Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Stedelijke commissie - FYSIEK

maandag 18 november 2024

20:00 - 22:00
Locatie

Raadzaal Stadhuis

Voorzitter
Mevrouw L. Lents
Toelichting

Extra vergadering vanwege het doorschuiven van onderwerpen uit de vergadering van 23 september.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2

    • Vaststellen van de agenda
    • Mededelingen
  3. 3

    Openbaar, ja nadat de colleges Hengelo en Borne positief hebben besloten, vrijdag 4 oktober as!


    In het Klimaatakkoord (2019) werd afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het koken, het wassen en het verwarmen van gebouwen. In de stedelijke delen van ons land bestaat het alternatief voor het gebruik van aardgas in veel gevallen uit de aansluiting op een warmtenet. De afgelopen maanden stelden de gemeenten Borne, Enschede en Hengelo samen een visie op voor de totstandkoming van collectieve warmte-oplossingen in hun gemeenten. Daarvoor is gekozen omdat:
    - in de door deze gemeenten vastgestelde Transitievisies warmte de aansluiting op een warmtenet voor veel buurten en wijken als voorkeursoplossing is genoemd;
    - de aanleg van een regionaal warmtenet in Twente technisch en economisch haalbaar lijkt;
    - er nieuwe wetgeving wordt voorbereid, die gemeenten bevoegdheden geeft om te sturen op de ontwikkeling van duurzame collectieve warmtesystemen.


    In het Koersdocument Regionaal warmtebedrijf Twente (hierna: koersdocument) stelt het college voor om één -nog op te richten- warmtebedrijf aan te wijzen voor alle wijken in de drie gemeenten, die zich lenen voor de realisatie van een collectief warmtesysteem. Dat bedrijf moet gaan zorgen voor duurzame, betrouwbare en betaalbare warmte voor inwoners, bedrijven en instellingen. Aandachtspunt daarbij is dat de Wet collectieve warmte er vanuit gaat dat de meerderheid van de aandelen van zo’n bedrijf in publieke handen of daarmee verbonden organisaties (zoals Energiebeheer Nederland, Enexis, Cogas, Twence) is.


    Naast deze, meer inhoudelijke onderdelen, bevat het koersdocument ook een beschrijving van de stappen, die volgen na vaststelling van het koersdocument.


    Het koersdocument is de afgelopen weken besproken met partijen, die als samenwerkingspartners in beeld zijn bij de oprichting van een regionaal warmtebedrijf. Zij konden aangeven hoe zij tegen de oprichting van een regionaal warmtebedrijf aankijken, welke rol zij daarbij voor zichzelf zien weggelegd en wat zij daarbij van de gemeenten verwachten.
    In gesprekken met de raden van de drie gemeenten willen we ophalen hoe de drie gemeenteraden tegen de voorgestelde koers aankijken. Met de inzichten uit deze gesprekken zal het koersdocument verder worden aangescherpt.

  4. 4

    De fracties GL, PVDD, D66 en PvdA hebben de collegebrief (mei 2024) uitvoeringsplan Groen en Duurzaam 2024 geagendeerd. Het idee is een start te maken met een jaarlijks terugkerend duurzaamheidsdebat, vergelijkbaar met het jaarlijkse woondebat.



    De fracties willen naar aanleiding van de brief samen met de leden van de kamer Fysiek en het college in gesprek over de ambities na 2025. Dit zodat Enschede ook na 2025 een gemeente is waar iedereen kan leven en wonen in een duurzame, groene en schone omgeving. Dat willen we ook in de toekomst zo houden en daarom zijn er ambities en een duidelijke visie op duurzaamheid nodig.



    Fracties kunnen, op basis van o.a. de stand van zaken, relevante ontwikkelingen en het geagendeerde uitvoeringsplan, in brede zin het gesprek aan over duurzaamheid, klimaat en energie-opgaven:
    hoe denken fracties dat we er nu voor staan, wat zijn de belangrijkste opgaven voor korte en lange termijn, welke wensen en ideeën leven er in de Enschedese raad en uiteindelijk: wat wil de raad het college meegeven?

  5. 5
    Sluiting