Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 9 december 2023

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2023.12.05

    Op 24 juli 2023 is de noodopvang voor asielzoekers geopend op het terrein van Vliegveld Twenthe Evenementen (VTE). Met de komst van de noodopvang is afgesproken dat het COA het gemeentebestuur ieder kwartaal informeert over de stand van zaken op de opvang. Dit is de eerste kwartaalrapportage, over de periode van 24 juli tot 24 oktober 2023. In deze rapportage staat onder meer informatie over de capaciteit en bezetting op de opvang, de programma's en activiteiten die worden aangeboden, en over de veiligheid in en rondom de locatie. Het college stuurt deze rapportage van het COA ter kennisname toe aan de gemeenteraad.

  2. 2023.12.05

    De gemeente, corporaties, zorgpartijen, welzijnsorganisatie en zorgkantoor hebben gezamenlijk een uitvoeringsagenda wonen en zorg ouderen vastgesteld. Deze uitvoeringsagenda is de concretisering van de woonzorgvisie ouderen Enschede die in april dit jaar door de gemeenteraad werd vastgesteld.


    De uitvoeringsagenda beschrijft de concrete acties die partijen komend jaar gezamenlijk uitvoeren om ouderen nu en in de toekomst te faciliteren in hun woon-, zorg- en welzijnsbehoeften. De verschillende acties richten zich op criteria voor woningen, doorstroming, realiseren van ontmoeting, inventariseren van bestaande en potentiële woon-, zorg- en welzijnsvoorzieningen in buurten en het realiseren van nog meer onderlinge samenwerking.

  3. 2023.12.05

    De gemeente werkt samen met andere gemeenten aan publieke taken. Sommige taken zijn op afstand gezet en in zogenaamde gemeenschappelijke regelingen ondergebracht. Denk aan de Stadsbank, SamenTwente etc. Op grond van de in 2022 gewijzigde Wet gemeenschappelijke regelingen moeten deze gemeenschappelijke regelingen een aantal wijzigingen doorvoeren in hun regeling. Ook hebben ze keuzemogelijkheid om extra controle instrumenten in de bouwen voor de gemeenteraden. Doel van die wetswijziging is namelijk de controlerende rol van de raad te vergroten, om de grip te versterken op het verlengde lokale bestuur. De wijziging van de regelingen gaat in een tweetrapsraket. Eerst mogen de deelnemende gemeenteraden een zienswijze geven over de concept gewijzigde regeling. Daarna moeten alle raden toestemmen met de gewijzigde regeling. We zijn nu bij stap 2: Voor de gemeenschappelijke regeling GBTwente wordt nu toestemming gevraagd aan de gemeenteraad.

  4. 2023.12.05

    Het gemeentelijke Bibob-beleid wordt gewijzigd. Het beleid wordt aangepast aan een recente wijziging van de Wet Bibob en het toepassingsbereik wordt uitgebreid. Daarvoor is een besluit tot wijziging van de bestaande beleidsregel vastgesteld door het college en de burgemeester. De wijzigingen zullen in werking treden op 15 december 2023.

  5. 2023.12.06

    Openbaar, ja maar pas vanaf 6 december 10.00 uur!


    Na het moeilijke besluit op 2 november 2022 om te stoppen met de ontwikkeling van het GGiD, hebben de besturen van de drie GGD'en de opdracht gegeven om een onafhankelijke evaluatie uit te voeren naar het totale proces van totstandkoming van het GGiD. De opdracht tot evaluatie is uitgevoerd door een extern bureau, onder begeleiding van een klankbordgroep. De klankbordgroep bestond uit bestuursleden van de drie GGD’en. De evaluatie is gericht op geleerde lessen en lessen die bij de aanbesteding van een nieuw digitaal jeugddossier worden meegenomen.


    Uit de evaluatie blijkt dat er niet één of een klein aantal verklarende factoren zijn, maar een veelvoud van verschillende factoren die in een complex samenspel hebben geleid tot de nu bekende uitkomst. Tevens blijkt uit de evaluatie dat, naast de lessen, ook veel goed ging, maar dat het desondanks helaas verkeerd is afgelopen en voor de GGD’en niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Verder zijn er zes concrete aanbevelingen gedaan voor de organisaties ten behoeve van de nieuwe aanbesteding van een digitaal dossier.


    Het algemeen bestuur van de drie GGD’en (regio Hollands Noorden, Regio Utrecht en Twente) hebben het evaluatierapport besproken en nemen de aanbevelingen en geleerde lessen ter harte en geven de opdracht om ze verder de organisatie in te brengen en te borgen.

  6. 2023.12.06

    Eind oktober heeft de gemeente Enschede haar Plan van Aanpak (PvA) voor het programma Preventie met Gezag ingediend bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Op donderdag 30 november jl. heeft een bestuurlijk gesprek plaatsgevonden tussen burgemeester Bleker en het ministerie. Tijdens dit gesprek heeft het ministerie een korte terugkoppeling van de beoordeling van het door de gemeente Enschede ingediende PvA gegeven. Op basis van een positieve beoordeling heeft het ministerie besloten de aangevraagde subsidie toe te kennen.

