Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 27 mei 2023

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2023.05.22


    Tijdens de actualiteitenraad van 8 mei jl. hebben enkele fracties vragen gesteld over de Stichting Enschedese Speeltuinen (hierna: SES). Tijdens het debat wat hierop volgde is er een toezegging gedaan de raad per brief nader te informeren.
    Middels bijgevoegde raadsbrief wordt nadere informatie gegeven over uiteenlopende vragen met betrekking tot de SES.

  2. 2023.05.22

    De gemeente heeft afgelopen anderhalf jaar diverse signalen ontvangen over de ervaren sociale veiligheid binnen de afdeling Juridische zaken. Deze signalen kwamen van zowel medewerkers, vertrouwenspersonen als Ondernemingsraad en hebben ook geleid tot publicaties in de media. Eind 2022 heeft het college besloten om een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de sociale veiligheid binnen deze afdeling, zodat er een gedegen, betrouwbaar en objectief beeld kan worden gegeven van de ontstane situatie. Het onderzoek is uitgevoerd door het adviesbureau Berenschot. Het college van B&W heeft de uitkomsten van het rapport besproken. De aanbevelingen uit het rapport worden in afstemming met het bestuur en ambtelijke organisatie integraal uitgevoerd.

  3. 2023.05.23

    Openbaar, muv geheime bijlagen!

    Op 14 maart 2023 heeft de gemeente Enschede besloten om op twintig percelen binnen het ontwikkelingsgebied Horstmanpark te Enschede de Wet voorkeursrecht gemeenten op te leggen. Dit betrof een voorlopige aanwijzing voor de duur van maximaal drie maanden.

    Het collegebesluit en het daarbij behorende raadsvoorstel en ontwerp-raadsbesluit hebben na het besluit ter inzage gelegen voor het maken van bezwaar of indienen van zienswijzen. De eigenaren van twee percelen hebben zienswijzen ingediend en er zijn zes bezwaarschriften ontvangen. De zienswijzen worden als ontvankelijk maar niet gegrond beoordeeld. De zienswijzen leiden niet tot aanpassing van de begrenzing van het voorkeursrechtgebied of het aanwijzingsbesluit ten opzichte van het ontwerp. De bezwaarschriften worden als zodanig behandeld, in een eigen traject door de onafhankelijke bezwaarschriftencommissie.
    De gemeenteraad wordt nu verzocht om het gemeentelijk voorkeursrecht te bestendigen zodat het voorkeursrecht haar gelding krijgt voor de daarop volgende drie jaren. In de tussentijd kan dan een inpassingsplan of bestemmingsplan voor het gebied door de gemeenteraad worden vastgesteld.

  4. 2023.05.23

    Het agrarisch bedrijf, Landschaps- en Zorgboerderij De Rökker, aan de Beuvinkweg 40, is bezig om over te schakelen naar circulair (biologisch) melkveebedrijf. Als nieuwe bron van inkomsten wil men 5 natuurlodges (3 vrijstaande en 2 geschakelde) in het landschap gaan plaatsen. Enerzijds vanuit financieel oogpunt maar anderzijds ook vanuit recreatief en educatief oogpunt om bezoekers/recreanten kennis laten maken met landschap en kringlooplandbouw. Het initiatief past echter niet in het geldende bestemmingsplan.
    Op 28 juni 2022 is een aanvraag omgevingsvergunning met een projectafwijkingsbesluit (hierna: PAB) ingediend.
    Het college van B&W van Enschede wil meewerken aan de realisatie van deze natuurlodges en is bereid op dat punt van het geldende bestemmingsplan af te wijken. Daarvoor heeft het college een ontwerp-omgevingsvergunning met projectafwijkingsbesluit opgesteld.

    De raad zal in de vergadering van 26 juni 2023 verzocht worden om een ontwerp verklaring van geen bedenkingen voor dit project af te geven.

  5. 2023.05.23

    Op 6 maart 2023 stelde de gemeenteraad een bestemmingsplanwijziging vast voor de Allemansveldweg 150. De eigenaar wil een minicamping bij zijn manege realiseren waaraan de gemeente wil meewerken. Helaas zat in de bestemmingsplanwijziging voor de minicamping een fout die gevolgen heeft voor andere belanghebbenden. Die hebben daarom ook beroep ingesteld. Het college stelt nu aan de raad voor om de fout te herstellen. Het nieuwe besluit heeft geen gevolgen voor de mogelijkheid om een minicamping te realiseren en voorkomt de negatieve gevolgen voor andere belanghebbenden.

