Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Stedelijke commissie - FYSIEK

maandag 13 november 2023

19:00 - 23:00
Locatie

Stadhuis, Kamer 51

Voorzitter
Mevrouw Y. Hümmels
Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Opening en mededelingen


    a. vaststellen agenda
    b. mededelingen
    c. kennis nemen van het verslag vergadering 18 september 2023

  2. 1.d

    voorstel hamerstukken:
    indien een stuk onder d door de raad wordt aangemeld ter bespreking dan wordt deze behandeld na agendapunt 3.
    Aanmelding bij de secretaris van de kamer en voor vrijdag 10 november ’23.

  3. 1.d.1

    Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de raad voor de regels voor het leggen van kabels en leidingen in openbare gronden aan te passen, deze regels zijn vastgelegd in de Algemene Verordening Ondergrondse Infrastructuur (AVOI). Hierin regelen we alles wat te maken heeft met het aanleggen, in stand houden en opruimen van kabels en leidingen.
    De AVOI 2024 heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ingediend. Een partij heeft verduidelijkende vragen gesteld, die worden in overleg met die partij op een nader tijdstip in een gesprek beantwoord.

  4. 1.d.2

    Elk jaar wordt de Welstandnota inhoudelijk onder de loep genomen. We kijken dan of de welstandskaart en de daarbij behorende kwaliteitseisen voor gebouwen en andere bouwwerken nog actueel zijn. Bij gebieden waar ontwikkelingen zoals nieuwbouw hebben plaatsgevonden, kijken we hoe die nieuwe gebieden – als ze helemaal klaar zijn - door de Welstandsnota het beste beheerd kunnen worden. Ook wordt voorgesteld om de toetsingscriteria bij de welstandsidentiteit “Rijke Stadsvilla’s” aan te passen. Dit is nodig om het bouwen van terrasoverkappingen aan de voorzijde van appartementengebouwen beter te kunnen toetsen op welstand en beeldkwaliteit. Voordat de voorstellen ter besluitvorming naar de gemeenteraad worden gestuurd, heeft iedereen de mogelijkheid gehad een reactie (formeel: zienswijze) te geven op de voorgestelde wijzigingen. Van die mogelijkheid is geen gebruik gemaakt. De gemeenteraad wordt nu voorgesteld de wijzigingen vast te stellen.

  5. 1.d.3

    Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de Verordening uitvoering en handhaving omgevingsrecht Enschede 2024 vast te stellen. Daarmee voldoet de gemeente aan de Omgevingswet die per 1 januari 2024 ingaat. De verordening regelt de kwaliteit van de uitvoerings- en handhavingstaken van het omgevingsrecht. De huidige Verordening kwaliteit VTH omgevingsrecht Enschede 2016 vervalt daarmee. Deze had de Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) als basis. De gemeente moet zorgen voor een veilige en gezonde leefomgeving. De verordening biedt hiervoor een goede basis.

  6. 1.d.4

    De Raad wordt voorgesteld om het kortparkeertarief op straat, de parkeervergunningtarieven, en de hoogte van de naheffingsaanslag voor het jaar 2024 vast te stellen via de Verordening Parkeerbelastingen. De tariefaanpassingen zijn conform de Parkeervisie 2023 - 2030. Nu resteert als technische uitwerking hiervan, het vaststellen van de Verordening Parkeerbelastingen waarin dit is vastgelegd.

  7. 1.d.5

    De gemeente werkt samen met andere gemeenten aan publieke taken. Sommige taken zijn op afstand gezet en in zogenaamde gemeenschappelijke regelingen ondergebracht. Denk aan de Stadsbank, SamenTwente etc. Op grond van de in 2022 gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen moeten deze gemeenschappelijke regelingen een aantal wijzigingen doorvoeren in hun regeling. Ook hebben ze keuzemogelijkheid om extra controle instrumenten in de bouwen voor de gemeenteraden. Doel van die wetswijziging is namelijk de controlerende rol van de raad te vergroten, om de grip te versterken op het verlengde lokale bestuur. De wijziging van de regelingen gaat in een tweetrapsraket. Eerst mogen de deelnemende gemeenteraden een zienswijze geven over de concept gewijzigde regeling. Daarna moeten
    alle raden toestemmen met de gewijzigde regeling. We zijn nu bij stap 1: een aantal regelingen heeft een concept regeling aangeboden ter zienswijze. Dat zijn nu de Omgevingsdienst Twente en de Veiligheidsregio Twente.

