- Locatie
Raadzaal Stadhuis
- Voorzitter
- R.W. Bleker
- Agenda documenten
Agendapunten
-
1Opening
-
2Vaststellen van de agenda
-
3
Bijlagen
-
4Benoemingen
-
5
Vaststellen actuele overzichten
a. Toezeggingen Raad en Actualiteiten
b. Moties
c. Schriftelijke vragen
d. Ingekomen stukken -
6Bespreekpunten
-
6.1
De gemeenteraad heeft in 2021 de Enschedese energievisie vastgesteld. In deze energievisie staat wat de gemeente Enschede wil bereiken op het gebied van energietransitie in de periode tot 2030. De meest concrete doelstelling betreft de opwek van hernieuwbare elektriciteit tot minimaal 16.6% van het totale energieverbruik van Enschede in 2030. De afgelopen periode is gebleken dat deze doelstelling niet gehaald gaat worden. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn netcongestie en veranderd provinciaal en landelijk beleid.
De gemeente Enschede heeft nu in kaart gebracht wat er nog wel kan, en op welke wijze de doelstelling van de energievisie wel gehaald kan worden; een herijking van de energievisie. Met deze herijking van de energievisie is de CO2 routekaart geïntroduceerd. Met een concrete ambitie voor 2030 en manieren waarop deze ambitie gehaald kan worden. Het College van B&W heeft aan de gemeenteraad gevraagd deze CO2 routekaart vast te stellen.
Daarnaast heeft het College van B&W een brief aan de Gemeenteraad gestuurd. In deze brief worden twee dingen behandeld, namelijk 18 ‘no regret’ verduurzamingsmaatregelen en de actieve deelname van de gemeente Enschede aan het Europese Covenant of Mayors.
Deze 18 no regret maatregelen zijn vanuit de gemeenteraad in haar vergadering van 9 december 2024 aan het college voorgelegd, met het verzoek om deze mee te nemen in de uitvoering. De wethouder duurzaamheid heeft toen aan de Raad beloofd op deze maatregelen te reflecteren. In deze brief beschrijft het College of in Enschede aan deze maatregelen wordt gewerkt, op welke wijze dit gebeurt en met welke resultaten.
Ten slotte heeft het College van B&W besloten actief deel te gaan nemen aan het Covenant of Mayors. Dit is een Europees netwerk waarin gemeenten samenwerken aan verschillende duurzaamheidsuitdagingen. Deelname aan dit netwerk geeft Enschede nieuwe kansen voor (inter)nationale samenwerking en het uitwisselen van kennis. Hiermee voldoet het college aan de oproep uit de motie_structurele inbedding strategische doelen incl. duurzaamheid_ van Groenlinks van 6 november 2023.
Bijlagen
-
6.2
Enschede heeft bijna geen bedrijfskavels meer. Om de economie vitaal te houden, is extra bedrijfsruimte nodig. De raad liet daarom in 2022 een locatie onderzoek starten voor een nieuw, duurzaam bedrijventerrein. Op basis van verschillende criteria zijn voorkeurslocaties geselecteerd en besproken met de raad. Nu wordt de raad gevraagd 3 locaties officieel aan te wijzen als beoogd nieuw bedrijventerrein. Het college stelt voor om met 1 van de 3 locaties actief aan de slag te gaan en vervolgonderzoek te doen. En de andere 2 locaties voorlopig geheim te houden. Voor de ontwikkeling van deze locaties is op dit moment namelijk geen geld beschikbaar. Voor de beoogde locatie Boeldershoek-West wordt een intentieovereenkomst opgesteld om samenwerking met Twence te verkennen.
Bijlagen
-
7Hamerstukken
-
7.1
We hebben een belangrijke stap gezet in de samenwerking op sportpark Enschede-Zuid en sportpark Scheurserve.Gemeente, Sportaal en de 8 betrokken verenigingen hebben een intentieovereenkomst getekend. Hierin is afgesproken dat we hard werken aan een nieuwe, moderne sportaccommodatie en een mooier sportpark. Alle seinen staan nu op groen om de volgende stap te zetten in het clusteringsproces.