  6. 2023.05.24

    De Raad middels een brief te informeren over het bouwen en financieren van het nieuwe zwembad op het Diekman.

  7. 2023.05.24


    In de zomer van 2021 is er geld beschikbaar gesteld voor de realisatie van de Huiskamer van de Stad. Met dit geld willen de Bibliotheek, Het Wilminktheater, Metropool en Kaliber een plek creëren om te leren, te ontmoeten en te ontdekken. Maar ook een plek voor ontspanning, vermaak en afleiding. Een plek waar alle
    inwoners van Enschede zich thuis voelen, waar ze graag en regelmatig naar toe gaan en die ze gaan ervaren als de Huiskamer van Enschede. in de bijgaande brief wordt de Raad geïnformeerd over de voortgang van het proces.

  8. 2023.05.24

    In 2019 is besloten de ambtelijke huisvesting toekomstbestendiger te maken. Daarbij paste het afstoten van de servicecentra; deze waren gebouwd met een ander doel dan waarvoor ze nog werden ingezet. Servicecentrum Oost, Zuid en West zijn inmiddels afgestoten. Laatste in de rij is het servicecentrum Noord. Ook hier is sprake van een mismatch tussen de aanwezige faciliteiten en het gewenste gebruik. Daardoor is er de nodige leegstand. Daarbij nodigt het servicecentrum Noord niet uit tot ontmoeting of samenwerking. De medewerkers in Noord hebben behoefte aan meer direct contact met de partners in en de bewoners van de wijk. De locatie van Het Kompas aan de IJstraat 4 biedt de mogelijkheid een open en toegankelijke voorziening te creëren die dichter bij de samenleving staat. Daarnaast blijft er een kleinere satelliet in Twekkelerveld om ook deze wijk goed te kunnen bedienen. Deze ontwikkeling van hoofdlocaties met satellieten heeft zich al voorgedaan in de andere stadsdelen. De realisatie van de Boei als het Hart van de Wijk en de Magneet zijn hiervan recente voorbeelden.

  9. 2023.05.25

    In 2018 besloten de provincie Overijssel en de gemeente Enschede om samen voorlopig verder te blijven werken aan de ontwikkeling van de ‘oude’ militaire luchthaven van Twente (Technology Base). Het gaat daarbij om het bedrijventerrein en om Twente Airport (de luchthaven). Dit staat in een Gemeenschappelijke Regeling. De gemeenteraad heeft deze in 2020 vastgesteld.

    Er komt een moment waarop er een eind komt aan deze samenwerking. Een logisch moment daarvoor is als bedrijven zich hebben gevestigd op alle daarvoor beschikbare gronden in het gebied. In de plannen voor het bedrijventerrein moet het in 2031 zo ver zijn.



    Het college van Burgemeester en Wethouders is van plan om het eigendom van de bedrijventerreinen van Technology Base over te nemen na 2031 (inclusief de bedrijventerreinen van Twente Airport). Maar daarover moet de gemeente eerst goede afspraken maken met de provincie Overijssel. De provincie Overijssel en de gemeente hebben daarvoor een plan opgesteld. Dat plan noemen ze een ‘routekaart’. Die kaart wijst de weg hoe ze tot afspraken willen komen.

    De Gemeenschappelijke Regeling Technology Base en de provincie Overijssel hebben al ingestemd met deze routekaart. Het college van B&W heeft dit nu ook gedaan en stuurt daarover ook een brief aan de gemeenteraad.

    De routekaart gaat nog niet over de luchthaven zelf (daar waar gevlogen wordt). Waarschijnlijk gaan daar de komende jaren nog allerlei zaken veranderen. Een voorbeeld: de GR werkt op dit moment hard aan plannen voor de toekomst van Twente Airport. Ook vindt op dit moment onderzoek plaats of Twente Airport kan samenwerken met Twentse bedrijven, om zo het luchthavenbedrijf te verbeteren. En de provincie gaat nog nadenken over of (en zo ja, hoe) ze betrokken wil blijven bij de luchthaven. Daarom kunnen provincie en gemeente nog geen afspraken maken voor het toekomstige eigendom van Twente Airport.