Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 11 maart 2025

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Het doel van deze overeenkomst is het vastleggen van de (werk)afspraken tussen Veiligheidsregio Twente en de gemeente Enschede over de activering van een regionaal publieksinformatienummer en de inzet van het KCC van de gemeente Enschede daarbij tijdens een crisis in Twente.

  2. -

    De Visie landelijk gebied Enschede is in 2021 vastgesteld. Een van de doelstellingen van die visie is het bevorderen van verduurzaming en verbreding van de landbouwactiviteiten en het versterken van de verbinding tussen stad en platteland. De gemeente doet dat samen met partners, waarvan een aantal grote zich heeft verenigd in de "Brede Coalitie". Binnen die coalitie werken Stichting Landschapsfonds Enschede, Stawel, LTO en Landschap Overijssel met elkaar samen, waarbij onder andere met hulp van vouchers en kennisuitwisseling innovaties vanuit de landbouwsector worden gestimuleerd en landschapselementen als houtwallen, bomen en bloemrijke akkerranden kunnen worden gerealiseerd. De gemeente stelt daarvoor een budget beschikbaar. Voor de periode 2025 heeft de Stichting Landschapsfonds Enschede namens de Brede Coalitie een bedrag van € 130.000 nodig. De gemeente verstrekt een subsidie ter hoogte van dat bedrag beschikbaar voor 2025. Voor de jaren daarna is nog niet bekend of een subsidie nodig is en of daarvoor vanuit de gemeente budget beschikbaar is.

  3. -

    De gemeente Enschede neemt samen met de overige Twentse gemeenten en de Provincie Overijssel in een organisatie die namens de deelnemers taken uitvoert op het gebied van milieu. Deze organisatie heet Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Twente.


    De gemeenteraden in Twente hebben aangegeven vroegtijdig te willen weten hoe het gaat met de gemeenschappelijke regelingen (zoals wat ze van plan zijn de komende jaren te gaan doen en of ze daar voldoende geld voor hebben). Dit schrijft een gemeenschappelijke regeling op in een kaderbrief of kadernota.


    De Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Twente heeft de Kadernota Omgevingsdienst Twente 2026 naar de gemeente Enschede gestuurd en vraagt deze door te sturen naar de gemeenteraad. Het belangrijkste nieuws in de Kadernota is dat de Omgevingsdienst Twente kiest voor de uitwerking van een beleidsarm scenario waarbij er oog is voor het ravijnjaar 2026 voor gemeenten maar ook voor de landelijke robuustheidscriteria waar de dienst aan moet voldoen.

  4. -

    Openbaar, ja, maar moment van bekendmaking afstemmen met gemeenten Borne en Hengelo


    In het Klimaatakkoord (2019) werd afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het koken, het wassen en het verwarmen van gebouwen. In veel gevallen bestaat het alternatief voor het gebruik van aardgas uit een aansluiting op een warmtenet. In 2024 stelden de gemeenten Borne, Enschede en Hengelo samen een visie (Koersdocument Regionaal warmtebedrijf Twente) op voor de totstandkoming van collectieve warmte-oplossingen in hun gemeenten.


    In dit koersdocument wordt voorgesteld om in te zetten op de ontwikkeling van een regionaal publiek warmtebedrijf voor de gemeenten Borne, Enschede en Hengelo. Dit bedrijf moet in deze gemeenten warmte gaan leveren aan gebouwen in buurten waarvoor geldt:
    - dat het meest voor de hand liggende alternatief voor het gebruik van aardgas bestaat uit een aansluiting op het warmtenet;
    - dat hierover nog geen afspraken bestaan met bestaande warmtebedrijven.


    Ook beschrijft het koersdocument de stappen, die aan de oprichting van een regionaal warmtebedrijf vooraf gaan.


    Het Koersdocument Regionaal warmtebedrijf Twente werd in november 2024 besproken door de gemeenteraden. Daarbij bleek dat er binnen de raden draagvlak aanwezig is voor de in het koersdocument beschreven oplossingsrichting.

  5. -

    Het college van Enschede reageert op de voorgestelde wijziging van de huisvestingswet. De wijziging schaft de voorrangsregeling voor statushouders af, waardoor zij zelf woonruimte moeten vinden. Dit kan leiden tot langere opvangperiodes en extra druk op sociale voorzieningen. Voor het college is regie op de aantallen te huisvesten statushouders van wezenlijk belang, ook met het oog op verdere integratie in Enschede.

  6. -

    Het gemeentebestuur van Enschede vindt het belangrijk dat de kinderen in Enschede alle kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen door ook cultuureducatie een plaats te geven op de basisscholen. Naast talentontwikkeling zorgt dit voor het leren van vaardigheden zoals creativiteit, kritisch denken en samenwerken. In Enschede werken (basis)scholen, culturele instellingen en de gemeente, met landelijke en provinciale ondersteuning, hiervoor al jaren samen en graag zetten we dat door.
    Naast de al eerder met succes aangevraagde vervolgsubsidie vanuit de landelijke regeling ‘Cultuureducatie met Kwaliteit’ voor de periode 2025-2028, vraagt Enschede daarom ook opnieuw subsidie aan bij de provincie Overijssel. Deze subsidie van € 87.977,50 per jaar uit de provinciale regeling Cultuureducatie Overijssel is ook bedoeld voor de periode 2025-2028.
    Met deze ondersteuning zorgen we ervoor dat de ruim 13.500 Enschedese kinderen in het basisonderwijs (en speciaal onderwijs) in de periode 2025 – 2028 in aanraking blijven komen met cultuur en cultuureducatie van kwaliteit aangeboden krijgen via de scholen. Met de provinciale bijdrage stemmen we bijvoorbeeld vraag en aanbod van scholen en cultuuraanbieders nog beter op elkaar af, verbeteren we het online cultuurmenu, evenals de ondersteuning en advisering van scholen en blijven we de deskundigheidsbevordering van aanbieders en leerkrachten verzorgen.

  7. -

    Openbaar, ja na het versturen van de brief aan Gedeputeerde Staten van Overijssel.


    Begin vorig jaar heeft de provincie Overijssel besloten om de vergunningsprocedure voor het Windpark aan de Oude Buurserdijk in gemeente Haaksbergen te starten. Inmiddels loopt de eerste fase van deze procedure: het participatieplan en de notitie reikwijdte en detailniveau zijn door college van GS van de provincie als concept vastgesteld en voor reacties van belanghebbenden ter inzage gelegd. De ter inzage legging duurt tot en met 17 maart aanstaande. Gemeente Enschede heeft besloten om een zienswijze in te dienen. De belangrijkste opmerking betreft de mogelijkheid voor inwoners van Enschede, die in de buurt van het projectgebied wonen, om financieel te kunnen participeren. Daarnaast wordt aandacht gevraagd voor een mogelijk cumulatief effect van andere windturbines die mogelijkerwijs in de toekomst in de nabijheid van dit windpark worden ontwikkeld.