  7. 2023.12.07

    Herziening van de Grondexploitatie Centrumkwadraat Molenstraat Zuidzijde
    De grondexploitatie Centrumkwadraat Molenstraat zuidzijde omvat 3 deelgebieden, namelijk het Pakhuiskwartier, de Bölke locatie en de Brandweerkazerne. Voorgesteld wordt aan uw raad om de grondexploitatie te herzien. De herziening heeft betrekking op de realisatie van het programma voor de Brandweerkazerne. Door de huidige economische omstandigheden, waarin de rente en de bouwkosten torenhoog zijn, is het voor ontwikkelaars erg moeilijk om eindbeleggers te vinden die kantoorruimten en commerciële ruimtes willen afnemen. Mede hierdoor is er dit moment geen tot zeer geringe vraag naar kantoorlocaties en commerciële ruimtes in de stad. Dit geldt in mindere mate ook voor huurwoningen.


    De huidige beperkte vraagmarkt voor het geplande programma in de Brandweerkazerne bestaande uit 3.000 m2 kantoorruimte, 2.300 m2 voorzieningen en 62 woningen, maakt dat de taxatiewaarde van de Brandweerkazerne daardoor substantieel lager is, dan in 2021 toen de grondexploitatie is vastgesteld. Om flexibiliteit te waarborgen voor toekomstige bestemmingen van de Brandweerkazerne, wordt voorgesteld deze locatie voorlopig niet te ontwikkelen vanuit de grondexploitatie Centrumkwadraat Molenstraat Zuidzijde. In plaats daarvan wordt het geadministreerd als strategische grondvoorraad onder Overige gronden MVA (Materiele Vaste Activa) totdat er een weloverwogen beslissing is genomen over het toekomstige gebruik.

  8. 2023.12.07

    Enschede viert oud en nieuw. De jaarwisseling leeft onder de inwoners van Enschede. Tijdens bijeenkomsten in 2017 hebben inwoners mee kunnen praten en voorstellen kunnen doen voor de koers voor de komende jaren. Hieruit is het burgerbesluit ontstaan. Het nu voorliggende aanwijzingsbesluit is een vervolg op het burgerbesluit en de ingezette koers van de afgelopen jaren.


    Tijdens het burgerbesluit zijn 3 voorstellen aangenomen.


    1. Een stadsbrede voorlichtingscampagne met de titel ‘Enschede viert oud en nieuw’ met als doel het bereiken van een cultuuromslag ten opzichte van vuurwerk en het fungeren als paraplu voor andere aangenomen voorstellen.
    2. Voorlichting op scholen door de hele stad, met als doel het vergroten van de veiligheid van jongeren/kinderen bij het afsteken van vuurwerk, zowel voor henzelf als voor omstanders.
    3. Het instellen van vuurwerkvrije zones, zowel verplicht als vrijwillig, met als doel minder overlast voor mens en dier.


    De stadsbrede voorlichtingscampagne en de campagne op scholen worden opnieuw opgepakt. Het voorliggende voorstel beperkt zich tot aanwijzing van vuurwerkvrije zones.

  9. 2023.12.08

    Het sociaal domein in Enschede is in beweging. Op veel vlakken wordt gewerkt aan transformatie en meer en beter integraal werken rond inwoner en gezin. Kort geleden is de nieuwe verordening Maatschappelijke Ondersteuning Enschede 2024 vastgesteld. Door veranderingen in de verordening konden aanpassingen in de beleidsregels en het besluit niet achterblijven. De nieuwe beleidsregels sluiten daarmee aan op de meest recente jurisprudentie.

  10. 2023.12.08

    Openbaar, ja maar pas vanaf 7 december 2023!


    Tussen 1 september en 1 oktober 2023 zijn in totaal 25 aanvragen ingediend voor een evenementensubsidie in het kader van de subsidieverordening Culturele Activiteiten, Hoofdstuk 7. Deze subsidie staat in het teken van het Enschedese evenementenprogramma van 2024. Het subsidieplafond bedraagt voor dat jaar een totaal van 671.933 euro. In totaal is een bedrag van 726.035 euro aangevraagd. Om de subsidiegelden te verdelen zijn de ingediende aanvragen met elkaar vergeleken en getoetst aan de hand van de door de Gemeenteraad vastgestelde beoordelingscriteria. Aan de hand van die beoordeling is een rangschikking opgesteld, op basis waarvan de beschikbare subsidiegelden over 22 aanvragers kunnen worden verdeeld voordat het subsidieplafond bereikt wordt. Gezamenlijk dragen deze 22 evenementen in belangrijke mate bij aan een gevarieerd, bruisend en cultureel aanbod in Enschede, met een bijzondere uitstraling in heel de regio.

  11. 2023.12.08

    Vanuit een deel van de suryoye gemeenschap is eerder het verzoek gedaan medewerking te verlenen aan het plaatsen van een herdenkingsmonument in het volkspark. Elk jaar vindt daar al een herdenking plaats van de slachtoffers van de genocide van 1915. Het college heeft begin dit jaar aangegeven het initiatief in principe te steunen, onder voorwaarde dat dit breed gedragen wordt in de gemeenschap. Dit laatste is in de ogen van het college tot op heden niet gelukt. Om die reden ziet het college af van verdere ondersteuning van het initiatief.