Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 14 december 2019

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2019.12.10

    Op 22 november jl. zijn bij de Raadsgriffie vragen ingediend door de heer E. Sariakçe (DENK), mede namens CU, PvdA en D66, op grond van artikel 35 inzake te weinig geld voor tampons en maandverband.

  2. 2019.12.10

    Op 25 november 2019 zijn bij de Raadsgriffie vragen ingediend onder de titel Participatiewet door de heer Ten Vergert (CDA) op grond van artikel 35 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. Het college van burgemeester en wethouders geeft antwoord op deze vragen.

  3. 2019.12.10

    Mevrouw Visser van EnschedeAnders heeft vragen gesteld over de plaatsing van een windmolen aan de Windmolenweg. Het College van B&W heeft de vragen beantwoord.

  4. 2019.12.10

  5. 2019.12.10

    In april 2019 zijn we samen met Menzis gestart met de ‘Maatwerkroute’ (‘100 gezinnenaanpak’), een aanpak om bij 100 huishoudens met meerdere problemen een doorbraak te realiseren. Als onderdeel van onze lokale samenwerkingsagenda met Menzis hebben we opdracht gegeven aan de SMD om deze aanpak, in samenwerking met het Instituut Publieke Waarden (IPW), vorm te geven. Hiertoe zijn wijkteammedewerkers gevoed met de theorie en achtergrond van de aanpak door het IPW, die de aanpak heeft ontwikkeld. De Maatwerkroute is een ‘doorbraakaanpak’ voor huishoudens in Enschede met meerdere problemen. Het doel daarbij is:

    • De kwaliteit van leven van huishoudens met meerdere gezondheids- en sociaal maatschappelijke problemen
      verbeteren;
    • Kennis en expertise ontwikkelen op het gebied van de aanpak van deze huishoudens. Deze kennis en expertise
      structureel borgen en duurzaam in zetten;
    • Maatschappelijke kosten duurzaam verlagen. Op basis van een trackrecord van de doorbraakmethode dat in drie jaar is opgebouwd, is de verwachting dat we een positief maatschappelijk rendement van ongeveer 12.000 euro per casus realiseren.

    De uitvoering van de eerste fase is afgerond. Het IPW heeft in deze eerste fase voorop gelopen in de toepassing van de methodiek en de verdere implementatie hiervan in de wijkteams. Daarbij is ingezet op het delen van kennis en het meenemen van wijkteammedewerkers in de theorie en achtergrond van de aanpak door het IPW. De eerste ervaringen geven waardevolle inzichten over de concrete toepassing van de theorie in de praktijk.
    In de periode tot 1 november zijn de volgende resultaten behaald:

    • 34 gezinnen hebben een Maatwerkplan
      Hiervan hebben:
    • 19 gezinnen een doorbraak gerealiseerd
    • 9 gezinnen werken nog aan een doorbraak
    • 6 gezinnen zijn afgehaakt.

    Vanaf 1 december zijn we begonnen met de 2e fase waarin de SMD (onze wijkteams) de leiding nemen in het vervolg. Daarin is ook uitbreiding van het aantal gezinnen opgenomen. Het IPW ondersteunt daarin de wijkteams.


    Met deze brief en de bijbehorende 'summary' informeren we de Raad over de resultaten van de eerste fase.

  6. 2019.12.10

    Op het perceel Twekkelerbeekweg 22 te Enschede stond een woning. De woning is op basis van een uitkoopregeling vanuit het Rijk aangekocht. De woning kwam hiervoor in aanmerking omdat het rechtstreeks stond onder een hoogspanningsleiding. Voorwaarde is dat de gemeente zorgt dat de vrijkomende woning niet meer voor bewoning in aanmerking komt. Als gevolg zijn de woning en bijgebouwen halverwege 2018 gesloopt. Dit laat onverlet dat het geldende bestemmingsplan het toestaat dat er ter plaatse een woning kan worden gerealiseerd. Deze planologische rechten dienen in overeenstemming gebracht te worden met de feitelijke situatie. Onderhavig plan voorziet hierin.

  7. 2019.12.10

    De Stadsbank Oost Nederland voert voor een groot aantal gemeenten in en buiten Twente taken uit op het gebied van schuldhulpverlening. Daartoe is een Gemeenschappelijke Regeling in het leven geroepen. Door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wrna) is een wijziging van de GR-regeling noodzakelijk. De CAO-gemeenten is niet meer automatisch van toepassing op gemeenschappelijke regelingen. Om toch een CAO te kunnen afsluiten, is onder de vlag van de VNG een werkgeversvereniging in het leven geroepen. Om te kunnen deelnemen aan deze vereniging is een wijziging van de GR noodzakelijk.

  8. 2019.12.10

    De gemeente Enschede heeft Jeugdhulp en ondersteuning WMO regionaal ingekocht bij zorgaanbieders. In de inkoopovereenkomsten zijn voor de tarieven indexatieafspraken opgenomen. De tarieven stijgen jaarlijks overeenkomstig de prijs-index van de Nederlandse Zorg Autoriteit. De tarieven voor 2020 moeten correct worden overgenomen in het Besluit Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning Enschede 2019. Dit besluit vormt samen met de Verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning Enschede 2019 het juridische kader waarbinnen het college aanvragen om ondersteuning beoordeeld.

  9. 2019.12.11

    Het college en de burgemeester hebben het Bestemmen, Vergunnen, Toezichts- en Handhaven (BVTH) jaarverslag 2019 en het uitvoeringsprogramma voor 2020 vastgesteld. Het gaat daarin over de taken die gemeenten hebben op het gebied van milieu, bouwen en bestemmingsplannen.
    Gemeenten moeten jaarlijks zo’n jaarverslag opstellen. Daarmee maken zij inzichtelijk waar zij het afgelopen jaar op hebben ingezet op het gebied van bestemmingsplannen, vergunningverlening, toezicht houden en handhaven.
    In het uitvoeringsprogramma zijn de doelen en prioritering voor het komende jaar beschreven.
    In 2020 ligt de prioriteit bij de dienstverlening en de uitvoeringskwaliteit om daarmee bij te dragen aan een veilige, duurzame leefomgeving.
    In het uitvoeringsprogramma wordt ook aandacht gegeven aan de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de raadsmotie “Prioriteiten van handhaving verleggen naar de binnenstad”. In plaats van een reactieve aanpak zal meer ingezet worden op een projectmatige aanpak in het centrum.
    Het deel van de milieutaken dat wordt uitgevoerd door de Omgevingsdienst Twente is ook in het uitvoeringsprogramma opgenomen. De Omgevingsdienst Twente richt zich in 2020 vooral op het verder inrichten van een professionele organisatie, het adviseren op milieu-aanvragen, het uitvoeren van controles bij milieubedrijven en het oppakken van projecten van de Twentse gemeenten.

  10. 2019.12.11

  11. 2019.12.12

    Het College vindt de samenwerking met woningcorporaties en huurdersorganisaties belangrijk. Om samen met de corporaties en huurders meer te bereiken voor de stad heeft zij daarom de gezamenlijke gemaakte prestatieafspraken vastgesteld.. Voor 2020 zijn er vanuit de afspraken vier speerpunt thema's benoemd waarop gezamenlijk extra wordt ingezet. Dit zijn Adaptief programmeren, monitoring, Wonen en sociaal domein en armoede als gevolg van hoge woonlasten onder huurders. Het vaststellen van de afspraken is een belangrijke stap in de verdere samenwerking tussen de corporaties, huurdersorganisaties en de gemeente.