Agendapunten
-
-
Openbaar: Ja, onder embargo tot maandag 3 maart 2025 om 15:00 uur
Op 6 november 2023 heeft de gemeenteraad het amendement ‘drugsbestrijdingsfonds’ aangenomen. Voor de uitvoering van dit amendement is een plan van aanpak opgesteld voor de periode 2025 – 2027. Met dit plan wil de gemeente Enschede het harddrugsgebruik onder jongeren en jongvolwassenen verminderen door gerichte voorlichting en integrale, preventieve interventies.
Bijlagen
-
-
De heer Ouwehand (PvdA) heeft artikel 35 vragen gesteld over de subsidieverlening voor het Vestzaktheater. Met dit collegebesluit beantwoordt het college de gestelde vragen.
Bijlagen
-
-
Forum voor Democratie heeft aanvullende schriftelijke vragen gesteld over “Weet wat je eet”. Het college heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.
Bijlagen
-
-
Mevrouw Hofte van de Partij voor de Dieren heeft op 12 november 2024 en op 23 januari 2025 vragen gesteld over jacht binnen de gemeente Enschede. Een deel van de vragen van 12 november 2024 zijn op 14 januari 2025 beantwoord. Voor de nog onbeantwoorde vragen zouden de antwoorden worden nagestuurd. De vragen 4 t/m 7 van 12 november 2024 en de vervolgvragen zijn puntsgewijs beantwoord. Het antwoord op vraag 9 is gerectificeerd.
Bijlagen
-
-
De Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit bestaat sinds de inwerkingtreding van de Omgevingswet per 1 januari 2024. Deze commissie adviseert het gemeentebestuur over het bereiken en in stand houden van een goede omgevingskwaliteit. Het college van Burgemeester en Wethouders hebben twee besluiten genomen die de kwaliteit van deze commissie zelf verhogen: Ten eerste is besloten de heer M. Haitink te benoemen als plaatsvervangend lid adviseur erfgoed (monumenten en andere voor de cultuurhistorie van Enschede waardevolle gebouwen, gebieden, landschappen en objecten). Hiermee is verzekerd dat er in de commissie altijd voldoende adviseurs erfgoed beschikbaar zijn voor het uitbrengen van adviezen. Ten tweede is het Reglement van Orde van de Gemeentelijke Adviescommissie Omgevingskwaliteit vastgesteld. In het Reglement van Orde staat beschreven hoe de commissie werkt, hoe vergaderingen in zijn werk gaan en hoe de commissie zijn adviezen vastlegt.
Bijlagen
-
-
Op 11 juli 2022 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Centrumkwadraat – Molenstraat Zuidzijde gewijzigd vastgesteld. Tegen dit bestemmingsplan is beroep ingesteld. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 5 februari 2025 een tussenuitspraak gedaan (bijgaand de uitspraak, ECLI:NL:RVS:2025:404).
In rechtsoverweging 15.3 en 18.1 (terras en de openbaarheid van een parkeergarage) heeft de Afdeling bestuursrechtspraak 2 (technische) gebreken in het plan vastgesteld. De gemeente heeft nu de opdracht gekregen deze gebreken te herstellen. De gemeente heeft hiervoor 12 weken de tijd gerekend vanaf de tussenuitspraak.
Het voorliggende voorstel en besluit geven uitvoering aan de herstelopdracht van de Afdeling bestuursrechtspraak. Dit betekent dat de regels van het bestemmingsplan op 2 punten gewijzigd worden.
Bijlagen
-
-
De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de zomernota gevraagd wat Enschede doet voor gezinnen. Het college beantwoordt deze vraag door middel van een brief.
Met deze brief laten we zien wat Enschede doet voor gezinnen. We bespreken daarbij de volgende onderwerpen:
1. Betaalbaar wonen
2. Bestaanszekerheid
3. Inkomenszekerheid
4. Groen Wonen
5. Bewegen, spelen, sporten
6. Gezond Gewicht
7. Talentontwikkeling
8. Noaberschap-sociale steun ervaren
9. Opvoeden en opgroeien.
We baseren ons op bestaande beleidsstukken, waarin bijzondere aandacht wordt gegeven aan jeugd, gezinnen, onderwijs en gezond en veilig opgroeien.Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede zorgt vanaf 1 januari 2022 voor een aantal deelnemende gemeenten, waaronder Enschede zelf voor het vrijwillige samenwerkingsverband IT Platform Twente. Ten behoeve van deze samenwerking is voor de IT-voorziening ‘regionale datanetwerk gemeenten’ vervangende hardware benodigd. Op basis van afspraken die voor deze samenwerking zijn gemaakt vloeit voort dat de gemeente Enschede deze investering doet. De deelnemende gemeenten dragen de kosten voor de investeringen conform de in de samenwerkingsovereenkomst opgenomen afspraken.
Bijlagen
-
-
De raad neemt een aantal stappen om tot een goede begroting voor het volgende jaar te komen. Een daarvan is het vaststellen van de zomernota. Op basis van de (financiële) stand van zaken van dit jaar en alle ontwikkelingen die op ons afkomen, maakt de raad een integrale afweging om tot prioriteiten voor de komende járen te komen. Daarmee stelt de raad de financiële kaders voor de begroting van het volgende jaar vast. Dit jaar zal de nadruk in de zomernota liggen op het ravijnjaar 2026. Het ravijnjaar kenmerkt zich door een groot (verwacht) tekort in de financiering van gemeenten door het rijk. Eind 2024 is een proces gestart om maatregelen in beeld te brengen, waarmee de financiële tekorten kunnen worden gedekt. Deze maatregelen landen in de zomernota 2025. In oktober en november voert de raad dan het debat over de begroting zelf en stelt deze vervolgens vast.
In de Planning en Control-cyclus (P&C) zijn een aantal vaste momenten waarop de raad in positie wordt gebracht in het kader van de gezonde financiele huishouding van de gemeente Enschede. Het gaat dan om de Begroting, de Jaarrekening en de Zomernota. Het college bereidt elk van deze P&C-producten voor via een transparant proces. Omdat voor het zomerreces de Zomernota door de raad moet worden vastgesteld, is het College gestart met de voorbereidingen daarvan. In deze procesnotitie staat beschreven hoe het College dit aanpakt, welke rollen hierin betrokken zijn en wat er van het Zomernotaproces verwacht mag worden.Bijlagen
-
-
In 2019 is het beleidskader Enschedese Arbeidsmarkt Aanpak (EAA) vastgesteld. De inzet van mensen en geld wordt jaarlijks uitgewerkt in een uitvoeringsprogramma. In het uitvoeringsprogramma 2025 is de actuele stand van zaken (van de eerste drie kwartalen 2024) van de lokale arbeidsmarkt opgenomen. In het uitvoeringsprogramma is beschreven hoe we werkzoekenden begeleiden naar werk of op een andere manier een bijdrage laten leveren aan de Enschedese samenleving. De participatiegraad in Enschede is op het hoogste niveau ooit. We zien namelijk dat 7 op de 10 inwoners aan het werk is. Wel zien we dat het bijstandsvolume toeneemt.
Bijlagen