Agendapunten
-
-
Openbaar, ja muv bijlage 2!
De gemeente Enschede is samen met Hengelo, Borne en Almelo en de provincie Overijssel eigenaar van een groot bedrijventerrein in Almelo. Dit terrein is bedoeld voor bedrijven die veel ruimte nodig hebben. Deze samenwerking noemen we een gemeenschappelijke regeling. De naam van het bedrijventerrein is ‘Regionaal Bedrijvenpark Twente’
Op 2 juli a.s vergadert het Algemeen Bestuur van deze gemeenschappelijke regeling. Het college van Burgemeester & Wethouders bespreekt die agenda altijd voor. Ze bepalen wat ze gaan vinden van de voorstellen die op de agenda staan. Op de agenda van de vergadering staan de volgende punten:
· De afrekening over het afgelopen jaar 2024;
· Een voorstel over hoe in 2025 het geld wordt uitgegeven;
· Een plan om te stoppen met de samenwerking (omdat bijna alle grond die te koop was voor bedrijven is verkocht).
Het college van B&W kan met alle voorstellen instemmen. Twee Enschedese wethouders nemen die instemming mee naar de vergadering van het Algemeen Bestuur.Bijlagen
-
-
Op 10 juni 2025 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van mevrouw Narda Teke-Bozkurt van de fractie PvdA gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel 35 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. Dit bestuursvoorstel voorziet in beantwoording van deze vragen.
Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede past de regels voor het verlagen van de bijstandsuitkering aan wanneer mensen geen woonkosten of woonlasten hebben. Voorheen werd standaard 20% van de uitkering gekort als iemand geen huur of hypotheek betaalde, ook als die persoon nog wel kosten had voor gas, water en licht. Uit onderzoek blijkt dat deze korting te hoog was. Daarom is de korting nu gesplitst: 11% bij geen huur of hypotheek, en 9% bij geen kosten voor gas, water en licht. Samen blijft dit maximaal 20%.
Ook is de regel geschrapt die het mogelijk maakte om de uitkering van schoolverlaters tijdelijk met 20% te verlagen, omdat deze al jaren niet meer werd toegepast. Daarnaast geldt er een uitzondering voor mensen die tijdelijk geen woning hebben door overmacht, zoals brand of stormschade. In die gevallen wordt de uitkering de eerste drie maanden niet verlaagd. Zo wil de gemeente het beleid eerlijker en menselijker maken.Bijlagen
-
-
De raad van commissarissen verzoekt de aandeelhouder om de heer C. Meijer te benoemen tot interim zakelijk bestuurder van de Twentse Schouwburg N.V. Tegelijkertijd wordt de heer J. Cornelissen op eigen verzoek ontslag verleent per 1 augustus 2025.
Bijlagen
-
-
Volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) 2015 moet de gemeenteraad regels vaststellen voor de uitvoering van de Wmo. De huidige verordening ‘Maatschappelijke ondersteuning’ komt uit 2024. We maken nu een nieuwe versie die makkelijker te lezen is, beter is opgebouwd én aansluit op de nieuwste rechtspraak. In de verordening staan onder andere regels over hoe inwoners toegang krijgen tot ondersteuning, hoe meldingen en aanvragen beoordeeld worden en wat de regels zijn rondom een persoonsgebonden budget.
Na vaststelling wordt de conceptverordening ter inzage gelegd tussen 2 juli 2025 en 10 september 2025. Iedereen die dat wil kan reageren. Daarna worden de reacties verzameld en verwerkt in een zogenaamde responsnota. Deze wordt met de conceptverordening in september 2025 door het college aan de raad ter vaststelling aangeboden.
Bijlagen
-
-
Enschede gaat deelnemen aan Jeugdhulpteam (JHT) op acht zorgintensieve scholen in Hengelo. Op deze JHT-scholen hebben meer dan 40% van de leerlingen jeugdhulp. Er zijn 144 kinderen en jongeren uit Enschede die naar deze scholen gaan (februari 2025).
