Agendapunten
-
-
Wij stellen voor om de regels voor het innen van leges in 2025 aan te passen. Vanaf 1 januari 2025 moeten coffeeshops in Enschede om de vijf jaar een gedoogvergunning aanvragen, zoals vastgelegd in het nieuwe Damoclesbeleid van gemeente Enschede. Om hiervoor kosten in rekening te kunnen brengen, voegen we een nieuw artikel toe aan de legesverordening.
Bijlagen
-
-
Op 20 december 2024 heeft het college het verdeelbesluit Overijssel van de minister van Asiel en Migratie ontvangen. Dit verdeelbesluit is genomen in het kader van de Spreidingswet, en bepaalt voor gemeenten hoeveel opvangplekken voor asielzoekers zij moeten realiseren.
Enschede heeft op vrijwillige basis al een grote bijdrage geleverd. Zo heeft de gemeenteraad op 3 juli 2023 besloten om 550 asielzoekers minimaal vijf jaar op te vangen. Dit besluit was gebaseerd op afspraken met de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, de commissaris van de Koning, het COA en de Twentse Regietafel Asiel (TRA). Deze afspraken zijn schriftelijk vastgelegd en maken deel uit van het provinciaal asielplan en onze eigen bestuursovereenkomst met het COA.
Het nieuwe verdeelbesluit voegt een aanvullende asielopgave toe, bovenop de 550 opvangplekken die Enschede al biedt. Daarmee komt de opgave van Enschede op 571 plekken, waarvan 21 plekken voor minderjarige asielzoekers. Het college vindt dat dit niet past bij de afspraken die zijn gemaakt, en heeft daarom besloten bezwaar te maken tegen het verdeelbesluit Overijssel.
Bijlagen
-
-
De gemeenteraad staat aan het hoofd van de gemeente. Op basis van verschillende voorstellen van burgemeester en wethouders neemt de gemeenteraad beslissingen. De voorstellen waarover de gemeenteraad besluit zijn erg verschillend. Soms is een kant en klaar voorstel dan weer een voorstel waarin keuzes gemaakt kunnen worden. De gemeenteraad en het college hebben afspraken gemaakt welk type voorstellen aan de raad worden voorgelegd. De lijst met voorstellen voor dit jaar moet de gemeenteraad nu vaststellen. Dit stelt het college nu voor aan de raad.
Bijlagen
-
-
Openbaar, muv bijlage 2
De Bewoners Adviesraad Sociaal geeft het college gevraagd en ongevraagd advies op gemeentelijke beleidsvorming en beleidsuitvoering binnen het sociaal domein. De leden worden op persoonlijke titel benoemd en functioneren zonder last of ruggespraak.
De heer Van Nieuwburg is door de Bewoners Adviesraad Sociaal voor herbenoeming voorgedragen.Bijlagen
-
-
Openbaar: Ja, maar vanwege informeren betrokkenen met een EMBARGO tot woensdag 29 januari 12.00 uur!
De gemeente Enschede is centrumgemeente voor de voorzieningen rond Beschermd Wonen en Maatschappelijke Opvang in de centrumregio Enschede. De regio bestaat uit acht gemeenten: Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente, Losser en Oldenzaal.
In deze centrumregio was er behoefte aan beter inzicht in de omvang van dak- en thuisloosheid. Tot nu toe zijn alleen de dak- en thuisloze mensen in beeld die van de maatschappelijke opvang gebruik maken, mensen die in de openbare ruimte verblijven, en deels mensen die in een instelling verblijven. Er zijn echter meer dak- en thuisloze mensen. Bijvoorbeeld mensen die bij anderen in huis slapen (bankslapers) omdat ze geen woning meer hebben, of op een camping of vakantiepark verblijven of in de auto overnachten.
Om deze groep ook in kaart te brengen, is de ETHOS Light-telling ontwikkeld. ETHOS Light staat voor ‘European Typology of Homelessness and Housing Exclusion’ is een meetmethode die verschillende groepen dak- en thuislozen identificeert. Deze telling wordt inmiddels in meerdere regio’s in Nederland uitgevoerd.
De telling in de centrumregio Enschede vond plaats in de eerste week van november 2024, waarbij veel organisaties en alle regiogemeenten actief deelnamen. De resultaten zijn vastgelegd in het rapport ‘Onderzoek aantal dak- en thuisloze inwoners centrumgemeente Enschede’ van 17 december 2024.
