Agendapunten
-
-
De verlegregeling voor kabels en leidingen in gemeentegrond, is gewijzigd. De hoogte van het bedrag aan schadevergoeding die de gemeente aan nutsbedrijven betaalt voor het verleggen van hoofdtransportleidingen is aangepast aan een meer marktconform niveau.
Bijlagen
-
-
Het college heeft in oktober het besluit genomen om het ontwerp-bestemmingsplan ‘Javastraat 92’ ter inzage te leggen. Naast een nieuwe invulling van het bestaande pand is er ook sprake van een bouwplan voor het bouwen op het binnenterrein. Voor het gehele perceel geldt op dit moment de welstandsidentiteit ‘Tuinstedelijke ensembles’. De welstandscategorie ‘verborgen enclaves’ is in verband met de herontwikkeling en het bebouwen van het binnenterrein echter een beter passende welstandsidentiteit. Een aanpassing van de welstandscategorie is daarom gewenst. Voorgesteld wordt om de welstandsidentiteit ‘tuinstedelijke ensembles’ voor het perceel Javastraat 92 te wijzigen in ‘verborgen enclaves’. Op basis van deze welstandsidentiteit kan de gewenste beeldkwaliteit worden gerealiseerd en kunnen aanvragen om omgevingsvergunning aan de passende welstandscategorie worden getoetst.
Bijlagen
-
-
Het ambitiedocument Centrumkwadraat geeft een beeld hoe het gebied er over ongeveer 15 jaar uit zou kunnen zien. Het is een beeld van de ambities, de wensen van de gemeente voor het gebied om daarmee Enschede sociaal en economisch sterker te maken. In de komende jaren gaan we met bewoners, eigenaren en anderen in gesprek om te kijken of we samen die ideeën en ambities kunnen waarmaken.
Bijlagen
-
-
Op 15 november 2019 zijn door de heer Kreeft vragen gesteld over de verkeersonveiligheid in Enschede. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.
Bijlagen
-
-
Op 14 november 2019 zijn door de heer Brouwer vragen gesteld over de verkeersveiligheid op kruispunten. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.
Bijlagen
-
-
De fractie van de Partij van de Arbeid heeft mede namens de fracties van Groen Links en de Christen Unie vragen gesteld over de omvang van het aantal nieuwe daklozen (niet verslaafd of met psychiatrische aandoeningen, maar zonder sociaal netwerk dat hen opvangt) in de regio (centrumgemeente) Enschede, en over een alternatief aanbod “Onder de Pannen” dat in Amsterdam is opgezet om deze mensen op te vangen bij particulieren die woonruimte beschikbaar hebben.
Bijlagen
-
-
De heer Brouwer van Democratisch Platform Enschede heeft op basis van artikel 35 vragen gesteld over het beschermen van 'immaterieel erfgoed'. Het college heeft daarop geantwoord, zie ook bijlage.
Bijlagen
-
-
Raadslid D. Dönmez (PvdA) heeft vragen gesteld over drugsgebruik in en om scholen en jeugdproblematiek.
Het college van Burgemeester en Wethouders beantwoordt de vragen door middel van de bijlage.
Bijlagen
-
-
Op 11 november 2019 zijn bij de raadsgriffe vragen binnen gekomen van de fractie CDA inzake ‘bezwaar en beroep OH’ naar aanleiding van de actie Sociaal Hart Enschede.
Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede hecht veel waarde aan de cultuurhistorie in Enschede. Daarom heeft de gemeente een adviescommissie cultuurhistorie ingesteld die de gemeente gevraagd en ongevraagd kan adviseren over cultuurhistorische zaken op strategisch niveau. De huidige commissie heeft al enige tijd te maken met onderbezetting. Om de bezetting weer optimaal te krijgen zijn twee nieuwe leden nodig. Daarnaast vraagt de voorbereiding op de Omgevingswet de nodige denkkracht omdat per 1 januari 2021 de huidige adviescommissie cultuurhistorie en de huidige monumentencommissie omgevormd moeten worden tot een commissie cultureel erfgoed. Om die reden hebben wij drie nieuwe leden benoemd. Daarmee verwachten wij dat de cultuurhistorische aandacht in Enschede versterkt wordt.
Bijlagen
-
-
Eind 2018 is door de Regio Twente medewerking verleend aan het verstrekken van een lening aan Lithium Werks, een consortium die zich bezighoudt met ontwikkeling van batterijen voor de opslag van energie. Aanvankelijk zou er een onderzoek en productiebedrijf komen op het terrein van de voormalige vliegbasis Twente. De Regio Twente en de Provincie Overijssel hebben voor het verstrekking van de lening door Oost NL goedkeuring moeten verlenen. Toen later bleek dat de ambitie niet in deze vorm zou worden waargemaakt zijn er vanuit Provinciale Staten en ook binnen de Regio Twente vragen gesteld. Besloten is toen het proces te evalueren, en ook is gekeken naar de rechtmatigheid van het verstrekken van de lening. Inmiddels zijn er nadere afspraken gemaakt met het bedrijf om meer garanties te verkrijgen.