Op elke JHT-school is er een Jeugdhulpteam. Dit team bestaat uit mensen die veel weten over hulp aan kinderen en jongeren. In het team zitten bijvoorbeeld jeugdhulpverleners, medewerkers van de gemeente, een arts van de GGD en zorgmedewerkers van de school zelf.
Het doel van het JHT is om kinderen op school beter en sneller te helpen. Ze werken samen om goede hulp en ondersteuning te geven. Zo krijgen kinderen op tijd de juiste hulp.
Kinderen uit Enschede die naar een zorgintensieve school gaan in Hengelo kunnen vanaf 1 december 2025 ook terecht bij het JHT. Zo krijgen zij betere kansen om zich goed te ontwikkelen. Dat helpt hen om gezond en veilig op te groeien.
Bijlagen
-
-
De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in Twentse Koers. In het bestuurlijk overleg, dat bestaat uit een vertegenwoordiging van de veertien Twentse gemeenten, Samen Twente (GGD), Menzis (zorgverzekeraar en zorgkantoor) en Provincie Overijssel, is het Jaarverslag 2024 vastgesteld. Met het vaststellen van het jaarverslag 2024, verantwoordt Twentse Koers wat gezamenlijk met alle eigenaren en partners is bereikt en hoe de ontvangen subsidiemiddelen zijn uitgegeven binnen het brede programma Twentse Koers in 2024.
Bijlagen
-
-
De raad heeft het college in een motie opgedragen zich hard te maken voor een onderzoek naar het produceren van waterstof bij afvalverwerker Twence. Deze motie is besproken tijdens een vergadering met de aandeelhouders van Twence. Twence heeft laten weten dat zij de haalbaarheid van waterstofproductie gaat onderzoeken. In een brief wordt de raad van deze ontwikkeling op de hoogte gesteld.
Bijlagen
-
-
Volgens de Jeugdwet moet de gemeenteraad regels vaststellen voor de uitvoering van de Jeugdwet. De huidige verordening ‘jeugdhulp’ komt uit 2024. Het college stelt een nieuwe ontwerpverordening vast waarin de uitgangspunten die door de raad zijn vastgesteld in de strategienota Onze Jeugd Onze Zorg zijn verwerkt, die aansluit op de inkoop 2025 en waarin de nieuwste rechtspraak is verwerkt. In de ontwerpverordening staan onder andere regels over hoe inwoners toegang krijgen tot ondersteuning, hoe aanvragen en hulpvragen beoordeeld worden en wat de regels zijn rondom een persoonsgebonden budget.
Na vaststelling door het college wordt de ontwerpverordening ter inzage gelegd tussen 2 juli 2025 en 10 september 2025. Iedereen die dat wil kan reageren. Daarna worden de reacties verzameld en verwerkt in een zogenaamde responsnota. De definitieve verordening en responsnota zullen door het college aan de raad ter vaststelling worden aangeboden.Bijlagen
-
-
De wet voor bibliotheken verandert: gemeenten krijgen vanaf 2026 de wettelijke taak een volwaardige bibliotheekvoorziening aan te bieden. De zorgplicht raakt direct aan meerdere strategische doelen van de stad, waaronder kansengelijkheid, digitale inclusie en het versterken van persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie. Met het invoeren van de wettelijke zorgplicht worden gemeentes verantwoordelijk voor een toegankelijke en volwaardige bibliotheekvoorziening. Hiervoor moeten gemeenten eens in de vier jaar een meerjarenplan maken. De gemeente Enschede ontwikkelt in 2025 en 2026 een visie op de bibliotheekvoorziening die aansluit bij de maatschappelijke opgaven en het bredere ecosysteem van de stad. In dit voorstel wordt de bestuursopdracht vastgesteld om dat plan te ontwikkelen, samen met de bibliotheek en andere partners in de stad. Deze opdracht vormt de bestuurlijke basis voor het project en moet leiden tot een breed gedragen meerjarenplan bibliotheekvoorziening dat aansluit op de ambities en opgaven van Enschede en haar inwoners.
