Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Stedelijke commissie - FYSIEK

maandag 22 mei 2023

19:00 - 22:00
Locatie

Stadhuis, Kamer 51

Voorzitter
Lourraine Lents
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    • Mededelingen
    • Vaststellen agenda
  3. 3

    Sinds 1 juli 2018 is de Wet basisregistraties adressen en gebouwen gewijzigd. Om onze verordening daarbij aan te laten sluiten is er tekstueel een en ander gewijzigd en zijn er technische verbeteringen doorgevoerd. Ook is van de gelegenheid gebruik gemaakt om de verordening te herschrijven in de lijn van Direct Duidelijk Enschede (DDE).

  4. 4

    In 2019 kwam op nationaal niveau het Klimaatakkoord tot stand. Het Klimaatakkoord beschrijft maatregelen en afspraken tussen overheden en meer dan 100 bedrijven en maatschappelijke organisaties, die er toe moeten leiden dat de uitstoot aan koolstofdioxide (CO2) in Nederland in 2030 met minimaal 49 procent is afgenomen, ten opzichte van de uitstoot in 1990. Het Klimaatakkoord vraagt onder meer om regionale afstemming over de opwekking van regionale elektriciteit en de verdeling van warmte. Die afstemming moet plaatsvinden in 30 regio’s, waaronder de regio Twente.
    In de periode 2020-2021 hebben de Twentse gemeenten, samen met de provincie, het waterschap, de netwerkbeheerders en maatschappelijke organisaties een eerste Regionale Energiestrategie Twente (RES Twente 1.0) opgeleverd en vastgesteld. Deze RES wordt elke 2 jaar geactualiseerd en indien nodig bijgesteld.
    Begin dit jaar is – als voorloper van de nog op te stellen RES 2.0- een voortgangsrapportage opgesteld en toegestuurd aan de gemeenteraden, de provincie en het waterschap, met het verzoek om hierop te reageren. Reacties worden meegenomen bij het opstellen van de RES 2.0.

  5. 5

    In het coalitieakkoord 2022-2026 is opgenomen dat er een onderzoek zal worden gedaan naar de toegevoegde waarde van een eigen energiemaatschappij. Hiervoor is gestart met een globale verkenning, door middel van interviews (o.a. met partijen in de regio en andere gemeenten) en literatuuronderzoek. Uit deze verkenning komt naar voren dat een gemeentelijk energiebedrijf meerwaarde kan hebben: het kan geld opleveren dat geïnvesteerd kan worden in maatschappelijke doelstellingen van de gemeente, het kan ervoor zorgen dat de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente sneller bereikt worden en het kan ingezet worden om bewonersinitiatieven te faciliteren. Uit de verkenning is een aantal mogelijk interessante modellen naar voren gekomen. Omdat voor het oprichten van een gemeentelijk energiebedrijf specialistische kennis nodig is, heeft het college besloten om samen met partijen als Twence, Enschede Energie en buurgemeenten vervolgstappen te zetten op weg naar de oprichting van een gemeenschappelijk energiebedrijf.

  6. 6

    Openbaar, ja pas net voor het gezamenlijke persgesprek met de wethouder van Hengelo. Ergens in de week van 27-31 maart 2023


    In het hart van Twente ligt het stedelijk gebied van Hengelo en Enschede. Samen goed voor ca. 250.000 inwoners, oftewel de '5e stad van Nederland". De Spoorzone Hengelo Enschede (SHE) vormt de verbindende factor tussen beide steden. In dit gebied komen alle kansen en opgaven van Twente tezamen. Het vormt een afspiegeling van de rijke Twentse kwaliteiten met een innovatief kennispark, de vooruitstrevende Universiteit Twente, Saxion, ROC van Twente, toonaangevende sportvoorzieningen en landschappelijke parels. De historie is voelbaar, met name rond de stationsgebieden van Hengelo en Enschede. Vanuit haar kwaliteiten biedt SHE een unieke kans om de toegevoegde waarde van de spoorverbinding Zwolle-Twente-Munster te vergroten en te fungeren als katalysator voor de ontwikkeling van Hengelo en Enschede, de regio Twente en Nederland als geheel. Voor dit gebied is nu een visie opgesteld als stip op de horizon waarbij de kansen en ambitie voor het gebied in beeld zijn gebracht.

  7. 7
    Sluiting