- Locatie
Raadzaal Stadhuis
- Voorzitter
- E.G.H. Westerbeek
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening en mededelingen
-
2
Bijlagen
-
3Voorstel hamerstukken voor de eerstvolgende raadsvergadering (onderaan de agenda)
-
4Rondvraag
-
5
Het college stelt de raad voor het nieuwe wegenbeleidsplan voor de jaren 2014 tot en met 2018 vast te stellen. Dit wegenbeleidsplan start de zoektocht naar nieuwe methoden, werkwijzen en wegbeheersystematieken. Een zoektocht naar hoe we met de beschikbare middelen de wegen zo goed mogelijk kunnen beheren en onderhouden én hoe we het betaalbaar kunnen houden. Door de huidige ontwikkelingen, dynamische tijd en de financiële situatie staan de middelen voor het beheer van wegen steeds meer onder druk. Deze ontwikkelingen vragen om een trendbreuk: een nieuwe manier van denken en werken. Belangrijke trends waar we bij het beheer en onderhoud van wegen op in willen spelen zijn innovatie, duurzaamheid en participatie. Met de focus op veiligheid en de acceptatie van minder comfort en beeldkwaliteit.
Bijlagen
-
6
Eind 2011 heeft de gemeenteraad de afvalbeleidsvisie 'Laat grondstof geen afval zijn' vastgesteld. Om het huidig afvalscheidingsresultaat van 40% te verhogen heeft het college recent besloten verschillende maatregelen in te voeren. Het stijgingspercentage stijgt hierdoor van 40% naar 45% in 2015. Een mooie verbetering maar we zijn er dan nog niet. Er zullen verdergaande maatregelen nodig zijn. Het college heeft daarom besloten om de Raad voor te stellen het plastic huis aan huis in te zamelen via zakken. Na een gewenningsperiode van drie maanden zal de frequentie van de inzameling van het restafval teruggebracht worden van 1 keer in de 2 weken naar 1 keer in de 4 weken. Dit, omdat als er goed wordt gescheiden, de hoeveelheid restafval drastisch verminderd. De afvalstoffenheffing kan hierdoor omlaag met 1 tot 3% in 2015.
Bijlagen
-
7
In september 2012 heeft u raad de startnotitie Ontwikkelagenda Netwerkstad vastgesteld. Met als doel te komen tot een nieuw richtinggevend perspectief met betrekking tot de ruimtelijke opgaven van de Netwerkstad. Hiertoe is de afgelopen maanden gewerkt aan de nu ter instemming voorliggende Ontwikkelagenda Netwerkstad Twente.
Bijlagen
-
8
In de Gemeenschappelijke Regeling Stadsbank Oost Nederland (SON) en in de Wet Gemeenschappelijke Regelingen (WGR, artikel 34) is geregeld dat het Algemeen Bestuur (hierna: AB) van een gemeenschappelijke regeling bevoegd is tot het vaststellen van de begroting. De begroting wordt door het AB vastgesteld in het jaar voorafgaand aan het jaar waarvoor en dient na vaststelling te worden toegezonden aan Gedeputeerde Staten (en indien sprake is van een gemeenschappelijke regeling tussen gemeente(n) en de provincie, aan het ministerie van Binnenlandse Zaken).
Aangemeld door dhr. P.C.M. van der Vloet (VVD) en mevr. M. Visser-Voorn (CDA): VVD en CDA willen hun zienswijze t.a.v. de begroting kenbaar maken en willen weten hoe het college aankijkt tegen de toekomst van de stadsbank.
Bijlagen
-
9
Informatie aan de Raad over de uitvoering van de motie: "versterking Formulierenbrigade".
Aangemeld door mevr. M. Visser-Voorn (CDA).Bijlagen
-
10
De gemeente Enschede zet in op het wijkgericht aanbieden van diensten en heeft hiervoor in de periode mei tot en met december 2012 in de wijken Pathmos, Wesselerbrink en Roombeek-Mekkelholt-Deppenbroek een proefproject gedraaid. In de wijkgerichte benadering hebben geselecteerde (zorg) partijen diensten aangeboden die meer aansluiten bij de behoefte van wijkbewoners. De gemeente Enschede heeft deze aanpak geëvalueerd en vertaald in adviezen die gebruikt kunnen worden bij het opstellen van een gezamenlijke visie met partners voor de implementatie van integrale dienstverlening op het gebied van werk, inkomen en zorg/ondersteuning.
Aangemeld door mevr. Hannink (GroenLinks): GroenLinks wil bespreken wat we hieruit kunnen leren. Kan deze pilot worden ingezet om de 40% bezuiniging op Huishoudelijke hulp te bereiken? Hoe zorgen we dan dat privacy niet in gedrang komt en kan de vrijheid in keuze van aanbieder behouden blijven?Bijlagen
-
11Sluiting
-
99VOORSTEL HAMERSTUKKEN
-
99.1
Vooruitlopend op een mogelijke wijziging van de Winkeltijdenwet wordt de Winkeltijdenverordening Enschede aangepast. Het betreft een technische aanpassing om bestaande vrijstellingsmogelijkheden voor openstelling op zon- en feestdagen te handhaven. Deze vrijstellingsmogelijkheden staan nu nog in het Vrijstellingenbesluit Winkeltijdenwet, maar vervallen bij de inwerkingtreding van de nieuwe Winkeltijdenwet. Om te voorkomen dat bijvoorbeeld musea, cafetaria¿s, ijssalons en videotheken opeens niet meer open mogen op zondag, worden deze onderdelen ondergebracht in de gemeentelijke Winkeltijdenverordening.
Bijlagen
-
99.2
Het College van B&W heeft ingestemd met de voorbereidende acties die moeten leiden tot de vorming van een Wmo-raad per 1 juli a.s. Het college geeft hiermee gehoor aan de wens van de gemeenteraad. Een definitief besluit moet komen van de gemeenteraad zelf door vaststelling van de Verordening Wmo-raad die de samenstelling, taken en bevoegdheden van de raad regelt. De Gehandicaptenraad zal worden opgeheven. De Seniorenadviesfunctie blijft in beperkte vorm voorlopig overeind. Daarvoor moet de raad nog de Verordening Seniorenraad vaststellen. Vanuit de huidige Gehandicaptenraad, Seniorenraad en Kennisplatform Integratie en Burgerschap zullen in totaal 7 leden zitting nemen in de Wmo-raad. Dit zorgt voor behoud van de continuïteit en opgebouwde expertise. De overige leden worden geworven via een externe procedure.
Bijlagen
-
99.3
Het college van B&W heeft besloten de raad voor te stellen de Beheersverordening Buitengebied Noordwest vast te stellen. De aanleiding tot vaststelling is dat niet voor 1 juli 2013 het bestemmingsplan Buitengebied Noordwest vastgesteld kan worden. De beheersverordening komt in de plaats van het bestemmingsplan en legt de huidige (vergunde) situatie vast. De beheersverordening maakt geen ontwikkelingen mogelijk, maar er kan wel binnen de regels gebouwd worden.
Bijlagen