Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 8 april 2025

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Op 13 maart 2025 zijn door de heer M. Brejaart (FvD) artikel 35 vragen gesteld over evaluatie Corona maatregelen. Het college van B&W geeft antwoord op deze vragen.

  2. -

    De heer Ouwehand (PvdA) heeft nadere art. 35 vragen gesteld over de subsidieverlening voor het Vestzaktheater. Met dit collegebesluit beantwoordt het college de gestelde vragen.

  3. -

    Bij de vaststelling van de zomernota op 15 juli 2024 heeft uw raad de motie "Investeren in een sterke stad" aangenomen. Daarin wordt het college opgedragen voor de begrotingsbehandeling 2026 te komen met een voorstel om het actieplan Binnenstad en Stimuleringsfonds voor de jaren 2026-2028 te continueren. Het college beantwoordt deze motie met een brief aan de Raad waarin het college eenmalig 550.000 euro wil inzetten voor de binnenstad in 2026. Hiermee kan een (deel van) het actieprogramma Binnenstad worden voortgezet. Onder andere het stimuleringsfonds binnenstad Enschede.

  4. -

    Over de afwikkeling van het digitaal dossier Jeugdgezondheid (GGiD) is op 12 juni 2024 een informatiebrief gedeeld met de gemeenteraad. In deze brief staat een zin die om verduidelijking vraagt. Met de bijgaande brief aan de gemeenteraad wordt deze verduidelijking gegeven.

  5. -

    Twee keer per jaar rapporteren we in de raad over de stand van zaken van armoede en schulden in Enschede. Het aantal huishoudens dat rond moet komen met maximaal 120% van het bijstandsniveau daalt licht. Het aantal huishoudens met schulden blijft hoog, maar stijgt minder dan het landelijk gemiddelde.Om inwoners van Enschede te ondersteunen werken we samen met maatschappelijke partners. Met Stichting Leergeld weten we al veel kinderen te bereiken, maar we hadden voor 2024 een hoger bereik gevraagd. Minder huishoudens komen in aanmerking voor kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Het is niet duidelijk hoe dat kan. Dat gaan we verder onderzoeken. Met de nieuwe initiatieven geven we in de rapportage aan wat er in het komende jaar verandert in de ondersteuning.
    Ook gaan we kort in op het Bouwdepot. Dit is een manier om jongeren uit armoede te helpen. In Enschede hebben we een andere manier om jongeren te helpen. Deze Enschedese aanpak past binnen de landelijke wet- en regelgeving.

  6. -

    Wanneer de temperaturen dalen en het vroeg donker wordt, is het verleidelijk om de houtkachel aan te steken. Houtstook betekent echter ook de uitstoot van houtrook. Dit kan overlast veroorzaken voor omwonenden. Gemeenten kunnen de aanwezigheid van houtkachels niet verbieden, maar ze kunnen wel regels stellen aan het gebruik ervan. We hebben onderzocht welke maatregelen in Enschede nodig zijn. Het college van B&W heeft op basis daarvan besloten om voorlopig geen stookverbod in te voeren. Het aantal meldingen is beperkt. Daarnaast is het door alle regels complex om effectief te handhaven en het kost erg veel tijd. We intensiveren wel op communicatie om de overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Denk daarbij aan: stook niet bij mistig weer, gebruik alleen schoon, onbehandeld en droog hout en houd rekening met je buren.

  7. -

    De besturen van de Stichting Katholiek Onderwijs Enschede (KOE) en de Stichting VCO Oost-Nederland zijn van plan om de basisscholen KBS De Jonge Helden en CBS Willem van Oranje per 1 augustus 2025 te laten fuseren. De scholen zijn gevestigd in de wijk Helmerhoek. Het leerlingenaantallen van beide scholen ligt onder de opheffingsnorm van 137 leerlingen per school. Hierdoor komen de afzonderlijke scholen in de toekomst niet in aanmerking voor (ver)nieuwbouw. De besturen streven nu samen naar één kwalitatief goede school voor interconfessioneel basisonderwijs in de Helmerhoek. De fusieschool komt onder het bestuur van de Stichting KOE. De wet schrijft voor dat de schoolbesturen het college van B&W om een advies moeten vragen over een voorgenomen fusie. Het college adviseert positief.

  8. -

    In het kader van het VN-Verdrag voor mensen met een handicap is het verplicht voor elke gemeente in Nederland om een Lokale Inclusie Agenda op te stellen. Daarnaast zet gemeente Enschede zich in voor rechtvaardigheid, gelijkheid en respect voor iedereen, ongeacht wie ze zijn of waar ze vandaan komen. De LIA wordt opgezet via drie hoofdthema’s: toegankelijkheid, antidiscriminatie en LHBTI+. In samenwerking met inwoners en maatschappelijke partners wordt gewerkt aan een toegankelijkheidsagenda en een antidiscriminatie agenda. Daarnaast wordt de beleidsvisie Regenboogstad Enschede geëvalueerd. Door deze aanpak krijgt elk thema de aandacht die het verdient.

  9. -

    Openbaar, ja maar pas vanaf 15 april vanwege besluitvorming provincie en andere Twentse gemeenten!


    In 2022 sloten de Twentse gemeenten, provincie Overijssel en het Rijk de eerste Woondeal Twente. Door de groeiende woningbehoefte besloot het Rijk in 2024 de Woondeals te herijken. Het Rijk heeft verzocht aan alle woondealregio’s om een bijdrage te leven aan de additionele woningbouwbehoefte van landelijk 45.000 woningen. Het Rijk heeft aan de provincie Overijssel gevraagd hiervoor 5.000 extra woningen op te nemen in de Woondeal. Omdat er veel potentie is in Twente om woningen toe te voegen, heeft Twente de volledige extra behoefte van 5.000 woningen opgenomen in de Woondeal.


    In deze herijking van de Woondeal actualiseren we de afspraken over de regionale opgave, bouwlocaties/sleutelprojecten en betaalbaarheid. Daarnaast vullen we de bestaande afspraken aan met afspraken over de bouw van woningen voor ouderen en geven we een doorkijk naar de periode 2031-2035. De haalbaarheid van de afspraken is niet vanzelfsprekend. Zeker niet in deze tijd. Daarom wordt er een aantal woningbouwvoorwaarden genoemd die de mate van haalbaarheid en de randvoorwaarden duiden.