Agendapunten
-
-
Op 13 februari is de eerstvolgende bestuurlijke netwerkdag van de G40. Tijdens deze netwerkdag worden voor de steden relevante onderwerpen besproken, om kennis en ervaring te delen en zo nodig positie te bepalen ten aanzien van Rijksbeleid.
Bijlagen
-
-
Door PVV, Enschede Anders en Groep Ek/Woltjer zijn aanvullende artikel 35 vragen gesteld over vermeende discriminatie bij het Klachtencommissariaat. Door de afdelingen Juridische Zaken en Personeel & Organisatie zijn antwoorden op deze vragen geformuleerd en opgenomen in de bijlage.
Bijlagen
-
-
Raadsleden kunnen schriftelijke vragen stellen aan het college. Het college stelt vervolgens in een vergadering de beantwoording vast. De fractie van Enschede Anders heeft vragen gesteld nav een artikel van 1 Twente.
Bijlagen
-
-
Gordijnen die al een tijdje dicht zitten. Iemand die zijn/haar woning niet meer uitkomt. De politie in Enschede krijgt meer mogelijkheden om melding te maken van dit soort signalen. Ze kan voortaan “lichter” zorgwekkend gedrag vroegtijdig melden bij de wijkteams. Hiermee hopen de politie, de wijkteams en de gemeente Enschede sneller en beter te kunnen ingrijpen bij (het ontstaan van) zorgwekkend gedrag.
Hoe eerder er hulp en ondersteuning is voor deze mensen des te beter het is voor hen en hun omgeving, is de gedachte. De verwachting is dat op deze manier overlast kan worden voorkomen. Tot nu toe kon de politie alleen ernstig zorgwekkend gedrag melden bij het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag bij de GGD.
Door een subsidie wordt het nu mogelijk om, in het kader van vroegsignalering, rechtstreeks meldingen te doen bij de wijkteams.Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede is verantwoordelijk voor de inzet van leerlingenvervoer, ten behoeve van leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan en niet in staat zijn zelf de afstand tot school te overbruggen. De wijze waarop de gemeente Enschede hier invulling aan geeft is vastgelegd in de verordening en beleidsregels leerlingenvervoer. De verordening en beleidsregels worden begin 2025 geactualiseerd. De actualisatie draagt bij aan het bevorderen van zelfredzaamheid, meerjarig beschikken en is duidelijker voor de inwoners.
Bijlagen
-
-
Openbaar, vanaf 14 februari 2025!
De gemeente Enschede werkt samen met alle andere Twentse gemeenten aan fijne recreatieparken (Hulsbeek, Rutbeek, ’t Lageveld). Ook doen ze samen hun best om mooie, veilige en toegankelijke fietsroutes, fietspaden, ruiterpaden en wandelroutes te maken en te houden. Deze samenwerking heet Recreatieschap Twente.
Op 13 februari vergadert het bestuur van dit recreatieschap. De twee belangrijkste vragen die de gemeenten gaan bespreken zijn de volgende:
· Wanneer mag een gemeente stoppen met deze samenwerking en wat moet die dan betalen?
· Hoe willen de gemeenten de kosten van extra zaken in de rechtbank verdelen?
Het college van B&W heeft nog wel wat bezwaren bij de voorstellen die ze gaan bespreken. Zo wil het college meer tijd nemen om goede afspraken te maken wanneer gemeenten uit de samenwerking mogen stappen. En de kosten van de rechtszaken? Die moet het recreatieschap zelf betalen, want daarvoor is nog genoeg geld beschikbaar bij het recreatieschap vindt het college.
Bijlagen
-
-
Beschut werk is voor sommige inwoners de oplossing om te kunnen werken en daarmee mee te doen in de samenleving. Het gaat om werk in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden, zoals beschreven in de Participatiewet.
Beschut werk is bestemd voor inwoners die de mogelijkheid hebben om te werken (arbeidsvermogen) en die (nog) niet in een reguliere baan kunnen werken, ook niet met extra begeleiding en ondersteuning.
Inwoners met een indicatie beschut werk hebben recht op een passende werkplek. Het college bepaalt wat, financieel en beleidsmatig, passend is. De stijgende vraag naar beschutte werkplekken vraagt om een uitbreiding van het aantal plekken. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om in 2025 en 2026 extra werkplekken boven de landelijke taakstelling beschut werk beschikbaar te stellen. Dit biedt deze inwoners stabiliteit, voorspelbaar inkomen en de mogelijkheid tot maatschappelijke participatie.
Bijlagen