Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 1 april 2025

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de GR Omgevingsdienst Twente. Het bestuur dat bestaat uit vertegenwoordiging van de veertien gemeenten en de provincie Overijssel vergadert periodiek. De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Teutelink brengt vervolgens het
    standpunt in op de onderwerpen die op agenda staan.

  2. -

    De fracties van PvdA, GL, PvdD en D'66 hebben schriftelijke vragen gesteld over het coffeeshopbeleid. De burgemeester (vraag 1 t/m 4) en het college (vraag 4 G t/m I)  hebben de vragen beantwoord.

  3. -

    De gemeente Enschede is verantwoordelijk voor de inzet van leerlingenvervoer. Dit vervoer is bedoeld voor leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan en die niet in staat zijn zelf de afstand naar school te overbruggen. De wijze waarop de gemeente Enschede dit vervoer regelt, ligt vast in de verordening en de beleidsregels leerlingenvervoer. De verordening en de beleidsregels zijn begin 2025 vernieuwd. De nieuwe verordening en beleidsregels stimuleren de zelfredzaamheid. Ook hoeven ouders niet meer elk jaar een nieuw besluit te vragen over het vervoer. Dit besluit (beschikking) geldt voor meerdere jaren. De nieuwe verordening en de beleidsregels zijn duidelijker voor de inwoners.

  4. -

    Openbaar, muv CV!


    De Twentse Schouwburg NV heeft een raad van commissarissen. Deze raad heeft een toezichthoudende en adviserende functie richting de schouwburg. Er wordt een nieuw lid van de raad van commissarissen benoemd. Twee andere leden hebben hun ontslag ingediend. Hiermee bestaat de raad van commissarissen uit het beoogde aantal van 3 leden.

  5. -

    De gemeente Enschede heeft onderzocht of het haalbaar is om een eigen energiebedrijf op te richten. Uit dit onderzoek blijkt dat het momenteel niet verstandig is om een dergelijk bedrijfte starten. We zetten echter wel onze inspanningen voort op het gebied van duurzame energie, zoals projecten met zonnepanelen op daken en solarparkeerplaatsen. Daarnaast wordt geadviseerd om gebruik te maken van bestaande projectgroepen binnen onze organisatie voor het uitwerken van mogelijk interessante nieuwe energieinitiatieven. Ook adviseren we te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking met andere partijen op het gebied van duurzame energie-initiatieven.

  6. -

    Enschede heeft in 2024 deelgenomen aan de pilot Collectief Arrangeren op de school De Rietpluim in Almelo. De pilotperiode wordt vanaf 1 januari 2025 verlengd tot en met juli 2025. Ook voor deze periode blijft Enschede deelnemen.
    In de pilot wordt de hulpverlening die binnen school plaatsvindt door één jeugdhulpaanbieder (Jarabee) geboden. Deze hulp wordt collectief in plaats van individueel per leerling betaald. Dit heeft als voordeel dat leerlingen ondersteuning krijgen van enkele vaste medewerkers op de momenten dat ze dit nodig hebben.
    Deelname aan de pilot maakt dat ook de jeugdigen uit Enschede kunnen profiteren van het jeugdhulpaanbod op SO De Rietpluim met als resultaat een betere ontwikkelingsmogelijkheid. Hiermee worden ontwikkelkansen vergroot en wordt bijgedragen aan het gezond en veilig opgroeien van de kinderen in Enschede.

  7. -

    Fit en Smove zet zich in voor de inwoners (van 50 jaar en ouder) van de gemeente Enschede door tegen een relatief laag bedrag een programma aan te bieden om fit en vitaal te blijven. Het programma bestaat uit een uitgebreid aanbod aan sportactiviteiten in combinatie met aandacht voor sociale betrokkenheid en ondersteuning. Resultaten worden gemonitord en er wordt nauw samengewerkt met fysiotherapeuten. Het college besluit Fit en Smove voor één jaar financieel te ondersteunen met €10.000,-.

