Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

maandag 5 juli 2021

16:00 - 23:00
Locatie

Burgerzaal Stadhuis

Voorzitter
G.O. van Veldhuizen
Toelichting

Deze vergadering start om 16.00 uur en vindt voor deelnemers fysiek plaats in de burgerzaal van het Stadhuis. Belangstellenden kunnen de vergadering live volgen via de livestream.

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vragenhalfuur (art. 36 Reglement van Orde)
  3. 3
    Vaststellen van de agenda
  4. 4
    Kennisnemen van het verslag
  5. 5
    BESPREEKPUNTEN
  6. 5.1

    De Zomernota is een belangrijk sturingsinstrument voor de gemeenteraad en vormt de opmaat naar de gemeentebegroting. De Zomernota beschrijft de afwegingen en de keuzes die door het college worden voorgesteld voor de komende jaren. De beleidsbrief (hoofdstuk 2) licht de afwegingen en financiële keuzes van het college nader toe.

    Moties

    Onderwerp
    Accenten voor kansengelijkheid
    Beheersen algemene reserves gemeenschappelijke regelingen
    Bomen beter beschermen
    Concrete resultaten voor daklozen in Enschede
    Duurzame maatschappelijke banen
    Een toegankelijk Enschede voor iedereen
    Gebarentolk bij toespraken
    Geef de rups geen nieuwe kans
    Gratis menstruatieproducten - kom met een plan
    Het ondersteunen en versterken van sociaal kapitaal
    inzicht in verhogen eigen verdiencapaciteit
    Meer zon op eigen dak
    Ondersteunen vernieuwingen Volkspark
    Onderzoek naar compenseren bezuiniging onderhoud paden en wegen
    Stadsdeelgewijs werken
    Toetsingskader voor de strategische groei naar 170000 + inwoners
    Vaststellen bestemmingsplannen en cultuurhistorische panden en monumenten
    Versterking ondersteuning raad
  7. 5.1.a

  8. 5.1.b

  9. 5.1.c

  10. 6
    HAMERSTUKKEN
  11. 6.1

    In een memo d.d. 25 maart 2021 aan de leden van de stadsdeelcommissie Centrum is aangekondigd dat er een beeldkwaliteitplan wordt opgesteld over de toekomstige inrichting en opzet van de terrassen in de periode na Covid-19. Bij nader inzien hebben we moeten concluderen dat een beeldkwaliteitplan voor dat doel niet het juiste instrument is. Voordat een beeldkwaliteitplan kan worden gemaakt is er eerst een visie op de terrassen in de binnenstad nodig. Die visie moet vervolgens worden vertaald in regelgeving. Momenteel wordt door Het Oversticht in opdracht van de gemeente Enschede gewerkt aan een visie op de terrassen in de binnenstad (Stadserf). In die visie worden kaders gesteld voor de inrichting en ruimtelijke uitstraling van de terrassen, niet alleen voor de Oude Markt maar voor het gehele Stadserf. Doel van die visie is voor de periode na Covid-19 duidelijkheid te scheppen over wat voor soort bouwwerken (zoals luifels, overkappingen en verankerde windschermen) en andere objecten (zoals parasols, tafels en stoelen, bloembakken, vlonders en losse windschermen) we op terrassen willen toestaan en hoeveel ruimte we willen bieden aan terrassen. De visie maakt onderscheid in diverse categorieën locaties en terrassen en geeft per soort locatie en terras richtlijnen waar terrassen aan moeten voldoen. Daarnaast beoogt de visie ook een grondslag te vormen voor het verkrijgen van een subsidie voor het op de Oude Markt plaatsen van permanente (gebouwde) windschermen. Om in aanmerking te kunnen komen voor de subsidie moet de visie nog voor het zomerreces worden vastgesteld door ons college. Vaststelling van de visie is voorzien in week 27. Na het zomerreces gaan we met uw raad en alle betrokken partners en belanghebbenden in gesprek over de definitieve visie op de terrassen in de binnenstad. De visie zal vervolgens ter vaststelling aan uw raad worden aangeboden en pas daarna worden vertaald in de daarvoor geldende lokale regelgeving.

  12. 6.2

    In 2018 is de Wet aanpak woonoverlast overgenomen in de APV. Daarmee werden gebruikers van woningen en verhuurders van woningen aan niet-ingezetenen (toeristische verhuur) verplicht om ervoor te zorgen dat vanuit woningen geen overlast wordt veroorzaakt voor omwonenden. De wet is met ingang van 1 januari 2021 verruimd, waardoor deze verplichting ook kan gaan gelden voor verhuurders die woningen aan ingezetenen in een gemeente verhuren. Om woonoverlast beter te kunnen bestrijden wordt de gemeenteraad voorgesteld deze wettelijke verruiming op te nemen in de APV.

  13. 6.3

    Openbaar, muv vertrouwelijke bijlage!


    Een raadslid heeft gevraagd om informatie over bij de gemeente binnengekomen projectvoorstellen voor het opwekken van zonne-energie. Voorgesteld wordt om die informatie onder een geheimhoudingsplicht te verstrekken,
    Omdat:

    • deze informatie in vertrouwen met de gemeente is gedeeld,
    • omwonenden van deze potentiële projectlocaties nog niet zijn geïnformeerd en
    • mochten deze plannen daadwerkelijk leiden tot concrete projecten, het belangrijk is dat omwonenden uit de eerste hand en op een correcte wijze worden geïnformeerd.
  14. 7
    Sluiting