Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 15 april 2025

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Het college besloot op 9 juli 2024 om het Lös Hoes aan de Overmaatweg 45 voorlopig aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarna is de procedure tot definitieve aanwijzing gestart. De gemeentelijke monumentencommissie heeft de gemaakte omschrijving van het gebouw beoordeeld en gecontroleerd of het voldoet aan de eisen. De commissie adviseert om het gebouw aan de gemeentelijke monumentenlijst toe te voegen. Het college besluit dit advies op te volgen en het gebouw aan te wijzen als gemeentelijk monument.

  2. -

    Op 25 maart 2025 heeft het college een voorlopig besluit genomen om tot een tijdelijke realisatie te komen van een creatieve broedplaats. Hiervoor is de hoek van Spaansland en de Wethouder Beverstraat aangewezen. Omwonenden en andere belanghebbende zijn hierover geïnformeerd op 7 april 2025. De aanwezigen spraken hun zorg uit over mogelijke geluidsoverlast, het beheer van het terrein, het moment van de werkzaamheden en de beeldkwaliteit van de gebouwen. Tijdens de bijeenkomst is uitgelegd welke procedures er gevolgd worden, hoe er getoetst wordt op geluid, beeldkwaliteit en beheer. Vertegenwoordigers van de beoogde broedplaats Studio Complex hebben uitgelegd wat hun werkzaamheden zijn, hoe zij zich organiseren en op welke manier zij de communicatie met de buurt gaan vormgeven. Met de aanwezigen is afgesproken dat zij betrokken worden bij het vervolgproces. Gekeken wordt op welke wijze de geuite zorgen meegenomen worden in de uitwerking van de planning. Hierbij wordt een balans gezocht tussen het mogelijk maken van de creatieve broedplaats en de wensen en behoeften vanuit de omwonenden. Op basis van de uitkomst van de informatiebijeenkomst heeft het college besloten de hoek van Spaansland en de Wethouder Beverstraat aan te wijzen voor de tijdelijke realisatie van een creatieve broedplaats waar de nadruk ligt op het maken van grote kunstwerken.

  3. -

    In onze regio beginnen slimme studenten vaak een bedrijf. Ze gebruiken daarvoor slimme technische uitvindingen. Zo’n bedrijf noemen we een start-up. Start-ups zijn heel belangrijk voor groei van het aantal banen in onze regio, nu en in de toekomst.


    Een start-up ontstaat vaak door hele goede samenwerking tussen de universiteit, de de hogeschool in Twente, universiteiten over de grens met Duitsland, studenten en bedrijven. Novel-T is een organisatie in Enschede die start-ups helpt om te ontstaan en te groeien. Ze heeft daar veel succes mee. Novel-T krijgt daarvoor geld van de provincie, de Twenteboard, Saxion Hogeschool, Universiteit Twente en de gemeente Enschede.


    Er ligt nu voor Novel-T een kans om met universiteiten, hogescholen en bedrijven, die allemaal dicht bij Enschede liggen, samen te werken. Dat kan veel extra geld opleveren. Daardoor kunnen er nog meer en nog betere start-ups in de regio ontstaan. Het college van B&W stemt er daarom mee in dat Novel-T met die samenwerking gaat beginnen. Novel-T gaat daarvoor € 5.000 per jaar betalen.

  4. -

    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de Gemeenschappelijke Regeling SamenTwente en werkt daarnaast op vrijwillige basis regionaal samen in het samenwerkingsverband Samen14. Betrokken bestuurders vergaderen periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Vedder brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op de agenda staan.

  5. -

    Dhr. Blömer (PVV) heeft vragen gesteld over de nieuwe moskee die gerealiseerd gaat worden aan de Kuipersdijk / Weth. Beversstraat. Met dit besluit stelt het college de antwoorden op die vragen vast.

  6. -

    De geschiedenis van Enschede kent een aantal belangrijke gebeurtenissen zoals de stadsbrand of de vuurwerkramp, maar het bezit ook veel kleine en persoonlijke verhalen. De Museumfabriek wil met dit project "Verhaal op wielen" de persoonlijke verhalen ophalen van de Enschedese inwoners die wegens verschillende omstandigheden zich niet gehoord voelen en mogelijk een afstand tot de maatschappij ervaren. De gemeente heeft besloten hieraan een financiële bijdrage te leveren.

