Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 11 december 2021

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2021.12.06

    Het College heeft het bestedingsplan 2022 voor inzet van de middelen in het kader van het Onderwijsachterstandenbudget vastgesteld. De gemeente ontvangt volgend jaar van het rijk een bedrag van 7,3 miljoen euro om taal- en rekenachterstanden bij kinderen te voorkomen en te verminderen. Ten opzichte van eerdere jaren wordt extra ingezet op kwaliteit in de peutergroepen (door extra inzet van pedagogisch beleidsmedewerkers), is er meer aandacht voor ouderbetrokkenheid (door uitbreiding van VVE Thuis naar het basisonderwijs) en is er ruimte gereserveerd voor een extra zomerschool.
    Het College heeft tevens een bestedingsplan vastgesteld voor de inzet van de middelen in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs (NPO). Voor het lopende en het volgende schooljaar ontvangt de gemeente van het rijk in totaal 2,9 miljoen euro, te besteden aan het terugdringen van (extra) achterstanden ontstaan als gevolg corona. Samen met onderwijsbesturen en kinderopvangorganisaties is daarvoor een pakket aan acties opgezet. In het pakket is de inzet voorzien van onder meer een extra derde leidster in peutergroepen, een intensivering van de inzet van IKC wijkcoaches, meer na-schools aanbod en een verdere uitrol van het concept van “huiskamers” in het voortgezet onderwijs.

  2. 2021.12.06

    De Raad informeren middels een brief inzake Terugkoppeling aandeelhoudersvergadering Twence 2 dec. '21.

  3. 2021.12.07

    Op 11 november 2021 zijn door de heer J. Kerkwijk van D’66 vragen gesteld over criteria Sportaal voor het toebedelen locaties en tijden binnensport. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  4. 2021.12.07

    De heer Versteeg van Groep Versteeg heeft vragen gesteld over de beoordeling van subsidieverstrekking. Het college heeft deze beantwoord.

  5. 2021.12.07

    In de kadernota rondkomen met je inkomen, dat in november 2020 is vastgesteld, is opgenomen dat we de collectieve zorgverzekering minima (Czm)/Gemeentepolis onderzoeken om:
    1. inzicht te krijgen in de doelgroep die er gebruik van maakt;
    2. te bepalen hoe we de Gemeentepolis effectief kunnen inzetten voor de inwoner, terwijl we tegelijkertijd de kosten voor de komende jaren beheersbaar houden.
    BS&F heeft voor ons het onderzoek gedaan. Het onderzoeksrapport is klaar en met deze brief wordt de gemeenteraad geïnformeerd over het rapport en de technische sessie. BS&F stelt in het onderzoeksrapport een aantal beleidskeuzes voor om de Gemeentepolis optimaler te maken. Een aantal vergt nader onderzoek. Op een later moment worden deze beleidskeuzes aan het college en de raad voorgelegd.

  6. 2021.12.07

    Jaarlijks maken gemeente en woningcorporaties die actief zijn in Enschede afspraken over hun activiteiten voor het komende jaar. Dit leggen we vast in prestatieafspraken. Met Woonzorg Nederland maken wij separaat van de andere woningcorporaties prestatieafspraken. In de afspraken voor 2022 gaat specifieke aandacht uit naar de toenemende en veranderende vraag naar ouderenhuisvesting, nu en in de toekomst.
    Met de vijf Enschedese woningcorporaties is afgesproken dat we de uitkomsten uit het Woondebat van 27 september 2021 nader uitwerken in de prestatieafspraken. Omdat wij dit zorgvuldig willen doen, wordt de ondertekening van deze afspraken uitgesteld naar maart 2022.

  7. 2021.12.08

    Actieplan draagt bij aan meer regie en focus op participatie
    Met het actieplan Samenlevingsgericht werken in Enschede 2022-2025 willen we Samenlevingsgericht werken een impuls geven door meer regie en focus op participatie. Het is een impuls die de hele organisatie raakt en sluit aan bij het gedachtegoed van Enschede Ontwikkelt. Het draagt bij aan de ambitie van een meer responsieve overheid die in dialoog is met de stad.


