Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Raadsvergadering

maandag 9 december 2024

19:00 - 23:00
Locatie

Raadzaal Stadhuis

Agendapunten

  1. Na een uitvoerig onderhandelingstraject is op 19 september 2024 bekend gemaakt dat een onderhandelaarsakkoord is bereikt over de koop en verkoop van aandelen Twence. De gemeenten Enschede, Hengelo en Losser zullen tezamen met Twence het gehele aandelenbezit van de gemeenten Almelo, Oldenzaal en Twenterand in Twence Holding B.V. overnemen.

  2. Enschede heeft veel plekken voor bedrijven en kantoren. Op die plekken heeft de gemeente nog grond beschikbaar om te verkopen. Er is regelmatig belangstelling bij bedrijven om grond van de gemeente te kopen en op die grond een kantoor of bedrijf neer te zetten.


    De gemeente verkoopt alleen grond als ze akkoord is met de plannen voor hoe het gebouw en de ruimte erom heen eruit komt te zien. Ook moet de gemeente instemmen met wat voor soort werkzaamheden er in dat gebouw gaan plaatsvinden. Verder is bijvoorbeeld ook belangrijk dat de nieuwe gebouwen duurzaam zijn. En dat ze een fijne werkomgeving bieden.


    Om te besluiten of een bedrijf ergens grond mag kopen stelt de gemeente regels op. Deze regels noemen we ook wel het gemeentelijke gronduitgiftebeleid voor werklocaties. Met die regels bepaalt de gemeente dus wie er wel en wie er niet grond mogen kopen.


    Burgemeesters en wethouders van Enschede stellen de raad voor akkoord te gaan met nieuwe regels. Want dan kan de gemeente er nog beter voor zorgen dat de terreinen voor bedrijven en kantoren een hoge kwaliteit hebben en houden.

  3. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om het ‘Toetsingskader evenementen randvoorwaarden vergunningen en meldingen 2025’ vast te stellen en deze per 1 januari 2025 in werking te laten treden. Dit toetsingskader vervangt het toetsingskader uit 2017. Het ontwerp toetsingskader heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen en is toegezonden aan alle bij de gemeente Enschede bekende evenementenorganisatoren. Er is één zienswijze ingediend. Daarnaast heeft één partij verduidelijkende vragen gesteld, die in een overleg zijn beantwoord.
    Parallel doet het college een voorstel aan de raad om een aantal evenementenbepalingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te wijzigen. De juridische basis van het toetsingskader voor evenementen is vastgelegd in de APV, waarin onder andere wordt gedefinieerd wat een evenement is en in welke situaties een evenementenvergunning moet worden aangevraagd of wanneer een melding volstaat. Door de actualisatie van het toetsingskader is het noodzakelijk om bepaalde evenementenbepalingen in de APV te wijzigen.

  4. Het college heeft de raad voorgesteld te besluiten de prijsgrens voor de opkoopbescherming in de Huisvestingsverordening Opkoopbescherming Gemeente Enschede 2022 te verhogen naar 365.000,--. Voorheen waren dit koopwoningen met een WOZ-waarde tot 353.000,--. De prijsgrens wordt aangepast, zodat meer woningen onder de opkoopbescherming vallen. Dit acht het college nodig vanwege de schaarste naar goedkope koopwoningen in Enschede.

  5. Gedupeerden kinderopvangtoeslagenproblematiek
    In het kader van de hersteloperatie van het Rijk bij deze gedupeerden bieden gemeenten brede ondersteuning aan (mogelijk) gedupeerde ouders en hun gezinnen, ex-toeslagpartners, kinderen en nabestaanden. Om deze taak ook in de toekomst goed uit te kunnen voeren, hebben we de reserve Hersteloperatie toeslagenaffaire ingesteld. Door de middelen nu te bestemmen/reserveren kunnen we de gedupeerden tot eind 2027 blijven helpen.


    Gedupeerden Alleenverdienersproblematiek
    Alle huishoudens in Nederland moeten een inkomen hebben waarmee ze kunnen rondkomen. Huishoudens met lage inkomens krijgen extra steun via toeslagen. Door een ongunstige samenloop van regelingen valt het inkomen voor sommige huishoudens te laag uit, terwijl de uitkeringen en toeslagen wel volgens de wet worden uitgekeerd. Het betreft een groep huishoudens voor wie de uitkering van één van beide partners de enige of de belangrijkste bron van inkomen van het (echt)paar is (alleenverdieners). Om dit te herstellen heeft het Rijk extra middelen aan gemeenten beschikbaar gesteld. Hiervoor hebben we de reserve Alleenverdienersproblematiek Belastingdienst ingesteld. Door de middelen nu te bestemmen/reserveren kunnen we de huishoudens die te maken hebben met de alleenverdienersproblematiek tot eind 2027 blijven helpen.

  6. Vanaf het verslagjaar 2023 legt het college in de jaarrekening verantwoording af over het rechtmatig handelen. Hierbij geeft het college aan in hoeverre de baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening in overeenstemming met financiële regelgeving en raadsbesluiten tot stand zijn gekomen. Het normenkader met financiële regelgeving en raadsbesluiten wordt jaarlijks geactualiseerd en door de raad vastgesteld.

