Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 18 maart 2025

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    De gemeente Enschede werkt samen met de andere gemeenten in Twente aan mooie, veilige en toegankelijke fietspaden en fietsroutes en aan paden voor ruiters, hardlopers en wandelaars in Twente. Ook de zwemplassen 't Rutbeek, 't Hulsbeek en 't Lageveld vallen onder deze samenwerking. Deze samenwerking heet 'Regeling Recreatieschap Twente'.


    De gemeenteraden in Twente hebben afgesproken dat ze graag vroeg in het jaar willen weten hoe het gaat met zulke samenwerkingen (zoals het Recreatieschap). De raden willen graag horen wat ze van plan zijn te gaan doen en of ze daar voldoende geld voor hebben. Dit moeten ze opschrijven in een Kaderbrief die ze aan de gemeenteraden sturen. De Regeling Recreatieschap heeft op 28 februari de Kaderbrief 2025 naar het college van burgemeester en wethouder gestuurd. Het college stuurt die nu door naar de gemeenteraad.


    Het belangrijkste nieuws in deze Kaderbrief is dat er geen extra geld nodig is, maar dat er ook geen bezuinigingen meer mogelijk zijn. Ook schrijft het Recreatieschap dat de aandacht voor de natuur rond de routes en de recreatieplassen belangrijk blijft. Verder staat in deze Kaderbrief dat het Recreatieschap merkt dat het klimaat verandert (zoals meer blauwalg in de recreatieplassen).

  2. -

    Openbaar, muv niet geanonimiseerde Raamovereenkomt!


    De gemeente Enschede heeft een nieuwe partij gekozen voor het onafhankelijk adviseren over planschadeverzoeken (onder de Wet ruimtelijke ordening) en nadeelcompensatie (onder de Omgevingswet) bij gebieds- en projectontwikkeling. Hierbij is de keuze gevallen op de Stichting Adviesbureau Onroerende Zaken (SAOZ). De SAOZ zal in eerste instantie worden benoemd voor een periode van 2 jaar, met de mogelijkheid van verlenging voor maximaal 4 jaar.

  3. -

    Openbaar, ja maar muv geheime bijlage!


    De ontwikkeling van het gebied de Kop Boulevard is de belangrijkste centrumontwikkeling in Enschede voor de komende jaren. In het kader van ontwikkeling van het gebied De Kop wordt de gemeenteraad regelmatig geïnformeerd over de voortgang van dit project. Bij dit voorstel is de concept brief gevoegd. Uw college wordt voorgesteld deze brief vast te stellen en door te sturen aan de raad.

  4. -

    Elk jaar stelt het college het Jaarverslag Uitvoering & Handhaving (voorheen BVTH-jaarverslag) vast. Daarin staan de taken die gemeente Enschede heeft uitgevoerd op het gebied van Bestemmen, Vergunnen, Toezicht en Handhaven. Aan de hand van het Programma Uitvoering en Handhaving 2024 kijken we terug op de manier waarop we deze taken hebben uitgevoerd. Het verslag van de werkzaamheden van de Omgevingsdienst Twente en de Veiligheidsregio Twente maken ook onderdeel uit van dit jaarverslag. Het college heeft op 18 maart 2025 het Jaarverslag U&H 2024 vastgesteld en ter informatie aan de gemeenteraad gestuurd.

  5. -

    Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen. Een gemeenschappelijke regeling (GR) is een samenwerkingsverband tussen gemeenten. Deze samenwerkingsverbanden voeren taken uit in opdracht van de gemeenten, zoals o.a. het Gemeentelijk Belastingkantoor Twente (GBT). Een van de afspraken die daarbij geldt is dat het bestuur van de GR elk jaar voor 15 januari een kaderbrief aan de gemeenteraden opstelt. Daarin staan de ontwikkelingen en richtlijnen voor de begroting van het volgend jaar. Met de informatie in de kaderbrief kunnen gemeenteraden meer grip en sturing uitoefenen. Het college legt de kaderbrief 2026 van het GBT aan de Enschedese gemeenteraad voor. Medio april volgt dan de ontwerpbegroting 2026. Daarop kan de gemeenteraad vervolgens een reactie geven.