Op het sportpark Schreurserve hebben de verenigingen CVV Sparta, SV Vosta, TVV en EVV Phenix gewerkt aan een programma van eisen (PvE) voor een nieuw gebouw Multifunctionele Sportaccommodatie en op het sportpark Enschede-zuid hebben de verenigingen VV Victoria’28, FC Aramea, CVV Achilles en SVV’91 hetzelfde gedaan.
We gaan op de twee sportparken toekomstbestendige en duurzame sportvoorzieningen realiseren voor ruim 3000 sportende leden (1500 per clusterlocatie). Ook is er ruimte voor groei van nieuwe leden en voor maatschappelijke partijen om het gebouw overdag te gebruiken voor ontmoeting en activiteiten.
Het PvE is de basis voor een definitief ontwerp. Daarvoor stellen we een bouwteam samen en starten we een aanbestedingsprocedure. Om dat te kunnen doen is een voorbereidingskrediet van de gemeenteraad nodig. Als de gemeenteraad op 12 mei akkoord gaat, kunnen we verder met deze activiteiten.
Het doel is om in november het definitieve ontwerp klaar te hebben. Daarna moet de gemeenteraad opnieuw beslissen over de financiering, zodat de bouw echt kan beginnen. We verwachten dat het sportpark in 2027 klaar is.Bijlagen
-
7.2
In het coalitieakkoord “Samen trots op Enschede” is aangegeven dat dit college werk maakt van een nota Dierenwelzijn. In februari 2024 is de nota Dierenwelzijn ‘Dieren tellen mee in Enschede’ vastgesteld. In mei 2024 is er een motie aangenomen die het college opdraagt om met een beter uitgewerkte versie van deze nota te komen en deze met een raadsvoorstel voor te leggen aan de raad.
In januari 2025 is de nota geagendeerd bij de Kamer Sociaal omop te halen welke wensen er spelen met betrekking tot een beter uitgewerkte versie van (de nota-) dierenwelzijn.
Op basis van deze input is een geactualiseerde nota opgesteld. De geactualiseerde nota ligt met een raadsvoorstel ter besluitvorming voor bij de raad.Bijlagen
-
7.3
De gemeente Enschede en de projectontwikkelaars BPD en Koopmans Projecten werken samen om het gebied Cromhoff te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woongebied. Partijen gaan samenwerken vanuit een gezamenlijke B.V. en delen zo de risico's. De samenwerking gaat over het bouw- en woonrijp maken van het gebied en de uitgifte van bouwkavels. De vastgoedontwikkeling wordt voor rekening en risico van marktpartijen uitgevoerd.
Met dit project wil de gemeente Enschede bijdragen aan de grote woningbouwopgave en daarmee versterking van de stad en het behoud van talent door een aantrekkelijk woon- en leefklimaat te bieden. Er wordt gestreefd naar een duurzame en inclusieve ontwikkeling. Het project omvat verschillende soorten woningen en voorzieningen, wat bijdraagt aan een diverse en inclusieve gemeenschap.
Het bouwprogramma voor Cromhoff voorziet in de bouw van ruim 500 woningen. De woningen zijn verdeeld over verschillende woningtypes en prijsklassen. Ruim de helft van de woningen zijn sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Daarnaast is er circa 2.000 m² aan voorzieningen opgenomen, waaronder commerciële en culturele functies. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Rijk en de Provincie Overijssel.
Bijlagen
-
7.4
De raad besloot in 2021 dat de binnenstad van Enschede vanaf 1 juli 2025 een zero-emissiezone is. Dat betekent dat bestel- en vrachtwagens vanaf die datum alleen de binnenstad in mogen als ze geen CO2 uitstoten. De nieuwe regels gelden niet voor particulieren. Om zo’n zone in te stellen is een verkeersbesluit nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelde het definitieve verkeersbesluit vast. Daarnaast stelde het college ook de regels vast die gelden voor uitzonderingen.
Voor het uitgeven van ontheffingen werken gemeentes samen via het Centraal Loket. De RDW (Dienst Wegverkeer) organiseert dit loket. Het college heeft ingestemd met het aansluiten bij dit loket.
De kosten voor het verkrijgen van een uitzondering worden vastgelegd in de legesverordening. Het college heeft daarom een voorstel naar de raad gestuurd om deze verordening te wijzigen.
Bijlagen