De uitkomsten zijn confronterend: het aantal getelde dak- en thuislozen in Enschede en de regio is hoger dan verwacht. Daarom zullen we vanuit de gemeente Enschede samen met de andere regiogemeenten en de betrokken organisaties verder onderzoeken en uitwerken welke maatregelen effectief zijn om daklozen van onderdak te voorzien en welke acties we kunnen ondernemen om dakloosheid te voorkomen. Het doel is om ervoor te zorgen dat niemand dak- of thuisloos wordt en dat er passende, permanente woonruimte beschikbaar komt, zodat mensen niet langer afhankelijk zijn van tijdelijke oplossingen zoals logeren bij vrienden of familie, of verblijven op campings. Dit sluit aan bij het Nationaal Actieplan Dakloosheid.
Bijlagen
-
-
Vanuit het jaarrekeningtraject wordt jaarlijks onderzoek gedaan naar de status van de oninbare debiteuren en het hieruit voortvloeiend afboeken van oninbare vorderingen. Voor 2024 bedraagt de omvang van het af te boeken bedrag 8.176,94 euro.
Voor de af te boeken vorderingen zijn alle stappen in het invorderingsbeleid gevolgd, desondanks is het niet gelukt de vorderingen te innen en wordt besloten deze nu af te boeken.Bijlagen
-
-
Op dit moment is er te weinig ruimte voor bedrijven. Vooral voor grote bedrijven met veel mensen die veel grond nodig hebben. In Enschede hebben we geen extra ruimte voor grote bedrijven die meer grond nodig hebben dan ongeveer zes voetbalvelden.
De gemeente Almelo heeft deze ruimte wel. Daarom werken we samen met die gemeente aan een nieuw bedrijventerrein in Almelo. Op dit moment heeft gemeente Almelo haar eerste plan van dit terrein gedeeld. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft daar met een zienswijze in afspraak met de raad op gereageerd. Op deze zienswijze hebben we 18 december 2024 een reactiebrief ontvangen. Via dit collegevoorstel wordt het college van Burgemeester en Wethouders voorgesteld om in te stemmen met de raadsinfobrief met daarin een verwijzing naar de reactiebrief (bijlage 2) en de zienswijzenreactienota (bijlage 3) van de gemeente Almelo.
Bijlagen
-
-
Op 9 oktober 2023 heeft de gemeenteraad in gestemd met het collegevoorstel om de exploitatie van de IJsbaan Twente voort te zetten. Een van de acties die daaruit voort kwam is het opstarten van een Europese aanbestedingsprocedure voor het langjarig volledig risicodragend exploiteren van de IJsbaan Twente. Het aanbestedingsproces is bijna afgerond en heeft geleid op basis van kwaliteit én prijs tot het voornemen tot gunnen aan Optisport. Deze partij gaat met ingang van 1 mei 2025 als volledig risicodragende exploitant de IJsbaan Twente de komende 10 jaar (met een mogelijkheid tot verlenging van 2 keer 5 jaar) beheren en exploiteren, binnen de door de raad gestelde financiële kaders conform raadsbesluit van 9 oktober 2023.
Het gaat nu om het voornemen tot gunnen aan Optisport omdat op grond van de Aanbestedingswet 2012 inschrijvers na het moment dat zij op de hoogte zijn gesteld 20 kalenderdagen de tijd om tegen de gunningbeslissing bezwaar aan te tekenen. Bij geen bezwaar of andere juridische procedures is de definitieve gunning op 12 februari 2025.Bijlagen
-
-
Op 7 maart 2022 heeft de gemeenteraad het college gevraagd om de aanbevelingen uit het eindrapport van de commissie Vonk uit te voeren. Dit rapport gaat over hoe de menselijke maat beter toegepast kan worden bij de Participatiewet en Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Het college heeft een brief aan de raad gestuurd om te vertellen over de laatste ontwikkelingen en werkzaamheden.
Bijlagen
-
-
In de gemeente Enschede bieden we peuters van 2 en 3 jaar een educatief aanbod aan in de peutergroep. Dit kunnen zowel kinderen met als zonder een indicatie extra spelen en leren (VVE-indicatie) zijn. Kinderen met een indicatie extra spelen en leren maken per week 16 uur gebruik van de peutergroep, kinderen zonder indicatie doen dit 8 uur per week. Het doel van deze voorschoolse educatie is om (taal)achterstanden te voorkomen en kansengelijkheid in Enschede te bevorderen. Jaarlijks stelt het College de subsidietarieven voor voorschoolse educatie vast. Dit zijn de tarieven die de gemeente Enschede hanteert bij de subsidiëring van de kinderopvangorganisaties. Voorschoolse educatie wordt betaald vanuit het onderwijsachterstandenbeleid (OAB) budget. Van dit OAB-budget wordt jaarlijks in samenspraak met kinderopvang- en schoolbesturen een bestedingsplan opgesteld, dat vervolgens wordt vastgesteld door het College.
Bijlagen