Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Stedelijke commissie - ECONOMIE WERK INKOMEN ONDERWIJS

maandag 17 april 2023

19:00 - 23:00
Locatie

Stadhuis kamer 51

Voorzitter
Rachel Denneboom
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 3

    Zoals in het coalitieakkoord en de begroting aangekondigd, actualiseren we in 2023 de economische visie voor Enschede. Deze actualisatie hangt samen met de structurele reservering van extra financiële middelen voor economie, waarover u in het najaar van 2022 (bij de begroting) heeft besloten. De economische visie geeft sturing aan de strategische agenda voor de aankomende jaren.


    Doel agendering commissie
    We bevinden ons aan de start van het traject. Graag betrekken wij uw commissieleden in deze beeldvormende fase. Daarom halen wij tijdens de commissievergadering op 17 april de beelden op die u heeft bij de economische visie in een open gespreksronde. Welke verwachtingen heeft u van de economische visie en de bijbehorende strategische uitvoeringsagenda, welke economische thema’s vindt u belangrijk en welke juist niet, waarop moet volgens u de focus komen te liggen? Dit zijn de vragen die we graag aan u voorleggen. Uw reactie dient als input voor het verdere traject. Let op: er vindt nog geen oordeelsvorming plaats en we leggen nog geen inhoudelijke keuzes aan u voor.


    Wat kunt u verwachten
    We verzorgen een korte ambtelijke presentatie over de aanpak en de processtappen om tot een geactualiseerde visie te komen. Daarna volgt een open ronde langs de aanwezige fracties om beelden en verwachtingen op te halen die begeleid wordt door de wethouder.

  2. 4

    Naar aanleiding van de ingediende motie ‘Enschede welcoming city’, hebben we inzichtelijk gemaakt op welke manieren wij de verschillende groepen internationals ondersteunen. Aan de hand van deze blauwe nota gaan we graag met u in gesprek om te kijken hoe we Enschede welcoming city verder vorm kunnen geven.

  3. 5

  4. 6

    Het College van B&W heeft een nieuw uitvoeringsprogramma vastgesteld voor de Enschedese
    Arbeidsmarkt Aanpak. De Raad wordt hier per brief over geïnformeerd.


    Uit de evaluatie over 2022 blijkt dat de investering van meer en persoonlijke aandacht zijn vruchten afwerpt. Er zijn weer minder inwoners afhankelijk van een bijstandsuitkering. En het aandeel inwoners in de bijstand dat deelneemt aan maatschappelijke activiteiten als vrijwilligerswerk of scholing is toegenomen.


    Komend jaar verwachten we opnieuw een krappe arbeidsmarkt. Dat biedt kansen voor mensen die wat meer moeite hebben om door te groeien naar werk. De gemeente investeert daarom in 2023 in de integratie van statushouders. Ook schroeft gemeente het aantal praktijkgerichte re-integratietrajecten bij DCW en met samenwerkende scholen op. Consulenten zullen meer en vaker loonkostensubsidie inzetten en er komt een nieuw evenement om inwoners die nog niet maatschappelijk actief zijn te inspireren en motiveren.

  5. 7

    De jeugdhulp op scholen (in de vorm van OnderwijsJeugdhulpArrangementen) wordt voortgezet en uitgebreid. In 2018 is deze vorm van bieden van jeugdhulp bij wijze van proef geïntroduceerd bij vijf onderwijsinstellingen. Het experiment blijkt een succes. Ook andere scholen moeten hiervoor in aanmerking kunnen komen.


    De proef komt voort uit de wens om jeugdhulp dichter bij kinderen en hun gezinnen te organiseren. Op de vijf scholen die deelnemen aan de proef, zijn jeugdhulpverleners aanwezig. Ze draaien mee in de schoolteams. Zij kunnen zo vroegtijdig en snel ondersteuning bieden aan kinderen en jongeren die thuis en/of op school extra hulp nodig hebben. Bij de pilot zijn onder meer de jeugdzorginstellingen Pluryn en Jarabee betrokken.

  6. 8
    Sluiting