- Locatie
Raadzaal Stadhuis
- Voorzitter
- Mevrouw Y Hümmels en de heer M. van Lagen
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
1Opening
-
2
- Vaststellen van de agenda
- Kennisnemen van het verslag van de vergadering van 21 oktober en 18 november 2024
- Aandachtspunten en toezeggingenlijst
- Mededelingen
Bijlagen
-
2.a
Het college heeft de raad voorgesteld te besluiten de prijsgrens voor de opkoopbescherming in de Huisvestingsverordening Opkoopbescherming Gemeente Enschede 2022 te verhogen naar 365.000,--. Voorheen waren dit koopwoningen met een WOZ-waarde tot 353.000,--. De prijsgrens wordt aangepast, zodat meer woningen onder de opkoopbescherming vallen. Dit acht het college nodig vanwege de schaarste naar goedkope koopwoningen in Enschede.
Bijlagen
-
3
Het college stelt de Raad voor de Grondstoffenvisie Gemeente Enschede 2025-2030 vast te stellen. Om richting 2030 daadwerkelijk een afvalloze gemeente te zijn en invulling te geven aan de (inter-)nationale ontwikkelingen op het vlak van grondstoffengebruik, heeft het college een Grondstoffenvisie opgesteld. Deze visie vervangt de Grondstoffenvisie uit 2015. Met deze Grondstoffenvisie wordt een nieuwe impuls gegeven aan de ambities van Enschede op het gebied van de inzameling en verwerking van huishoudelijk afval binnen een circulaire economie. We streven naar maximaal 50 kilo restafval per inwoner per jaar en 90% afvalscheiding in 2030. De visie geldt voor de komende 5 jaar tot 2030.
Bijlagen
-
4
We willen Enschede groen houden en nog groener maken, en dat doen we vanuit de strategische opgave "Groen Duurzaam Enschede". Ons streven is om Enschede te ontwikkelen als een groot groen park, waar ruimte is voor mens, plant en dier. Een belangrijk instrument om dit te realiseren zijn de regels voor bomenbescherming, waaronder de kapvergunningen.
Op 13 november 2023 hebben we de discussienota ‘Optimalisatie regels bomenbescherming in Enschede’ met de gemeenteraad besproken. Het afgelopen jaar zijn hierin belangrijke stappen gezet. We zijn aan de slag gegaan met de input en hebben de regels voor bomenbescherming en het vergunningensysteem verder uitgewerkt. We presenteren beeldvormend aan de raad waar we nu staan en het vervolg van het proces.
-
5
Openbaar, maar pas vanaf 1 oktober as nadat omwonenden zijn geïnformeerd!
Het college heeft besloten om op 2 plekken in Enschede in totaal meer dan 300 kwalitatief goede (sociale) woningen toe te voegen. Het toevoegen van woningen gebeurt aan de Telgendijk en op de campus van de UT. Ook verwerven we woningen aan de Hengelosestraat. Het college zal gaan voorstellen om dit te financieren uit het overschot op de Oekraïnegelden 2024. De raad heeft ingestemd met het voornemen van het college hiertoe bij de behandeling van de laatste zomernota. De woningen die we realiseren en aankopen zetten we tijdelijk deels in voor de opvang van Oekraïense ontheemden.
We voegen woningen toe aan Enschede, die voor een deel dienen als opvangplek
Door woningen toe te voegen aan de stad, vergroten we het totale aanbod. We hechten er samen met de woningcorporaties aan dat we gemengde wijken en buurten in onze gemeente hebben. Daarom komen niet alle woningen die we toevoegen beschikbaar voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Een deel van deze woningen komt beschikbaar voor andere woningzoekenden. Het toevoegen van woningen doen we aan de Telgendijk en op de UT-campus. In totaal worden hier meer dan 300 woningen gerealiseerd. Het deel van de woningen dat wordt gebruikt voor opvang van Oekraïense ontheemden, gaat na de periode van opvang op in de sociale woningvoorraad. Daarnaast verwerven we woningen binnen het projectgebied Centrumkwadraat (de flats tegenover het Stadskantoor). Deze worden tijdelijk beschikbaar gesteld voor de opvang van Oekraïense ontheemden. Dit gaat naar schatting om 20 appartementen.
Op termijn zal de volledige locatie aan de Telgendijk beschikbaar komen in de reguliere voorraad van de corporatie. De woningen op de campus zullen op termijn ingezet worden voor de huisvesting van studenten. De appartementen in de binnenstad gaan uiteindelijk op in de plannen van het project Centrumkwadraat.
Bijlagen
-
6
De gemeenten Almelo, Hengelo en Enschede en de provincie Overijssel hebben in 2023 een Regionale Stedelijke Investeringsagenda (RSIA) opgesteld waarin de ambitie van een schaalsprong in Twente staat geformuleerd. Deze schaalsprong bestaat uit ruimtelijke ambities (wonen, werken en leven) die aansluiten bij plannen van het Rijk In de afgelopen maanden is de basis gelegd om deze agenda te verbreden tot een ontwikkelstrategie voor alle Twentse gemeenten.
Als startdocument waarin de regionale opgaven staan benoemd, is nu een position paper Twente 2050 opgesteld. Dit position paper en de RSIA vormen de basis van waaruit de regio, de provincie en het Rijk samen een ruimtelijke ontwikkelstrategie (ROS) voor Twente kunnen opstellen voor de periode na 2030.Bijlagen
-
7
Bij de behandeling van de OV-visie van Openbaar vervoer naar Publieke mobiliteit op 1 juli jl. heeft de raad de motie Toegankelijke bus en op tijd rijden bus Enschede aangenomen. In deze raadsbrief leest u hoe we uitwerking geven aan uw motie.
Bijlagen
-
8Sluiting