk en bereikbaar blijven. In de Mobiliteitsvisie Enschede 2030 staat hoe en met welke projecten we dat willen bereiken. Het gaat voor 2025 om ruim 32 miljoen euro. Ruim de helft van deze kosten kunnen we betalen met subsidies van de Provincie Overijssel en het Rijk.
Daarnaast zijn ook de volgende projecten het komend jaar belangrijk:
- Fietssnelweg F35 Eschmarkerveld
- Aanpassingen aan de kruisingen Usselerrondweg / Haaksbergerstraat en Usselerrondweg / Broekheurne-Ring / Broekheurnerrondweg
- Fietsveiligheid Brinkstraat
- Aanpak verkeersveiligheid schoolomgevingen langs 50km/u wegen.Bijlagen
-
4
Het Rijk heeft middelen beschikbaar gesteld zodat gemeenten een ‘lokale aanpak isolatie’ voor woningisolatie kunnen vormgeven. Met dit geld kunnen particuliere woningeigenaren ondersteund worden bij het isoleren van hun woning. Woningeigenaren van een woning met energielabel D of slechter èn een WOZ- waarde tot 303.000 euro (peildatum 01-01-2022) komen onder andere in aanmerking voor een tegoedbon voor isolatie van 1.250 euro (+250 euro bij biobased isoleren). Hiermee verwachten we rond de 8350 tegoedbonnen en de 3000 adviesgesprekken aan te kunnen bieden.
Recent is de Europese aanbestedingsprocedure afgerond voor de begeleiding van de gemeente bij de uitvoering van deze aanpak. De planning is om eind januari of begin februari 2025 (dit is nog in het stookseizoen) de regeling te openen. Inwoners kunnen met terugwerkende kracht vanaf 09-07-2024 (conform Collegebesluit ''Vaststellen besteding SPUK-middelen Lokale Aanpak Isolatie (LAI)'' d.d. 9-7-24) ook gebruik maken van de regeling voor reeds uitgevoerde maatregelen die voldoen aan de voorwaarden. Het besluit van 09-7-24 was nodig om te kunnen starten met de Europese aanbesteding. In dit nieuwe voorstel zijn direct nieuwe inzichten, bevindingen en middelen meegenomen. Zo zijn bijvoorbeeld de middelen van tranche 2 toegevoegd, is de pilot renovatiedeal specifieker gemaakt, is de energieaanpak Het Lang toegevoegd en is de subsidieverordening toegevoegd als bijlage.
Bijlagen
-
5
Enschede verandert, het aantal inwoners groeit en de stad groeit mee. We willen ruimte bieden aan nieuw en bestaand talent. Daarnaast hebben we ook te maken met een veranderend klimaat en willen we de stad groener en leefbaarder maken. Er zijn vier strategische opgaven geformuleerd voor onze stad (inclusief, aantrekkelijk, open, groen & duurzaam Enschede). Al deze ontwikkelingen en opgaven vragen om ruimte. Denk aan ruimte voor woningen, werken, groen, water, energie en sociale voorzieningen. Hoe kunnen we de schaarse ruimte zo goed mogelijk benutten? Wat vinden we daarbij belangrijk en welke keuzes zijn hiervoor nodig? Dat is te lezen in de omgevingsvisie.
We stellen de gemeenteraad voor om de ontwerp omgevingsvisie te bespreken en in te stemmen met het vrij geven voor terinzagelegging door het college. Zo kan eenieder de ontwerp omgevingsvisie inzien en gedurende een termijn van zes weken een zienswijze indienen. Na verwerking van de reacties kan de omgevingsvisie ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Dat zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 zijn.
De ontwerp omgevingsvisie is de digitale vertaling van het Toekomstbeeld omgevingsvisie. Dit Toekomstbeeld is op 4 maart 2024 door de raad vastgesteld. Sommige uitspraken uit het Toekomstbeeld omgevingsvisie zijn verder uitgewerkt. Die uitwerking doen we in leefmilieus. Ook dit is te lezen in de ontwerp omgevingsvisie. pag. 2 casenummer BV 24000461 Alle gemeenten in Nederland moeten een omgevingsvisie hebben. Dat staat in de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. Het proces van totstandkoming van de omgevingsvisie is te volgen via www.enschede.nl/omgevingsvisie.
Bijlagen
-
6Sluiting
-
99
07-01 Ontwerpverkeersbesluit invoering zero-emissiezone en concept-ontheffingenbeleid zero-emissiezone
Enschede
17-12 één jaar Omgevingswet en Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
10-12 Aangepaste omgevingsverordening Overijssel
10-12 Programma Uitvoering en Handhaving 2025: Bestemmen, Vergunnen, Toezicht en Handhaven
27-11 Afsluiting planologisch traject Duurzaamheidsroute A35