- Locatie
n.v.t.
- Voorzitter
- n.v.t.
Agendapunten
-
2021.05.11
De samenwerking tussen de veertien gemeenten wordt op een aantal punten aangepast. Daar moeten diverse afspraken voor worden aangepast. Twee daarvan zijn afspraken op het gebied van gezondheid (GGD) en recreatie en toerisme. Voor beide set afspraken stelt het Algemeen Bestuur van de Regio Twente voor om een bepaling op te nemen dat alle deelnemende gemeenten het eens moeten zijn over het verlenen van diensten en gastheerschappen die niets te maken hebben met de taken waarvoor de afspraken zijn gemaakt maar er wel een plek binnen kunnen krijgen.
Bijlagen
-
2021.05.11
De heer Dönmez (PvdA) heeft vragen gesteld naar aanleiding van de publicatie van “De Staat van het Onderwijs 2021” door de Inspectie van het Onderwijs. In de publicatie uit de Inspectie zijn zorgen over onder meer de teruglopende beheersing van basisvaardigheden door leerlingen. Raadslid Dönmez vraagt op welke wijze het College de geschetste problematiek met het onderwijs bespreekt en welke aanpak wordt beoogd, gelet op de recent door de raad aangenomen voorstellen op het gebied van kansengelijkheid en laaggeletterdheid.
Bijlagen
-
2021.05.11
Het college is van menig dat het traject van schuldsanering zo kort mogelijk moet duren. Dit heeft voordelen voor zowel de schuldenaar als de schuldeiser. In samenwerking mat de Stadsbank Oost Nederland zijn al een aantal ontwikkelingen in gang gezet om de doorlooptijd van de schuldsanering te verkorten. In de vorm van een pilot is bij de Stadsbank Oost Nederland geëxperimenteerd met het inzetten van saneringskredieten om schulden op te lossen. Hiermee kan de het schuldsaneringstraject worden verkort. Door het overnemen van het totale schuldpakket door de Stadsbank weet de schuldenaar waar hij aan toe is en krijgen de schuldeisers zekerheid dat een deel van de schuld in een keer wordt afbetaald. We willen de saneringskredieten op grote schaal gaan inzetten op het moment dat het landelijk waarborgfonds operationeel is. Het financiële risico van het niet afbetalen van het saneringskrediet ligt dan bij het landelijke waarborgfonds en niet bij de lokale overheid.
Bijlagen
-
2021.05.11
Enschede neemt deel aan een aantal zogenaamde gemeenschappelijke regelingen. Denk aan Regio Twente of de Stadsbank. Dit zijn organisaties waarin Enschede, met andere overheden, samenwerkt aan de uitvoering van publieke taken.
Deze organisaties hebben de wettelijke verplichting om aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten de ontwerpbegroting aan te bieden ter reactie. Wat gaan ze volgend jaar doen en draagt dat bij aan wat belangrijk is voor Enschede? Hoeveel gaat dat kosten? Welke (financiële) risico's lopen ze? De Enschedese regelingen hebben de financiële stukken allemaal tijdig aangeleverd. Deze worden nu door het college aan de gemeenteraad aangeboden in de vorm van een integrale raadsbrief. In de raadsbrief staan kort en bondig de meest relevante financiële en beleidsmatige aspecten.Bijlagen
-
2021.05.11
Op 17 maart 2020 heeft het college besloten om de bestuurlijke boetes die op grond van de Participatiewet zijn opgelegd, te herzien. Aanleiding hiervoor was een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep die gevolgen had voor iedere gemeente in Nederland. De afgelopen periode zijn alle opgelegde boetes herzien en aangepast aan de nieuwe wettelijke regels. Er zijn ongeveer 1000 boetes opnieuw beoordeeld en 901 boetes zijn herzien. Het bedrag is verrekend met (andere) nog openstaande vorderingen van inwoner of aan inwoner terugbetaald.
Bij de herziening is de gemeente Enschede verder gegaan dan de CRvB voorschrijft. Zo hoefden inwoners zich niet zelf te melden voor de herziening, hebben we rekening gehouden met een langere periode en zijn we uitgegaan van een grotere doelgroep dan uit de uitspraak van de CRvB bleek. Door deze werkwijze is deze omvangrijke klus zorgvuldig en klantgericht verlopen.Bijlagen
-
2021.05.11
Drie jaar geleden startte in Enschede een (landelijk) unieke experiment, met de oprichting van de Wetenschappelijke Board. Dit is een groep deskundigen die op basis van feiten en trends kritisch kijkt naar de koers van de stad. De gemeente Enschede heeft daarmee een onafhankelijke klankbord bij het bepalen van de strategie en het beleid voor de stad op de lange termijn. Ook geeft de Wetenschappelijke Board handen en voeten aan de technische, creatieve en innovatieve stad Enschede!
Het experiment is geslaagd, volgens de burgemeester, college, gemeenteraad en ambtelijke organisatie. Daarom hebben college en Board werkafspraken gemaakt en krijgt de Wetenschappelijke Board een meer structureel karakter. De werkafspraken zijn openbaar en terug te vinden op https://www.enschede.nl/bestuur/adviesraden/wetenschappelijke-board-enschede.Bijlagen
-
2021.05.11
Mensen in de bijstand kunnen per kalenderjaar tot 1200 euro aan giften kunnen ontvangen in Enschede zonder dat ze gekort worden op hun uitkering. Hiermee loopt de gemeente Enschede vooruit op een landelijke wetswijziging van de Participatiewet. In Enschede kon tot 500 euro aan giften per kalenderjaar worden ontvangen zonder dat dit gevolgen heeft voor de bijstandsuitkering. Dit bedrag wordt nu verhoogd naar 1200 euro per kalenderjaar. Dit nieuwe beleid wil het college met terugwerkende kracht laten ingaan vanaf 1-1-2021. Van belang is wel dat mensen die giften ontvangen met een waarde van boven de 50 euro dit ook doorgeven. Als de giften worden doorgegeven, dan kan de gemeente beoordelen of de giften binnen het maximale bedrag van 1200 euro per kalender jaar blijft en dit geen gevolgen heeft voor de hoogte van de uitkering. We gaan de verhoging van de giften communiceren via Huis-aan-Huis en de Klantenkrant.
Bijlagen
-
2021.05.11
In 2018 is de Wet aanpak woonoverlast overgenomen in de APV. Daarmee werden gebruikers van woningen en verhuurders van woningen aan niet-ingezetenen (toeristische verhuur) verplicht om ervoor te zorgen dat vanuit woningen geen overlast wordt veroorzaakt voor omwonenden. De wet is met ingang van 1 januari 2021 verruimd, waardoor deze verplichting ook kan gaan gelden voor verhuurders die woningen aan ingezetenen in een gemeente verhuren. Om woonoverlast beter te kunnen bestrijden wordt de gemeenteraad voorgesteld deze wettelijke verruiming op te nemen in de APV.
Bijlagen