Agendapunten
-
-
Met het nemen van dit besluit wordt het mogelijk om betaald parkeren in te voeren in het deel van de Lasonderstraat tussen de Lasondersingel en de kruising met de Da Costastraat en de Bosboom-Toussaintstraat. Invoering van betaald parkeren is mogelijk als via een enquête blijkt dat een meerderheid van de respondenten het voorstel daartoe ondersteunt.
Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede neemt deel aan het samenwerkingsverband van gemeenten de Regio Twente. Het algemeen bestuur vergadert periodiek. Op 11 december 2019 is er een extra vergadering gepland. De agenda wordt besproken in het college en standpunt wordt meegegeven aan de vertegenwoordiger namens het college, wethouder Diepemaat. Deze keer staan een aantal begrotingswijzigingen op de agenda mbt (nieuw) beleid en een toekomstig samenwerkingsmodel tussen overheid, onderwijs/onderzoeksinstellingen en ondernemers op het gebied sociaal economische structuurversterking.
Bijlagen
-
-
Op 22 november jl. zijn bij de Raadsgriffie vragen ingediend door de heer E. Sariakçe (DENK), mede namens CU, PvdA en D66, op grond van artikel 35 inzake te weinig geld voor tampons en maandverband.
Bijlagen
-
-
Op 25 november 2019 zijn bij de Raadsgriffie vragen ingediend onder de titel Participatiewet door de heer Ten Vergert (CDA) op grond van artikel 35 van het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. Het college van burgemeester en wethouders geeft antwoord op deze vragen.
Bijlagen
-
-
Mevrouw Visser van EnschedeAnders heeft vragen gesteld over de plaatsing van een windmolen aan de Windmolenweg. Het College van B&W heeft de vragen beantwoord.
Bijlagen
-
-
In april 2019 zijn we samen met Menzis gestart met de ‘Maatwerkroute’ (‘100 gezinnenaanpak’), een aanpak om bij 100 huishoudens met meerdere problemen een doorbraak te realiseren. Als onderdeel van onze lokale samenwerkingsagenda met Menzis hebben we opdracht gegeven aan de SMD om deze aanpak, in samenwerking met het Instituut Publieke Waarden (IPW), vorm te geven. Hiertoe zijn wijkteammedewerkers gevoed met de theorie en achtergrond van de aanpak door het IPW, die de aanpak heeft ontwikkeld. De Maatwerkroute is een ‘doorbraakaanpak’ voor huishoudens in Enschede met meerdere problemen. Het doel daarbij is:
- De kwaliteit van leven van huishoudens met meerdere gezondheids- en sociaal maatschappelijke problemen
verbeteren; - Kennis en expertise ontwikkelen op het gebied van de aanpak van deze huishoudens. Deze kennis en expertise
structureel borgen en duurzaam in zetten; - Maatschappelijke kosten duurzaam verlagen. Op basis van een trackrecord van de doorbraakmethode dat in drie jaar is opgebouwd, is de verwachting dat we een positief maatschappelijk rendement van ongeveer 12.000 euro per casus realiseren.
De uitvoering van de eerste fase is afgerond. Het IPW heeft in deze eerste fase voorop gelopen in de toepassing van de methodiek en de verdere implementatie hiervan in de wijkteams. Daarbij is ingezet op het delen van kennis en het meenemen van wijkteammedewerkers in de theorie en achtergrond van de aanpak door het IPW. De eerste ervaringen geven waardevolle inzichten over de concrete toepassing van de theorie in de praktijk.
In de periode tot 1 november zijn de volgende resultaten behaald:- 34 gezinnen hebben een Maatwerkplan
Hiervan hebben: - 19 gezinnen een doorbraak gerealiseerd
- 9 gezinnen werken nog aan een doorbraak
- 6 gezinnen zijn afgehaakt.
Vanaf 1 december zijn we begonnen met de 2e fase waarin de SMD (onze wijkteams) de leiding nemen in het vervolg. Daarin is ook uitbreiding van het aantal gezinnen opgenomen. Het IPW ondersteunt daarin de wijkteams.
Met deze brief en de bijbehorende 'summary' informeren we de Raad over de resultaten van de eerste fase.