Bijlagen
-
-
De Wet Verplichte GGZ (hierna: WvGGZ) treedt per 1 januari 2020 in werking. Deze wet heeft beleidsmatig en organisatorisch gevolgen voor gemeenten aangezien er extra taken bijkomen voor de gemeente. Zo moet er bijvoorbeeld na 1 januari eerst onderzoek gedaan worden naar andere (ambulante) mogelijkheden van (verplichte) zorgverlening alvorens het zware middel van vrijheidsontneming via verplichte opname in een GGZ-instelling te hanteren. Gemeenten dienen onder andere een Meldpunt met een triageproces in te (laten) richten en werkprocessen op te stellen om Verkennend onderzoek te doen en de evt. aanvraag tot afgifte van een Zorgmachtiging te realiseren en zo nodig een Crisismaatregel (incl. hoorplicht) te nemen.
Voorgesteld wordt nu om de GGD-Twente mandaat te verlenen om namens de gemeente de Meldfunctie, het Verkennend Onderzoek, incl. aanvraag tot afgifte Zorgmachtiging en de Hoorfunctie binnen het proces Crisismaatregel, uit te voeren en een stevige link te leggen op onderdelen binnen de processen met het abc-team binnen de wijkteams om de verbinding met vrijwillige zorgvoorzieningen te leggen, indien verplichte zorg niet persé nodig is.
De Meldfunctie wordt langs deze weg regionaal opgepakt, samen met de andere gemeenten binnen Twente. Bereikbaarheid wordt door de GGD-Twente regionaal naar inwoners en professionals gecommuniceerd.
De kosten blijven binnen de hiervoor te ontvangen rijksbijdrage.Bijlagen
-
-
Het college en de burgemeester hebben het Bestemmen, Vergunnen, Toezichts- en Handhaven (BVTH) jaarverslag 2019 en het uitvoeringsprogramma voor 2020 vastgesteld. Het gaat daarin over de taken die gemeenten hebben op het gebied van milieu, bouwen en bestemmingsplannen.
Gemeenten moeten jaarlijks zo’n jaarverslag opstellen. Daarmee maken zij inzichtelijk waar zij het afgelopen jaar op hebben ingezet op het gebied van bestemmingsplannen, vergunningverlening, toezicht houden en handhaven.
In het uitvoeringsprogramma zijn de doelen en prioritering voor het komende jaar beschreven.
In 2020 ligt de prioriteit bij de dienstverlening en de uitvoeringskwaliteit om daarmee bij te dragen aan een veilige, duurzame leefomgeving.
In het uitvoeringsprogramma wordt ook aandacht gegeven aan de wijze waarop invulling wordt gegeven aan de raadsmotie “Prioriteiten van handhaving verleggen naar de binnenstad”. In plaats van een reactieve aanpak zal meer ingezet worden op een projectmatige aanpak in het centrum.
Het deel van de milieutaken dat wordt uitgevoerd door de Omgevingsdienst Twente is ook in het uitvoeringsprogramma opgenomen. De Omgevingsdienst Twente richt zich in 2020 vooral op het verder inrichten van een professionele organisatie, het adviseren op milieu-aanvragen, het uitvoeren van controles bij milieubedrijven en het oppakken van projecten van de Twentse gemeenten.Bijlagen
-
-
In de verslaggevingsregels is opgenomen dat de grondexploitaties jaarlijks worden geactualiseerd. De daarbij te hanteren uitgangspunten worden vastgesteld door B&W in de Notitie van Uitgangspunten. De raad wordt hier vertrouwelijk over geïnformeerd.
De financiële effecten worden zichtbaar in het MPG 2020. Het MPG 2020 zal medio april 2020 in B&W worden besproken en in mei/juni 2020 aan de raad ter besluitvorming voorgelegd worden.
Bijlagen
-
-
Het College vindt de samenwerking met woningcorporaties en huurdersorganisaties belangrijk. Om samen met de corporaties en huurders meer te bereiken voor de stad heeft zij daarom de gezamenlijke gemaakte prestatieafspraken vastgesteld.. Voor 2020 zijn er vanuit de afspraken vier speerpunt thema's benoemd waarop gezamenlijk extra wordt ingezet. Dit zijn Adaptief programmeren, monitoring, Wonen en sociaal domein en armoede als gevolg van hoge woonlasten onder huurders. Het vaststellen van de afspraken is een belangrijke stap in de verdere samenwerking tussen de corporaties, huurdersorganisaties en de gemeente.
Bijlagen
-
-
Enschede stopt eind november 2019 met WhatsApp als dienstverleningskanaal.
Begin december 2019 verandert WhatsApp voorwaarden voor het zakelijk gebruik van haar product. Overheden kunnen een algemeen WhatsAppkanaal dan niet meer gebruiken zoals het nu gebeurt. Een beperkt aantal inwoners maakte gebruik van dit kanaal. De gemeente onderzoekt alternatieven. Eén van de belangrijkste voorwaarden is dat de privacy en veiligheid van persoonsgegevens goed geregeld zijn.
Veel zaken regelt een inwoner 24 uur per dag zelf op enschede.nl. Wil een inwoner liever persoonlijk contact? Dan kan dit via de telefoon, de mail of een baliebezoek. Ook op sociale media is de gemeente actief.
Bijlagen
-
-
Het bestemmingsplan 'Oude Deventerweg 151-153' wijzigt een gedeelte van het bestemmingsplan 'Buitengebied Noordwest'. De wijziging van het bestemmingsplan betreft het omzetten van een strook agrarische grond rondom de bestaande woonpercelen Oude Deventerweg 151 en 153 in de bestemming 'Wonen'.
Bijlagen