Bijlagen
-
-
De gemeentebegroting wordt ieder jaar ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad. Het is een
belangrijk document waarin de raad de financiële ruimte vastlegt voor de verschillende acties in het komend jaar. Het kost ook veel werk en tijd om de begroting te maken. Daarom legt het college de belangrijkste stappen vast in een planningBijlagen
-
-
De gemeenteraad van Enschede heeft in november 2024 een motie aangenomen om de reserve beschermd wonen in te zetten voor de realisatie van extra plekken beschermd wonen. Het college ziet echter geen noodzaak de reserve hiervoor in te zetten. Er is namelijk een gestage afname van het aantal cliënten op de wachtlijst voor beschermd wonen.Met de plannen die er nu liggen en die we in het kader van het herijken van de beleidsvisie beschermd wonen en maatschappelijk opvang ontwikkelen, verwachten we voldoende nieuwe beschermd woonplekken te kunnen realiseren. Ook willen we er naartoe werken dat inwoners met psychische en psychosociale problematiek langer thuis kunnen blijven wonen. Deze plannen zijn realiseerbaar binnen het reguliere regionale beschermd wonen-budget.
Bijlagen
-
-
In regionaal verband werken we al lang samen op het gebied van de beleidsterreinen milieu, duurzaamheid en afval. Sinds 2022 wordt die samenwerking vanuit de gemeente Hengelo met twee medewerkers ondersteund. In verband met de daarmee samenhangende kosten sloten de Twentse gemeenten in 2021 een bestuursovereenkomst. Het regionale portefeuillehoudersoverleg Milieu, Duurzaamheid en Afval constateerde dat een aantal ontwikkelingen aanleiding geeft om die bestaande overeenkomst te actualiseren en heeft daarmee ingestemd op 10 april jl.
Bijlagen
-
-
Het College van Burgemeester en Wethouders verhoogd de incidentele subsidie aan Buddy to Buddy. Buddy to Buddy verbindt nieuwkomers met een vluchtelingenachtergrond (asielzoekers en statushouders) aan inwoners van Enschede. Deze contacten bevorderen wederzijds begrip, vergroten het sociale netwerk en dragen bij aan de integratie en taalvaardigheid van nieuwkomers in Enschede. Om te kunnen voldoen aan de grote behoefte, wordt met deze verhoging van de subsidie een extra matchingsronde gefaciliteerd. Deze nieuwe groep richt zich specifiek op het verbinden van jonge statushouders met studenten van Saxion in Enschede, onder de naam Buddy to Buddy Young.
Bijlagen
-
-
De derde voortgangsrapportage van het Uitvoeringsprogramma laaggeletterdheid 2021-2025 geeft inzicht in de inzet en resultaten van de Enschedese aanpak laaggeletterdheid in kalenderjaar 2024. Samen met partners in het lokale en regionale netwerk geven we volop uitvoering aan de activiteiten die genoemd zijn in het Uitvoeringsprogramma. We zetten ons in om kinderen én volwassenen alle kansen te geven om hun basisvaardigheden te ontwikkelen. Deze inzet is succesvol. Meerdere basisscholen in Enschede bieden VVE Thuis aan. Het aantal voortijdig schoolverlaters neemt af. En met het project Ikletterop lukt het ons goed om volwassenen met Nederlands als eerste taal (NT1) deel te laten nemen aan leertrajecten gericht op zowel basis- als vakvaardigheden. Onze blijvende inzet op het verminderen van laaggeletterdheid is volop actueel en noodzakelijk. Het College is zich hiervan bewust en gaat daarom volop door met de uitvoering van het opgestelde programma.
Bijlagen