  6. -

    Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen. Een gemeenschappelijke regeling (GR) is een samenwerkingsverband tussen gemeenten. Deze samenwerkingsverbanden voeren taken uit in opdracht van de gemeenten, zoals o.a. het Openbaar Lichaam Crematoria Twente (OLCT). Een van de afspraken die daarbij geldt is dat het bestuur van de GR elk jaar voor 15 januari een kaderbrief aan de gemeenteraden opstelt. Daarin staan de ontwikkelingen en richtlijnen voor de begroting van het volgend jaar. Met de informatie in de kaderbrief kunnen gemeenteraden meer grip en sturing uitoefenen. Het college legt de kaderbrief 2026 van het OLCT aan de Enschedese gemeenteraad voor. Medio april volgt dan de ontwerpbegroting 2026. Daarop kan de gemeenteraad vervolgens een reactie geven.

  7. -

    Sinds 1 januari 2022 geldt de nieuwe Wet gemeenschappelijke regelingen. Een gemeenschappelijke regeling (GR) is een samenwerkingsverband tussen gemeenten. Deze samenwerkingsverbanden voeren taken uit in opdracht van de gemeenten, zoals o.a. Veiligheidsregio Twente (VRT). Een van de afspraken die daarbij geldt is dat het bestuur van de GR elk jaar voor 15 januari een kadernota aan de gemeenteraden opstelt. Daarin staan de ontwikkelingen en richtlijnen voor de begroting van het volgend jaar. Met de informatie in de kadernota kunnen gemeenteraden meer grip en sturing uitoefenen. Het college legt de kaderbrief 2026 van VRT aan de Enschedese gemeenteraad voor. Medio april volgt dan de ontwerpbegroting 2026. Daarop kan de gemeenteraad vervolgens een reactie geven.

  8. -

    De gemeente Enschede werkt samen met andere gemeenten in Twente aan mooie, veilige en toegankelijke fietspaden en fietsroutes. En aan paden voor ruiters, hardlopers en wandelaars in Twente.


    Enschede heeft veel van deze paden. Zo kunnen de inwoners gezond buiten bewegen. Dit is ook fijn voor toeristen die de stad willen verkennen. Als ze deze paden gebruiken, leren inwoners en bezoekers meer over de wijken en oude gebouwen in de stad. En over het platteland en de natuur.


    Er zijn verschillende mogelijkheden om deze routes en paden nog beter te maken. De gemeente Enschede heeft hiervoor een kansenkaart gemaakt. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze kaart officieel goedgekeurd. In de toekomst wil de gemeente verschillende gebieden in de stad verbeteren. De gemeente kan nu de kansenkaart gebruiken om bijvoorbeeld wandel-, fiets- en hardlooppaden aan te leggen of te verbeteren. De gemeente moet nog wel geld vinden om dit te kunnen doen.

  9. -

    91 gemeenten verdeeld over 10 jeugdregio’s, hebben overeenkomsten met Stichting Karakter voor de levering van specialistische jeugdhulp. Recente mediaberichten over de bedrijfsvoering van Karakter brachten de K10 gemeenten ertoe controles in te stellen op de het declaratiegedrag van Karakter. Het is van belang dat deze controle plaatsvindt door een externe, onafhankelijke partij. Besloten is om dit te doen door middel van een gefaseerde controle. Om dit onderzoek uit te kunnen voeren namens 91 gemeenten, is het van belang dat er mandaat, volmacht en machtiging wordt verleend aan het college van burgermeester en wethouders en de burgemeester van de gemeente Nijmegen.

