- Locatie
Raadzaal Stadhuis
- Voorzitter
- R.W. Bleker
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen van de agenda
-
3Actualiteiten
-
3.1
Antwoorden wethouder Vedder:
De wethouder merkt op dat op meerdere momenten en op meerdere plaatsen vragen over dit onderwerp worden gesteld. De wethouder geeft aan dat er geen grotere concentratie van woon-zorgcomplexen is in de Wesselerbrink. Er bestaat een goede spreiding over de stad. Bij mogelijke locaties maakt het college gebruik van de Woon-zorg visie en weegt het college allerlei factoren bij een initiatief en neemt er dan een besluit over. De wethouder vindt de conclusie die in deze vragen vervat ligt te voorbarig. De initiatiefnemer kan omwonenden betrekken in een participatietraject vooraf. Bij de omgevingsvergunning zijn er spelregels waaraan het college zich moet houden bij het verlenen van de vergunning. Aan die spelregels wil het college zich houden.
Het college heeft geen vlekkenkaart, wel een overzicht van het aanbod van woonzorginitiatieven.Bijlagen
-
3.2
Antwoorden wethouder Vedder:
Afgelopen jaren tijdelijke middelen toegevoegd aan begroting van Veilig Thuis om wachtlijsten weg te werken. Versterking van Veilig Thuis ligt ook in de verwachting in de plannen die het samenwerkingsverband en het college heeft voor het komende jaar.
Het college komt op korte termijn met een voorstel n.a.v. de motie Plan van aanpak Femicide en Intiem terreur Enschede. Plan van aanpak Femicide en Intiem terreur enschede - iBabs Publieksportaal
Veilig Thuis maakt een triage op de wachtlijst, zodat urgente gevallen altijd voorrang krijgen.
Veilig Thuis is niet de enige instantie die betrokken is bij hulp bij deze problematiek, ook onze wijkteams kunnen hulp bieden. De wethouder kan geen toezegging doen over de termijn waarop mensen op de wachtlijst geholpen worden.
In de Themagroep kindermishandeling werkt Veilig Thuis samen met de politie.
Toezegging:
De wethouder zegt toe de conclusies van het onderzoek wat recent is ingesteld aan de raad te sturen met daarbij een brief over de stand van zaken en gaat daarover graag met de raad in gesprek.Bijlagen
-
3.3
Antwoorden wethouder Vedder:
In de nota Onze jeugd Onze zorg hebben we maatregelen vastgesteld om doorplaatsing te voorkomen. Ik zet mij in om hier wat aan te doen. In de eerste rapportage rond OJOZ kijken we naar een goede indicator. We moeten het aantal uit-huis-plaatsingen terugbrengen. Daar ligt de sleutel voor de oplossing voor het grote aantal doorplaatsingen. Bij de laatste inkoop hebben we aandacht kunnen besteden aan kleinschalige opvang. Dat is een veiligere en fijnere opvang. Het college blijft monitoren of kleinschaligheid ook een bijdrage levert aan de kwaliteit.
90% van de huisartsen hebben praktijkondersteuners, die door de gemeente betaald worden.
Bij het volgende rapportagemoment in oktober kunnen we in de bespreking het advies van de Wetenschappelijke Board betrekken. Dan kunnen we ook kijken of het college de adviezen ten uitvoer heeft genomen.
De afbouw van Jeugdzorg Plus doen we samen met andere regio’s, daarbij worden alternatieven gezocht voor gesloten plaatsingen. De opbouw van alternatieven zijn we nu mee bezig, maar die vergt zorgvuldigheid.
Toezegging:
Met de match-care-indicator proberen we het aantal doorplaatsingen in kaart te brengen. De wethouder zegt toe daar bij de volgende rapportage aan de raad te rapporteren.Bijlagen
-
3.4
Antwoorden wethouder Kampman:
Landelijk is de discussie over de taaleis ook actueel. Antwoord op de eerste vraag is volmondig ja. De gemeente Enschede voert de taaleis zorgvuldig uit. In de praktijk zien we vaak dat mensen goed kunnen aantonen dat ze aan de taaleis voldoen. Als ze niet voldoen dan worden mensen verwezen naar een taalcursus.
Bij beperkt leervermogen kan het college een uitzondering maken op de taaleis.
De gemeente communiceert in principe met de inwoner in het Nederlands.Bijlagen