Agendapunten
-
-
Wij hebben de bezwaren tegen ons besluit om de aangevraagde omgevingsvergunning voor 24 woningen aan de Dennenweg 179-181 te weigeren ongegrond verklaard. Het betreft de locatie waar vroeger De Leeuw Tapijt was gevestigd. De Commissie bezwaarschriften heeft ons geadviseerd de bezwaren gegrond te verklaren. Omdat wij ons niet in dit advies kunnen vinden is besloten af te wijken van het advies en de bezwaren ongegrond te verklaren. Het besluit de aangevraagde omgevingsvergunning te weigeren blijft hierdoor in stand
De omgevingsvergunning is geweigerd omdat het bouwplan in strijd is met redelijke eisen van welstand. Het bouwplan zal ingrijpend moeten worden aangepast om aan de geldende welstandsnota te kunnen voldoen. Dit is binnen de huidige aanvraag niet mogelijk.
Bijlagen
-
-
De heer Versteeg van fractie Groep Versteeg heeft het college raadsvragen gesteld over Hub Twente. Het college heeft de antwoorden op deze vragen vastgesteld en aan de raad gestuurd.
Bijlagen
-
-
In de zomer 2018 was FC Twente feitelijk failliet. De gemeente was destijds niet bereid om het financieel risico ten opzichte van FC Twente verder uit te breiden. De toen opgerichte Noabers stelden zich garant om het huidige seizoen financieel te overbruggen. De gemeente verleende wel uitstel van betaling van rente en aflossing op de verstrekte lening. De tussenliggende periode is door FC Twente gebruikt om met alle betrokken partijen te komen tot een herstructureringsplan gericht op een langjarig financieel gezond FC Twente. Daarin wordt ook een aanzienlijke bijdrage vanuit de Gemeente gevraagd in de vorm van kwijtschelding van 4,25 miljoen euro en omzetten van totaal bijna 9 miljoen euro van de gemeentelening in een achtergestelde lening. Dit nadat de club, mede op indringend verzoek van het college, ook ‘tering naar de nering’ heeft gezet en een forse bezuiniging door gaat voeren. Het college heeft zich gebogen over het dilemma of met overheidsgeld een betaald voetbal organisatie overeind gehouden moet worden. De gemeente staat feitelijk gesteld voor andere grote maatschappelijke opgaven en heeft ook een eigen kwetsbare financiële situatie. Tegelijkertijd ziet het college ook het belang om de huidige financiële positie van de gemeente in FC Twente zo veel mogelijk veilig te stellen en de waarde van een Betaald Voetbal Organisatie voor de regio. Na alle belangen zorgvuldig te hebben gewogen is het college bereid de bijdrage in het herstructureringsplan te effectueren onder enkele voorwaarden.
Bijlagen
-
-
De gemeenteraad is opdrachtgever voor de accountantscontrole van de gemeenterekening. In dat kader heeft de Raad op 22 mei 2017 het controleprotocol 2016-2019 vastgesteld met nadere aanwijzingen voor de accountantscontrole. Het gaat dan om het normenkader voor de financiële rechtmatigheidscontrole en de te hanteren goedkeurings- en rapporteringstoleranties. Het normenkader is aangepast op basis van nieuwe wet- en regelgeving in 2018. Dit actuele normenkader wordt aan de raad ter vaststelling aangeboden.
Bijlagen
-
-
De binnenstad is een gebied met veel dynamiek. Studenten spelen een belangrijke rol in de versterking hiervan. Om deze reden is in 2017 besloten om in de binnenstad meer kamerverhuur toe te staan dan in andere wijken van de stad. We zien nu dat dit leidt tot heel veel omzettingen van woningen naar kamerverhuur. Hierdoor krijgen andere groepen steeds minder kans een woning te vinden in de binnenstad. Tegelijkertijd geven studenten steeds vaker aan niet een kamer maar een zelfstandige woonruimte te willen huren. We hebben daarom besloten het maximum percentage voor kamerverhuur in de binnenstad aan te passen naar het huidige niveau van 6,7% van de woningen.
Bijlagen
-
-
Het gemeentelijke atelierpand gelegen aan de Minkmaatstraat 15A wordt overgedragen onder voorwaarden aan de huidige gebruikers verenigd in de Stichting Minkmaatateliers tegen een symbolisch bedrag. De broedplaats- en atelierfunctie blijft behouden.
Met de Stichting Minkmaatateliers wordt in een convenant vastgelegd dat zij een bijdrage levert aan de culturele en maatschappelijk doelen van de stad en de omliggende wijk.
Met de verkoop van dit vastgoed wordt uitvoering gegeven aan het door de Raad vastgestelde Strategie op vastgoed d.d. 9 oktober 2017. Tevens wordt invulling gegeven aan de bezuinigingsdoelstelling op cultuur waartoe besloten is door de raad tijdens de vaststelling van de zomernota 2017.
Bijlagen
-
-
De gemeentelijke objecten gelegen aan de Hengelosestraat 525 en 527 ook wel bekend als De Corridor staat al geruime tijd leeg en zal gekocht worden door Herstructureringsmaatschappij Bedrijventerreinen Overijssel (HMO).