  8. 2

    We willen Enschede groen houden en groener maken. Dit doen we vanuit de strategische opgave “Groen duurzaam Enschede”. Enschede als een groot groen park, met ruimte voor mens, plant en dier. Één van de instrumenten om hieraan bij te dragen zijn de regels rond de bescherming van bomen waaronder ook de kapvergunningregels vallen. Doormiddel van de discussienota willen we input vanuit de raad ophalen waarna we de regels bomenbescherming en het vergunningensysteem verder kunnen uitwerken.

  9. 3

    Het college stelt de raad voor het Wegenbeleidsplan 2024 - 2027 vast te stellen. Hierin staan de kaders voor het beheer en onderhoud van de wegen, voet- en fietspaden, bruggen en tunnels. We zorgen voor het juiste onderhoud op het juiste moment, zodat onze wegen toegankelijk en veilig zijn. Daardoor zorgen we er ook voor dat we op een goede manier omgaan met de grote financiële waarde die onze wegen, verkeersborden, wegbelijning, tunnels en bruggen vertegenwoordigen. Het plan vormt grotendeels een doorzetting de lijnen die we in het vorige wegenbeleidsplan hebben ingezet. Op een paar onderwerpen doen we meer. Waar mogelijk verminderen we bestrating en vervangen we door groen. Daarnaast zetten we intensiever in op circulariteit en minder CO2 uitstoot in het wegbeheer.

  10. 4

    De Gemeenteraad heeft de wens geuit om starters op de woningmarkt actief te kunnen ondersteunen via een vorm van erfpacht. In lijn met de uitspraken in het coalitieakkoord 2022-2026 zijn in Enschede verschillende koop- en erfpachtconstructies verkend die kunnen bijdragen aan de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen voor starters.
    Aan bureau STEC is gevraagd de problematiek voor starters en middeninkomens op de woningmarkt in Enschede in beeld te brengen en om met voorstellen te komen waarbij erfpacht of afgeleide modellen een oplossing kunnen bieden voor deze doelgroep. Op basis van de conclusies uit dit onderzoek wordt voorgesteld reguliere erfpacht als instrument toe te passen. Dit geldt derhalve alleen voor projecten waar de gemeente via actief grondbeleid de gronduitgifte doet.
    Daarnaast zijn uitgangspunten en randvoorwaarden geformuleerd om erfpachtbeleid voor wonen in Enschede te kunnen implementeren.

  11. 5

    De gemeenteraad stelde in oktober 2023 bijna € 3 miljoen beschikbaar voor de bouw van extra sociale huurwoningen in het centrum van Enschede. Ook zette de gemeenteraad daar nog eens € 2,4 miljoen voor apart. Daar moest het college van B&W nog wel een subsidieregeling voor maken.
    Die subsidieregeling ligt nu voor. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om akkoord te gaan met die regeling. Als de gemeenteraad akkoord is kunnen Enschedese woningbouwcorporaties met plannen voor meer sociale woningbouw subsidie aanvragen bij de gemeente. De extra sociale huurwoningen moeten uiterlijk in 2026 klaar zijn.
    Al deze extra sociale huurwoningen zijn voor mensen die moeilijker aan woonruimte kunnen komen. Daarbij gaat het om bijvoorbeeld jongeren, ouderen, statushouders en mensen die wat extra hulp nodig hebben. Verschillende woningbouwcorporaties hebben plannen klaarliggen om daar iets aan te doen. Door de gestegen bouwkosten en de hogere rente kunnen ze die niet meer volledig zelf betalen en is hulp van de gemeente nodig.