  7. -

    De gemeente Enschede is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de zorg die zij inwoners biedt. In 2024 hielden de toezichthouders Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet van de gemeente Enschede zich vooral bezig met de screening van nieuwe zorgaanbieders bij de regionale inkoop van jeugdhulp en Wmo-ondersteuning. Samen met toezichthouders van andere gemeenten beoordeelden ze de ingeschreven zorgaanbieders op integriteit, kwaliteit en risico’s. Ze gebruikten hiervoor het nieuwe Kwaliteits- en Integriteitsinstrument Twente (KIT). De verwachting is dat deze tijdsinvestering bijdraagt aan het voorkomen van zorgfraude. Het jaarverslag 2024 van het Team toezicht en handhaving op de Wmo en Jeugdwet geeft inzicht in de behaalde resultaten van het afgelopen jaar. Dit team onderzoekt meldingen van misbruik van zorggeld en toetst de kwaliteit van zorgaanbieders.

  8. -

    Met dit jaarverslag biedt de gemeente Enschede, zonder volledig te willen zijn, een overzicht van de gemeentelijke dienstverlening. Op deze manier willen we meer kleur geven aan de dienstverlening van onze gemeente. We geven een beknopt beeld van het aantal klantcontacten, meldingen, aanvragen, doorlooptijden en initiatieven om de dienstverlening te verbeteren. Dit vullen we aan met de resultaten uit de klantfeedback die we op verschillende manieren verzamelen en de speerpunten voor 2025.

  9. -

    In de wijk Twekkelerveld wordt gebiedsgericht gewerkt om de buurt veiliger en leefbaarder te maken.
    Eén van de gemeentelijke projecten binnen deze aanpak is het verbeteren van de openbare ruimte rondom het winkelcentrum Twekkelerveld. Dit winkelcentrum is een drukbezochte plek met veel winkels en horeca, maar de openbare ruimte kan kwalitatieve een impuls gebruiken. Momenteel is er veel verharding, weinig groen en zitplekken en is er overlast van afval. Er vinden al veel ruimtelijke ontwikkelingen plaats in het centrum van de wijk. Zo wordt gewerkt aan de realisatie van een IKC (Huis van de Wijk) en een nieuw park. Daarnaast bouwen woningcorporaties Domijn en De Woonplaats nieuwe woningen, terwijl particuliere woningen worden verbeterd met steun uit het Volkshuisvestingsfonds. Door ook de openbare ruimte rond het winkelcentrum aan te pakken, krijgt het hele gebied een flinke impuls. Indien de benodigde financiële middelen beschikbaar worden gesteld, kan het project waarschijnlijk in het najaar van 2025 worden uitgevoerd.

  10. -

    In september 2024 heeft het college van B&W namens de gemeente Enschede een subsidieaanvraag ingediend voor een bijdrage uit het Volkshuisvestingsfonds bij het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening voor de wijk Twekkelerveld.In december 2024 is de aanvraag is toegekend en is er een subsidie van 10.955.144,--euro toegekend. De subsidie kan als onderdeel van de gebiedsgerichte aanpak Twekkelerveld worden gebruikt voor de verbetering van de particuliere woningvoorraad met het doel de leefbaarheid en veiligheid in de wijk te verbeteren. Omdat de subsidieaanvraag onder voorbehoud van besluitvorming van de gemeenteraad over de benodigde cofinanciering is ingediend zal de raad nog enkele besluiten moeten nemen. Het college stelt de gemeenteraad nu voor in te stemmen met de benodigde financiële middelen voor de start van het project Volkshuisvestingsfonds Twekkelerveld en de daarvoor benodigde cofinanciering van de gemeente.

  11. -

    Openbaar: ja, maar de bijlagen bij het bestuursvoorstel worden niet actiefopenbaar gemaakt omdat de inhoud ervan de financiële en economische positie van de gemeente betreft (5.1 lid 2 onder b Woo) en omdat er sprake is van bescherming van de persoonlijke levenssfeer van exploitant (5.1 lid 2 onder e Woo)


    Het gemeentelijk beleid kent regelingen om medewerking te kunnen verlenen aan het verzoek tot herontwikkeling van het voormalig agrarische erf “De Kulder” aan de Schukkinkweg 33. Het betreft een ontwikkeling o.b.v. de regeling Rood voor Rood uit de Gids Buitenkans 2022 waarbij schuren worden gesloopt en als tegenprestatie een woning mag worden gebouwd.