  10. -

    Grondstoffen worden wereldwijd steeds schaarser, terwijl de vraag naar duurzame oplossingen toeneemt. Europa wil daarom minder afhankelijk worden van externe grondstoffen en zet in op innovatie en circulair ondernemerschap. Ook in Enschede laten bedrijven zoals Grolsch en de textiel- en bouwsector zien dat circulair ondernemen werkt. Dit verkleint niet alleen de afhankelijkheid van buitenlandse grondstoffen, maar biedt ook economische kansen en stimuleert innovatie. Om Enschedese bedrijven hierbij te ondersteunen, wil de gemeente een pilot subsidieregeling van €50.000 introduceren. Deze regeling stimuleert circulaire initiatieven en sluit aan bij de ambitie om innovatie te bevorderen en bedrijven toekomstbestendig te maken.

  11. -

    Op 21 mei 2024 is de bestuursopdracht voor gebiedsgericht werken ‘Gewoon Doen!’ vastgesteld. Op basis van de bestuursopdracht is het plan van aanpak ‘gebiedsgericht werken’ gemaakt. Gebiedsgericht werken is een manier van werken. We organiseren ons intern met oog en aandacht voor de gebieden (stadsdelen, dorpen, wijken en buurten) van Enschede.
    Dit doen we vanuit de overtuiging dat elk gebied in Enschede zijn eigen uitdagingen en karakteristieken kent en vraagt om een gebiedsgerichte benadering.


    Door een kleiner schaalniveau te kiezen, willen we in Enschede met gebiedsgericht werken beter aan sluiten op de kracht en behoeften van de bewoners en de kenmerken van een gebied. We werken als één organisatie in samenwerking met onze partners en inwoners effectief aan problemen en kansen in de gebieden van Enschede.

  12. -

    Openbaar, muv geheime bijlagen!


    De gemeente Enschede en de projectontwikkelaars BPD en Koopmans Projecten werken samen om het gebied Cromhoff te ontwikkelen tot een aantrekkelijk woongebied. Partijen gaan samenwerken vanuit een gezamenlijke B.V. en delen zo de risico's. De samenwerking gaat over het bouw- en woonrijp maken van het gebied en de uitgifte van bouwkavels. De vastgoedontwikkeling wordt voor rekening en risico van marktpartijen uitgevoerd.


    Met dit project wil de gemeente Enschede bijdragen aan de grote woningbouwopgave en daarmee versterking van de stad en het behoud van talent door een aantrekkelijk woon- en leefklimaat te bieden. Er wordt gestreefd naar een duurzame en inclusieve ontwikkeling. Het project omvat verschillende soorten woningen en voorzieningen, wat bijdraagt aan een diverse en inclusieve gemeenschap.


    Het bouwprogramma voor Cromhoff voorziet in de bouw van ruim 500 woningen. De woningen zijn verdeeld over verschillende woningtypes en prijsklassen. Ruim de helft van de woningen zijn sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen. Daarnaast is er circa 2.000 m² aan voorzieningen opgenomen, waaronder commerciële en culturele functies. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van het Rijk en de Provincie Overijssel.

  13. -

    Op zondag 13 april 2025 gaan er weer heel veel mensen hardlopen in Enschede. Op die dag vindt de Enschede Marathon plaats in de binnenstad van Enschede. Daar komen heel veel mensen op af om te kijken en de hardlopers aan te moedigen. Het is daarbij heel belangrijk dat de binnenstad ook op die dag veilig blijft. Er moet daarbij genoeg ruimte is voor de marathon én voor de bezoekers. Daarom is het niet handig als de winkels ook nog open zijn. Want daar komen weer extra mensen op af. Dan loopt ook het verkeer vast richting de binnenstad en dat willen we niet. Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten dat de winkels in de binnenstad op 13 april 2025 dicht moeten blijven. De supermarkten in de binnenstad mogen wel open gaan, vanaf 12.00 uur. Dit is allemaal niet nieuw: het college college neemt dit besluit elk jaar.