  7. De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar Gegevensdeling in, tussen en met Samenwerkingsverbanden. Op basis van het onderzoek heeft de Rekenkamer conclusies en aanbevelingen geformuleerd over de werkwijze van de gemeente en samenwerkingsverbanden rondom gegevensuitwisseling, mogelijke risico’s en
    manieren om verbeteringen door te voeren. De gemeenteraad wordt voorgesteld om deze conclusies en aanbevelingen vast te stellen. Het college krijgt dan opdracht om de aanbevelingen uit te voeren. Een aantal van de aanbevelingen zijn gericht aan de gemeenteraad zelf.

  8. De Rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar Maatschappelijk vastgoed. Op basis van het onderzoek heeft de Rekenkamer conclusies en aanbevelingen geformuleerd over het beleid van de gemeente, inzicht dat de gemeente heeft in de gebruikerskant (bezettingsgraad, gebruikerstevredenheid), inzicht in maatschappelijk rendement en informatievoorziening aan de raad. De gemeenteraad wordt voorgesteld om deze conclusies en aanbevelingen vast te stellen. Het college krijgt dan opdracht om de aanbevelingen uit te voeren.

  9. Via de landelijke regeling Brede regeling combinatiefuncties (BRC) kunnen organisaties zoals scholen, sportverenigingen of cultuurorganisaties iemand inzetten die als brug werkt tussen verschillende terreinen. Bijvoorbeeld iemand die naschoolse sport- of cultuuractiviteiten organiseert op scholen. Deze mensen zijn combinatiefunctionarissen. In Enschede kunnen organisaties dit geld aanvragen via de subsidieverordening Brede Impuls Combinatiefuncties. Deze verordening is verouderd en past niet meer bij landelijke afspraken. Daarom stelt het college voor om de verordening aan te passen. Zo kan de subsidie nu worden gebruikt voor 6 soorten combinatiefunctionarissen. Ook gaat het maximumbedrag per aanvraag omhoog en kunnen organisaties de subsidie ook gebruiken voor ZZP’ers.

  10. We clusteren een aantal sportverenigingen naar de vier aangewezen clusterlocaties (Diekman-Oost, Enschede Zuid, Schreurserve en Enschede-Oost/Glanerbrug). De verenigingen die het aangaan moeten verhuizen van hun sportpark omdat we het betreffende sportpark gaan afstoten. Daarom heeft de gemeenteraad op 3 april 2023 besloten de betrokken verenigingen voor een deel tegemoet te komen in de kosten die samenhangen met de verhuizing. Hiertoe is de tijdelijke subsidieverordening verhuiskosten clustering sportparken vastgesteld. De betrokken verenigingen kunnen tot uiterlijk 1 juli 2028 een verhuissubsidie aanvragen van maximaal 15.000 euro.

  11. Naast alle besluiten die een gemeente neemt en die vaak van invloed zijn op de dag van morgen is het ook goed om stil te staan bij de nabije en verdere toekomst. De gemeenteraad wil daarom graag een toekomstvisie. Deze toekomstvisie fungeert als een kompas, geeft richting aan de stad die we willen zijn maar geeft ook aan wat belangrijk is in de verdere toekomst. Hierbij houden we rekening met ontwikkelingen die op ons afkomen op verschillende onderwerpen waarmee de gemeente zich bezighoudt.

  12. Het College van B&W stelt aan de raad voor om het Meerjarenplan Onderhoud en Vervanging Haveninfrastructuur 2021-2024 met 2 jaar te verlengen. In dit plan zijn de onderhoudsmaatregelen aan de damwanden, taludverdediging en steigers in de haven van Enschede beschreven. Een goed onderhouden haven is van belang voor de bereikbaarheid van Enschede voor het goederenvervoer over water. In het havenbeheer werken de gemeenten Hengelo, Enschede, Almelo, Hof van Twente en Lochem samen in het ‘Havenbedrijf Twente’. Het Havenbedrijf draagt bij aan economische structuurversterking, werkgelegenheid, duurzaamheid en profilering van de regio als logistieke hotspot.

  13. Jaarlijks legt het college de verordeningen van de gemeentelijke belastingen en heffingen van het aankomende belastingjaar voor aan de gemeenteraad. In deze verordeningen staan de tarieven en/of bedragen die inwoners en bedrijven betalen voor bijvoorbeeld de onroerende-zaakbelastingen, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar ook voor het verkrijgen van bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of bouwvergunning.

  14. In 2021 is het handhavingsinstrument bestuurlijke boete ingevoerd en zijn de bijbehorende boetebedragen vastgesteld. Het college van Burgemeester en Wethouders stelt de gemeenteraad voor om de boetebedragen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en de Verordening kwaliteit leefomgeving (Vkl) te wijzigen en deze per 1 januari 2025 vast te stellen conform bijgevoegde wijzigingsverordeningen. De aanleiding hiervoor is dat de huidige boetebedragen niet overeenkomen met de bedragen die het Rijk heeft vastgesteld in het ‘Besluit bestuurlijke boete overlast in de openbare ruimte’. Daarnaast zijn de boetebedragen die door de gemeenteraad vastgesteld mogen worden, niet meegegroeid met de inflatie. Tot slot wordt hiermee uitvoering gegeven aan punt 2 van de motie ‘Enschede schoonste stad van Europa’.