    Om de realisatie van deze ontwikkeling mogelijk te maken zijn er afspraken nodig over zaken als het wijzigen van het Omgevingsplan, kostenverhaal, eventuele aanpassingen in het openbaar gebied e.d. Ook zijn er afspraken nodig over de inrichting/de landschappelijke inpassing van het nieuwe erf (o.b.v. een erfinrichtingsplan). Die afspraken zijn vastgelegd in een overeenkomst waarop de Gids Buitenkans 2022 van toepassing is en welke tevens als anterieure overeenkomst fungeert.

  12. -

  13. -

    Openbaar, ja maar pas 16 april 2025!


    De gemeente Enschede vestigt op een perceel binnen het ontwikkelingsgebied Noord - Twekkelerveld te Enschede een voorkeursrecht. Dat betekent dat als de eigenaren hun perceel te koop aanbieden, ze die eerst aan de gemeente te koop moeten aanbieden. Het vestigen van een voorkeursrecht is nodig om dit perceel in handen te krijgen zonder dat speculanten de kans krijgen. Zodat de gemeente een reële kans heeft op dit perceel een nieuw Huis van de Wijk te realiseren en het daarbij behorende intensievere gebruik van dit perceel in het ontwikkelingsgebied Noord – Twekkelerveld mogelijk te maken.


    Het perceel is gelegen in Enschede Noord aan de Zonstraat. De gemeente wil dit perceel gaan gebruiken voor de realisatie van een nieuw Huis van de Wijk in de wijk Twekkelerveld. In Twekkelerveld bestaat al langere tijd de wens voor een ontmoetingsplek waar wijkbewoners  terecht kunnen voor vragen, een kop koffie kunnen drinken en activiteiten kunnen organiseren. Waar ook het wijkteam, zorginstanties, de wijkagent en andere organisaties een plek hebben om in gesprek te kunnen gaan met bewoners. Door dit te combineren met de nieuwbouw van basisscholen De Paulus en De Zevenster en de vorming van een Integraal Kindcentrum ontstaat een mooie basis voor het Huis van de wijk Twekkelerveld. De gemeente wenst dit Huis van de Wijk te gaan realiseren centraal in de wijk op de plek waar wijkbewoners al regelmatig komen en het dus makkelijk is om ook even bij het huis van de wijk binnen te stappen. Naast de kerk aan de Zonstraat zit het winkelcentrum, een gezondheidscentrum en een zorginstelling. Reeds per Collegebesluit van 17 december 2024 heeft de gemeente haar voornemen voor de realisatie van het Huis van de Wijk kenbaar gemaakt. Daar moeten nog veel stappen voor worden gezet, maar het begint bij het eigendom van de grond. Met het vestigen van dit voorkeursrecht kan de gemeente mogelijk sneller het eigendom van dit perceel verwerven door een eerste recht van koop dat ontstaat door een vestiging van het voorkeursrecht op dit aangewezen perceel.

  14. -

    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in Twentse Koers (coalition of the willing). Het bestuurlijk overleg, dat bestaat uit een vertegenwoordiging van de veertien Twentse gemeenten, Samen Twente (GGD), Menzis (zorgverzekeraar en zorgkantoor) en Provincie Overijssel, vergadert periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Vedder brengt het standpunt van het college in op de onderwerpen die op de agenda staan.

  15. -

    Op 3 september heeft ons college besloten het complex Studentenhuisvesting 4e tranche en het complex Studentenhuisvesting 5e tranche (Meisjesstudentenkamers) aan te wijzen als voorlopig monument. Deze voorlopige status is gebruikt voor uitvoerig onderzoek. Uit dit onderzoek is gebleken dat de hoge cultuurhistorische waarden bij verduurzaming en hergebruik behouden kunnen blijven. Daarom besluit het college beide complexen aan te wijzen als gemeentelijk monument.