Met de verkoop van dit vastgoed wordt tevens uitvoering gegeven aan de door de Raad vastgestelde Strategie op vastgoed d.d. 9 oktober 2017. Tevens is het een uitwerking van een al eerder door het college genomen besluit van d.d. 12 juli 1018. Daarbij is een overeenkomst gesloten met HMO m.b.t. ontwikkeling van het Kennispark en zijn eveneens afspraken gemaakt over recht van eerste koop en herontwikkeling van de locatie aan de Hengelosestraat 525/527.
Bijlagen
-
-
Het Enschedees Jongerenberaad geeft sinds de oprichting in juni 2015 gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente en aan de scholen. Het Jongerenberaad is niet politiek. De leden komen van middelbare scholen en deels van mbo en hbo en vinden het interessant om over maatschappelijke vraagstukken mee te denken. Sinds de oprichting heeft het Jongerenberaad zo’n 20 adviezen gegeven.
Bijlagen
-
-
Het wijzigingsplan “Bolhaar-Roessingh 2016 – wijziging 2” heeft betrekking op het perceel Dr. Zamenhoflaan 279. Het plan voorziet in het toevoegen van een bouwvlak in de bestemming “Wonen” op het perceel. Met het toevoegen van het bouwvlak op dit perceel wordt toegestaan dat er een woning met bijbehorende bouwwerken mag worden gebouwd op dit adres.
Bijlagen
-
-
De gemeente kiest met het vaststellen van de Visie Werklocaties voor het versterken van het structurele groeivermogen van de economie en de strategische opgaven van Enschede: het aantrekkelijk zijn voor talent, betere bereikbaarheid van banen, een duurzame en groene stad en samenwerking tussen overheid, inwoners en marktpartijen. Daarbij kiezen we voor kwaliteit boven kwantiteit en wordt er gewerkt aan aantrekkelijke, duurzame en toekomstbestendige werklocaties. Er worden tevens maatregelen voorgesteld om de ontstane mismatch tussen vraag en aanbod van bedrijventerreinen tegen te gaan. Daarnaast is deze visie input voor de (regionale) herprogrammeringsopgave van bedrijventerreinen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De ‘Visie Werklocaties’ eerst ter consultatie voor te leggen aan de raadscommissie omgevingsbeleid en op basis daarvan door te geleiden aan de raad door tussenkomst collegebespreking” en de Raad vervolgens voor te stellen:
- De Visie Werklocaties als uitgangspunt te hanteren voor de invulling van de regionale herprogrammeringsopgave bedrijventerreinen.
- Het college opdracht te geven om op basis van de kwalitatieve uitgangspunten uit deze visie, tijdig voor het nakomen van de regionale programmeringsafspraken, met een voorstel te komen hoe de herprogrammeringsopgave definitief wordt ingevuld en wat daarvan de ruimtelijke en financiële consequenties zijn.
- Ten aanzien van de herprogrammeringsopgave bedrijventerreinen in ieder geval de volgende oplossingsrichting uit de Visie Werklocaties nader uit te werken:
a) optimalisatie van ons bestaande aanbod op bedrijventerreinen de Josink Es en het Euregio Bedrijvenpark;
b) realisatie van 'schuifruimte' om te voldoen aan de actuele uitbreidingsbehoefte van vooral lokale bestaande bedrijven (orde van grootte circa 10 hectare);
c) consolidatie (in portefeuille houden) van een strategische voorraad voor toekomstige bedrijfsbestemming (orde van grootte circa 20-40 hectaren);
d) liquidatie van plancapaciteit bedrijventerrein (orde van grootte circa 10 hectare). - De beleidsregels ‘kleine binnenstedelijke werklocaties (2011)’ en 'functiemenging per woonmilieu (2009) in te trekken en tegelijkertijd de geactualiseerde regels zoals opgenomen onder 3.2.6 en 3.2.7. van de Visie Werklocaties vast te stellen.
-
-
Burgemeester en wethouders hebben besloten het bestemmingsplan "Stadscampus Ariënsplein" vrij te geven voor de formele bestemmingsplanprocedure. Dat betekent dat het ontwerpbestemmingsplan binnenkort zes weken ter inzage wordt gelegd. In die periode kunnen zienswijzen over het plan worden ingediend bij de gemeenteraad. De transformatie van het voormalige ziekenhuis “Ariënsplein” is samen met de ontwikkeling ‘Kop Boulevard’ de komende jaren dé belangrijkste ontwikkeling in de (verdere) versterking van de stadskern van Enschede. Het bestemmingsplan “Stadscampus Ariënsplein” is de planologische vertaling van het op 18 december 2017 door de gemeenteraad vastgestelde ontwikkelkader voor de transformatie van het voormalige ziekenhuis “Ariënsplein”. Met het bestemmingsplan wordt beoogd een flexibele en dynamische planologische regeling te bieden, op basis waarvan de organische ontwikkeling van de transformatie tot stadscampus verder mogelijk kan worden gemaakt.
Bijlagen