Bijlagen
- De kwaliteit van leven van huishoudens met meerdere gezondheids- en sociaal maatschappelijke problemen
-
-
Op het perceel Twekkelerbeekweg 22 te Enschede stond een woning. De woning is op basis van een uitkoopregeling vanuit het Rijk aangekocht. De woning kwam hiervoor in aanmerking omdat het rechtstreeks stond onder een hoogspanningsleiding. Voorwaarde is dat de gemeente zorgt dat de vrijkomende woning niet meer voor bewoning in aanmerking komt. Als gevolg zijn de woning en bijgebouwen halverwege 2018 gesloopt. Dit laat onverlet dat het geldende bestemmingsplan het toestaat dat er ter plaatse een woning kan worden gerealiseerd. Deze planologische rechten dienen in overeenstemming gebracht te worden met de feitelijke situatie. Onderhavig plan voorziet hierin.
Bijlagen
-
-
De provincie wil de kruising van de N733 met de Oude Deventerweg/Landweerweg wijzigen naar een rotonde. Deze wijziging wil de provincie doorvoeren voor een verbetering van de verkeersveiligheid, de afwikkeling en de doorstroming. Op de plaats van de huidige kruising is niet voldoende ruimte om een rotonde aan te leggen. Daarom wordt de rotonde verschoven richting het noorden. De aansluitingen vanaf de Landweerweg en de Oude Deventerweg moeten daarmee ook verlegd worden. Deze ontwikkeling past niet binnen het vigerende bestemmingsplan. Daarom is een herziening van het bestemmingsplan opgesteld. Het ontwerpbestemmingsplan is klaar voor ter visie legging.
Bijlagen
-
-
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten subsidie wijkbudgetten aan 29 bewonersorganisaties te verstrekken en deze subsidie tevens beschikbaar te stellen ten behoeve van de bewoners van de werkgebieden van de opgeheven wijkraad Zuid-Oost. Hiermee kunnen alle bewoners van Enschede een beroep doen op de subsidie wijkbudgetten. De subsidie is bedoeld voor inwoners om daarmee bewonersinitiatieven in de eigen leefomgeving te kunnen realiseren. Met behulp van de wijkbudgetten kunnen zij zelf bepalen hoe hun leefomgeving beter, fraaier en/of veiliger ingericht wordt. Van de totale stedelijke subsidie wijkbudget wordt een deel gereserveerd voor vernieuwende buurt-, wijk-, dorps- of stadsdeel overschrijdende bewonersinitiatieven. Deze bijzondere subsidie wijkbudget, de subsidie budget initiatiefkracht, wordt over de 5 stadsdelen verdeeld. Voor 2020 bedraagt de totale stedelijke subsidie wijkbudget inclusief de subsidie budget initiatiefkracht afgerond € 1 miljoen. Het eventueel niet bestede deel van de subsidie wijkbudgetten en de subsidie initiatiefkracht uit 2019 wordt aan de subsidie voor 2020 toegevoegd. Het zelf kunnen bepalen hoe de leefomgeving (mede) ingericht wordt, ondersteunt en sluit nauw aan bij het participatieve-, stadsdeelgewijze- en samenlevingsgerichte werken van de gemeente. Dit past binnen de ambities van het coalitieakkoord 2018-2022 en het Enschede akkoord van de raad.
Bijlagen
-
-
De Stadsbank Oost Nederland voert voor een groot aantal gemeenten in en buiten Twente taken uit op het gebied van schuldhulpverlening. Daartoe is een Gemeenschappelijke Regeling in het leven geroepen. Door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren (Wrna) is een wijziging van de GR-regeling noodzakelijk. De CAO-gemeenten is niet meer automatisch van toepassing op gemeenschappelijke regelingen. Om toch een CAO te kunnen afsluiten, is onder de vlag van de VNG een werkgeversvereniging in het leven geroepen. Om te kunnen deelnemen aan deze vereniging is een wijziging van de GR noodzakelijk.
Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede heeft Jeugdhulp en ondersteuning WMO regionaal ingekocht bij zorgaanbieders. In de inkoopovereenkomsten zijn voor de tarieven indexatieafspraken opgenomen. De tarieven stijgen jaarlijks overeenkomstig de prijs-index van de Nederlandse Zorg Autoriteit. De tarieven voor 2020 moeten correct worden overgenomen in het Besluit Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning Enschede 2019. Dit besluit vormt samen met de Verordening Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning Enschede 2019 het juridische kader waarbinnen het college aanvragen om ondersteuning beoordeeld.
Bijlagen