Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststellen van de agenda
  3. 3
    Actualiteiten
  4. 3.1

    Antwoorden wethouder Kampman:
    De volgorde is niet goed gegaan: had eerst de raad moeten informeren. In de vergadering van de G-40 is dit onderwerp besproken en zijn we tot een brief gekomen die ik als wethouder had willen ondertekenen vanuit mijn portefeuille en niet door de gemeente Enschede. Deze stellingname is dus niet vanuit het college. Daar buigt het college zich de komende tijd nog over en neemt een standpunt in.
    Deze ronde is alleen nog een consultatieronde. Er is nog geen gewijzigde wetgeving.
    Vanuit de portefeuille van de wethouder voorziet hij dat het systeem verstopt raakt door gebrek aan doorstroom vanuit het AZC. Verder kan een consequentie zijn dat mensen van buiten Enschede gaan meedoen met de loting voor huisvesting in Enschede.
    Als de wet wordt ingevoerd dan zal de gemeente zich daaraan houden, maar in deze consultatieronde heeft de wethouder gemeend er goed aan te doen om samen met de G-40 de consequenties mee te geven.

  5. 3.2

    Antwoorden wethouder Kampman:
    In de consultatieronde van het wetsontwerp is het goed om vanuit Enschede (en de andere G-40 portefeuillehouders) de consequenties vooraf mee te geven. Het is aan minister Keijzer om te kijken wat zij daarmee doet. Het college gaat zich nog buigen over een eventuele zienswijze vanuit de gemeente.


    Toezegging wethouder Kampman:
    De wethouder zegt toe dat het college een brief stuurt met het collegestandpunt en het proces wat ertoe heeft geleid dat wethouder Kampman in G-40 verband zijn handtekening onder de zienswijze heeft geplaatst.

  6. 3.3

    Antwoorden wethouder Kampman:
    Het college heeft altijd de wettelijke huisvestingstaakstelling uitgevoerd.
    De huisvestingstaakstelling voert het college uit in samenwerking met de woningcorporaties.
    Als de wet wordt aangepast dan zal het college de aangepaste wet uitvoeren.


    Toezegging wethouder Kampman:
    De wethouder zegt toe dat het college een brief aan de raad stuurt met daarin een toelichting en verantwoording over de na-reizigers die momenteel zonder medeweten van het college zijn gehuisvest in een hotel in Boekelo.

  7. 3.4

    Antwoorden wethouder Van den Berg:
    Met de planvorming wacht de gemeente Enschede nog op de komst van landelijke normen. Het college is voornemens om stevig te procederen tegen windturbines voordat landelijke normen zijn vastgesteld.
    De gemeente Enschede heeft zoeklocaties voor windmolens gedefinieerd, op voorwaarde dat deze locaties voldoen aan de landelijke normen.


    Toezegging wethouder Van den Berg:
    De wethouder verwacht dat de provincie eind april/begin mei de beslissingen neemt waartegen het college kan procederen. De brief die het college daarover aan de raad stuurt kan dan worden geagendeerd ter bespreking.

  8. 3.5

    Antwoorden wethouder Teutelink:
    In 2024 zien we een gewichtsafname van de bijplaatsingen. Dat betekent niet dat het college de verrommeling in de stad niet ziet. We willen naar een wijkgerichte aanpak, zoals het college ook in de Grondstoffenvisie heeft vastgesteld. Het college zet een veelheid van maatregelen in met de maatwerkaanpak op wijkniveau.
    In sommige wijken houdt het probleem ook verband met sociale problematiek. Deze maatregelen gaan gepaard met een publiekscampagne.
    De Enschedese app Slim Melden is sinds 2023 niet meer ingeschakeld en is vervangen door een nieuwe app.


    Toezegging wethouder Teutelink:
    De wethouder zegt toe een sessie voor raadsleden te organiseren waarin hij de maatregelen die in voorbereiding zijn wil toelichten. De wethouder zegt toe dat hij informatie over de nieuwe meldingsapp naar de raad stuurt.