Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 20 mei 2025

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    De raad besloot in 2021 dat de binnenstad van Enschede vanaf 1 juli 2025 een zero-emissiezone is. Dat betekent dat bestel- en vrachtwagens vanaf die datum alleen de binnenstad in mogen als ze geen CO2 uitstoten. Ook mogen ze naar binnen als ze in het bezit zijn van een ontheffing. De nieuwe regels gelden niet voor particulieren.


    Voor het uitgeven van ontheffingen werken gemeentes samen via het Centraal Loket. De gemeente Amsterdam organiseert dit loket tijdelijk, totdat het RDW (Rijskdienst wegverkeer) deze taak overneemt. Het college van Enschede heeft ingestemd met alle regelingen die nodig zijn om dit door de gemeente Amsterdam te laten uitvoeren.

  2. -

    Meneer Blömer is gemeenteraadslid namens de PVV. Hij heeft vragen gesteld aan het college van B&W. Hij wil weten of het mogelijk is dat traumahelikopters (ambulance-helikopters) in de toekomst gebruik gaan maken van vliegveld Twente. Dit is volgens hem nodig, omdat in de krant stond dat deze helikopters voorlopig geen gebruik mogen maken van vliegveld Teuge (dat ligt in de buurt van Apeldoorn).


    Het college schrijft in zijn antwoord dat het bericht in de krant niet helemaal compleet is. De plannen om op vliegveld Teuge een ambulancehelikopter neer te zetten gaan waarschijnlijk gewoon door. Ook schrijft het college dat Vliegveld Twente niet geschikt is voor een ambulancehelikopter. Dit komt omdat vliegveld Twente aan de rand van Nederland ligt. Vliegveld Teuge ligt veel meer in het midden van het land. Het is dan korter vliegen naar de plekken waar de ambulancehelikopter nodig is. Het college begrijpt daarom goed waarom de helikopter niet vanaf vliegveld Twente gaat vliegen.

  3. -

    Met de brief regionaal traject urgentieverordening en evenwichtige verdeling wordt de raad geïnformeerd over het regionale traject van de Twentse gemeenten, woningcorporaties en provincies om te komen tot een urgentieverordening. De urgentieverordening wordt met ingang van de wet Versterking regie op de volkshuisvesting verplicht. Daarnaast verplicht de wet ons om afspraken te maken over een evenwichtige verdeling van een aantal aandachtsgroepen. Deze afspraken wordt in hetzelfde regionale traject gemaakt.

  4. -

    Sinds 24 juli 2023 vangt Enschede maximaal 550 asielzoekers op. Tot 15 november 2024 gebeurde dit in de noodopvang op het terrein van Vliegveld Twenthe Evenementen. Met de voltooiing van het azc aan de Parkweg zijn zij daar naartoe verhuisd. Het COA informeert elk kwartaal het gemeentebestuur over de situatie op de opvang. Deze zevende rapportage beslaat de periode 1 februari tot en met 30 april 2025. Deze rapportage bevat informatie over de capaciteit en bezetting, programma’s en activiteiten, en veiligheid op en rondom het azc. Het college stuurt deze rapportage van het COA ter kennisname naar de gemeenteraad.

  5. -

    De Bewoners Adviesraad Sociaal heeft haar eerste jaarverslag gepresenteerd in haar nieuwe samenstelling. Het jaarverslag 2024 is een overzicht van de uitgebrachte 13 adviezen, de verrichte activiteiten en de financiële verantwoording. Daarnaast zijn er voor 2025 drie focuspunten geformuleerd: het professionaliseren van gevraagde adviezen, het geven van ongevraagde adviezen en doorontwikkeling van het team. In het jaarverslag staat beschreven hoe de BAS van plan is hier concreet invulling aan te geven.

  6. -

    De gemeente Enschede breidt doormiddel van het landelijke programma “Preventie met Gezag” de aanpak van jeugdcriminaliteit in Glanerbrug en Dolphia verder uit. Via dit programma van het ministerie van Justitie en Veiligheid wil de gemeente voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden en/of daar verder in afglijden. Voor deze aanpak wordt samengewerkt met een groot aantal partners binnen en buiten de gemeente. Voor een deel van de projecten zullen vier organisaties verantwoordelijk zijn, aan de preventieve en repressieve kant van het programma. Middels de verstrekking van deze subsidies zijn de organisaties voor de looptijd van het programma (tot 30 juni 2026) met hun activiteiten verbonden aan het programma Preventie met Gezag. Deze extra inzet wordt betaald uit de middelen die de gemeente Enschede van het Rijk heeft ontvangen voor het uitvoeren van Preventie met Gezag. Het programma is gestart in januari 2024, sindsdien hebben betrokken organisaties hun bijdrage aan het programma opgesteld en uitgewerkt. Middels deze subsidieverstrekking (voor de looptijd van het gehele programma vanaf januari 2024) kan hier uitvoering aan worden gegeven.

  7. -

    De gemeente Enschede is verantwoordelijk om gegevens van haar inwoners, bezoekers en overige betrokkenen conform de richtlijnen van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) te verwerken. De belangrijkste taak van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) is dat deze onafhankelijk toezicht en controle houdt op de toepassing en naleving van de AVG en de Wet politiegegevens (Wpg). In het toezichtsplan geeft de FG aan wat de focusgebieden zijn voor dit toezicht in het jaar 2025.

  8. -

    Het voorliggende plan betreft het gewijzigd situeren van het agrarisch bouwvlak op het perceel ten noorden van de Goorseveldweg 125 in Enschede, zodat een agrarische bedrijfswoning met daarbij behorende bijgebouwen dichterbij bestaande bedrijfsgebouwen kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor ontstaat een compact erf. Tevens maakt de compensatie van een eerder verwijderde houtwal in het landschap onderdeel uit van het plan.

  9. -

    Enschede neemt deel aan een aantal zogenaamde gemeenschappelijke regelingen zoals o.a. de Veiligheidsregio Twente of de Stadsbank Oost Nederland. Dit zijn organisaties waarin Enschede, met andere overheden, samenwerkt aan de uitvoering van publieke taken. Deze organisaties hebben de wettelijke verplichting om aan de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten de ontwerpbegroting aan te bieden ter reactie. Op 6 mei 2025 zijn de stukken door het college aangeboden aan de gemeenteraad. Als vervolg hierop wordt de raad gevraagd om in te stemmen met een tweetal algemene zienswijzen nu de gemeenschappelijke regelingen weinig hebben bijgedragen aan het ravijn vanaf 2026 bij de gemeente.