    We willen de betrokkenheid en invloed van inwoners bij maatschappelijke vraagstukken vergroten
    De samenleving verandert snel. Daarmee verandert ook de relatie tussen gemeente en inwoners. Inwoners willen meer directe invloed en serieus genomen worden. We willen de betrokkenheid en invloed van inwoners bij maatschappelijke vraagstukken vergroten. Door inwoners bij vraagstukken in de stad te betrekken én ruimte te bieden voor initiatieven uit de samenleving brengen we energie in de stad en versterken we de lokale democratie. Inwoners zijn en voelen zich meer betrokken. Er ontstaat meer onderling vertrouwen. Gemeente en inwoners zoeken samen naar oplossingen voor maatschappelijke opgaven.


    Het plan sluit aan bij de brede behoefte aan een praktisch uitvoeringsplan
    De afgelopen periode hebben we gekeken naar de wensen van inwoners, ondernemers, raadsleden en ambtenaren. Daaruit blijkt dat er behoefte is aan een duidelijk gerichte aanpak die vooral hands-on en praktisch is. De basis op orde brengen en van daaruit verder ontwikkelen. Het plan sluit aan bij al lopende speerpunten en acties.
    Het actieplan voorziet in een ambitie met bijbehorende speerpunten en acties. De speerpunten zijn:

    1. Inwonersvertegenwoordiging uitbreiden
    2. Participatieteam organiseren
    3. Middelen voor online en offline participatie ontwikkelen
    4. Leercyclus inrichten
      Het actieplan is een ‘dynamisch’ plan, de uitwerking van de speerpunten maken we de werkenderwijs concreet. Dat doen we samen met inwoners, raad, college en ambtenaren.

    Participatieverordening voor vernieuwde spelregels voor participatie
    De afgelopen maanden heeft, onder de vlag van de Commissie Enschede Akkoord, een werkgroep van raadsleden, griffie en ambtenaren gewerkt aan een nieuwe participatieverordening. De verordening vervangt onze huidige inspraakverordening. De nieuwe verordening voorziet in duidelijke procedurele regels voor participatie en inspraak in Enschede en sluit aan bij de huidige tijdsgeest. De participatieverordening is inmiddels door de Commissie Enschede Akkoord aangeboden aan het college. Eind januari leg het College de verordening ter besluitvorming voor aan de Raad. Met het vaststellen van de verordening stelt de Raad duidelijke spelregels vast. Deze zijn een goede basis voor de speerpunten uit het actieplan en daarmee ook voor de impuls op samenlevingsgericht werken.


    College stelt actieplan vast vanaf januari 2022 uitvoering
    Het college stelt op 7 december het actieplan vast. De beleidsmatige en financiële kaders die nodig zijn om uitvoering te kunnen geven aan het actieplan heeft de Raad vastgesteld in de gemeentebegroting in het begrotingsprogramma Versterking Samenwerking Bestuur-Samenleving. Vanaf januari 2022 starten we met de uitvoering van de acties uit het plan. Het plan heeft een doorlooptijd van 4 jaar. Per jaar maken we de balans op en kijken wat er nodig is om de kwaliteit van participatie te verhogen. We sturen tussentijds bij en verbeteren onze aanpak.

  8. 2021.12.09

    Dhr. Elferink (PVV) heeft vragen gesteld met als onderwerp "geen vluchtelingen in Enschede". Het College heeft deze beantwoord.

  9. 2021.12.09

    Dhr. Brouwer (DPE) heeft vragen gesteld met als onderwerp "asielzoekers". Het College heeft deze beantwoord.

  10. 2021.12.09

    Op 16 november 2021 zijn bij de Raadsgriffie artikel 35 vragen ingediend over stoppen coronafinanciering daklozenopvang door de heer Jelle Kort van de fractie Groen Links, mevrouw Rienke Hofman- Bijlstra van de PvdA fractie, de heer Vic van Dijk van de D’66 fractie en de heer Jan Willem Elferink van de PVV fractie. Het college beantwoordt deze vragen conform bijlage.

  11. 2021.12.09

  12. 2021.12.09

    Er zijn verschillende instrumenten waarmee gemeente Enschede kan sturen op de woningmarkt. RIGO research en advies heeft voor gemeente Enschede onderzoek gedaan naar de publiekrechtelijke instrumenten die kunnen worden toegepast, aanvullend op de instrumenten die we nu al inzetten. Ook hebben wij zelf gekeken welke privaatrechtelijke instrumenten kunnen worden toegepast. De conclusies van dit onderzoek en de stappen die we momenteel nemen zijn in een brief naar de raad weergegeven.