  8. -

    De raad besloot in 2021 dat de binnenstad van Enschede vanaf 1 juli 2025 een zero-emissiezone is. Dat betekent dat bestel- en vrachtwagens vanaf die datum alleen de binnenstad in mogen als ze geen CO2 uitstoten. De nieuwe regels gelden niet voor particulieren. Om zo’n zone in te stellen is een verkeersbesluit nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelde het definitieve verkeersbesluit vast. Daarnaast stelde het college ook de regels vast die gelden voor uitzonderingen.


    Voor het uitgeven van ontheffingen werken gemeentes samen via het Centraal Loket. De RDW (Dienst Wegverkeer) organiseert dit loket. Het college heeft ingestemd met het aansluiten bij dit loket.


    De kosten voor het verkrijgen van een uitzondering worden vastgelegd in de legesverordening. Het college heeft daarom een voorstel naar de raad gestuurd om deze verordening te wijzigen.

  9. -

    Het college en de raad wensen met regelmaat te worden geïnformeerd over de voortgang van de (grote) gebiedsontwikkelingsprojecten. Om hieraan te voldoen is de projectenrapportage “Projectview” binnen de applicatie Totallink ontwikkeld. De projectrapportage voorziet in een digitaal dashboard op projectniveau en wordt jaarlijks in april en oktober aangeboden. In de voorliggende rapportage wordt gerapporteerd over de periode 1 oktober 2024 tot 1 april 2025.

  10. -

    In Enschede wonen mensen die zelf geen kleine klusjes in en rond het huis kunnen doen vanwege ziekte, armoede of eenzaamheid. Stichting Present Enschede begint met een onderhoudsteam van vrijwilligers. Deze vrijwilligers ondersteunen deze inwoners met kleine klussen en/of tuinonderhoud. Dat voorkomt sociaal isolement en verwaarlozing van tuinen en huizen.

  11. -

    In Enschede vinden we passend wonen voor ouderen belangrijk. Allereerst omdat we hiermee ouderen ondersteunen in hun wens om zelfredzaam en met behoud van regie oud te worden. Daarnaast helpt het ons om zorg en ondersteuning te kunnen blijven leveren aan mensen die het echt nodig hebben én zorgt het voor betere doorstroming op de woningmarkt. 
    In het uitvoeringsplan ‘doorstroming senioren – passend wonen voor ouderen’ beschrijven wij de concrete maatregelen en acties die we de komende periode gaan uitvoeren en toepassen. Primair zetten we in passend aanbod, bewustwording en voorrang voor ouderen. Samen met onze partners (woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties) werken wij de komende jaren aan deze uitvoering die senioren ondersteunt in hun wens om langer zelfstandig te wonen.

  12. -

    Inwoners die langer leven, minder hulp nodig hebben en minder eenzaam zijn. Deze doelen hebben we ons vorig jaar gesteld in het beleidskader Gezond Enschede. In 2025 zetten we 21 voorstellen in gang om deze doelen te bereiken. We richten ons in eerste instantie op de buurten waar de meeste gezondheidswinst te halen valt.
    We willen “gezond leven gemakkelijker maken” door:
    -           meer groen in de buurten en wijken, waaronder meer groene schoolpleinen;
    -           meer ontmoeting, en meer sport- en spelmogelijkheden. Dit doen we onder meer in de omgeving van wijkcentra De Magneet (Zuid), Het Kompas (Noord) en ’t Ni-Je Terphoes (West);
    -           een onderzoek naar de mogelijkheden van een extra sporthal;
    -           zorgen voor voldoende hulp en steun voor gezinnen;
    -           hulp en steun voor ouders en kinderen die zijn verwikkeld in een “complexe scheiding”;
    -           het voorkomen van verslaving bij jongeren;
    -           in (vergrijzende) buurten met relatief veel kwetsbare inwoners zorgen dat zorgpartijen elkaar goed weten te vinden;
    Het college informeert de Raad over deze plannen met een brief.