Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Stedelijke commissie - ECONOMIE WERK INKOMEN ONDERWIJS

maandag 22 april 2024

19:00 - 21:45
Locatie

Kamer 51, Stadhuis

Voorzitter
Rachel Denneboom
Agenda documenten

Agendapunten

 1. 3

  Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om een plan vast te stellen. Dit plan heet ‘Ontwikkelagenda Economie’. In dat plan staat wat de gemeente Enschede de komende tijd gaat doen om het voor ondernemers gemakkelijker te maken om producten te maken, te verkopen en hun klanten te helpen. Daarbij gaat om allerlei soorten ondernemingen. Bijvoorbeeld bedrijven die technische producten make. En om bedrijven die van nieuwe uitvindingen producten maken, zodat de wereld beter en schoner wordt. Slimme en handige (jonge) mensen van de Universiteit Twente, Saxion Hogeschool en het ROC Twente kunnen daar goed bij helpen. Het gaat ook om fijne winkels en supermarkten in de buurt. En om ondernemingen die ervoor zorgen dat inwoners en bezoekers hun vrije tijd fijn kunnen doorbrengen. Het college wil ook dat de binnenstad van Enschede nog aantrekkelijker wordt.


  Enschede wil bedrijven dus helpen het (nog) beter te doen. Daarbij is het ook belangrijk dat deze bedrijven zuinig zijn met energie en weinig afval hebben. Waarbij het afval dat overblijft opnieuw gebruikt kan worden. In het voorstel staan ook plannen om meer ruimte te krijgen voor bedrijven. Want die is er niet genoeg. Met de ontwikkelagenda wil het college van B&W er ook voor zorgen dat inwoners in Enschede en de regio werk hebben en houden, waardoor ze gelukkiger worden.

 2. 4

  De gemeente Enschede ondersteunt inwoners die niet rond kunnen komen met hun inkomen. Dat doen we samen met een aantal maatschappelijke organisaties. De gemeente wil dat alle kinderen gewoon mee kunnen doen op school en met sport en cultuur. De wens is dat kinderen in Enschede opgroeien zonder de geldzorgen van hun ouders.
  De gemeente onderzocht of inwoners met een laag inkomen genoeg geld hebben om van te leven. Uit het onderzoek blijkt dat echtparen met kinderen op de middelbare school het moeilijk hebben. Dit geldt ook voor alleenstaanden. Ook onderzocht de gemeente of inwoners alle mogelijkheden voor ondersteuning gebruiken. In Enschede gaat dit best goed, maar het kan beter.
  De gemeente Enschede gaat door met het huidige beleid van ‘Rondkomen met je inkomen‘. Ze gaat de komende jaren ervoor zorgen dat nog meer inwoners ondersteuning krijgen. Daar gaat de gemeente extra geld aan uitgeven. Van €105.000 in 2024 naar €397.500 in 2027.

 3. 5
  Sluiting