Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 8 april 2023

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2023.04.04

    Op 30 januari 2023 is een motie aangenomen om kabinet en Gedeputeerde Staten van Overijssel op te roepen de aanpak van het platteland samen met de agrarische sector en van onder af vorm te geven, en dat zoveel mogelijk regionaal te doen. Burgemeester en wethouders hebben dat doorgegeven aan het college van GS tijdens het bezoek van dat college aan het Enschedese platteland op 7 februari.

  2. 2023.04.04

    Inwoners en ondernemers verwachten een betrouwbare overheid die zorgvuldig met informatie omgaat. Het gaat daarbij om het waarborgen van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van informatie(systemen). Dat zorgt niet alleen voor betrouwbaarheid, maar ook voor een goede kwaliteit en continuïteit van de bedrijfsvoerings- en dienstverleningsprocessen. Daarom verantwoorden gemeenten zich over de informatiebeveiliging en -kwaliteit.

  3. 2023.04.04

    Het College van B&W heeft een nieuw uitvoeringsprogramma vastgesteld voor de Enschedese
    Arbeidsmarkt Aanpak. De Raad wordt hier per brief over geïnformeerd.


    Uit de evaluatie over 2022 blijkt dat de investering van meer en persoonlijke aandacht zijn vruchten afwerpt. Er zijn weer minder inwoners afhankelijk van een bijstandsuitkering. En het aandeel inwoners in de bijstand dat deelneemt aan maatschappelijke activiteiten als vrijwilligerswerk of scholing is toegenomen.


    Komend jaar verwachten we opnieuw een krappe arbeidsmarkt. Dat biedt kansen voor mensen die wat meer moeite hebben om door te groeien naar werk. De gemeente investeert daarom in 2023 in de integratie van statushouders. Ook schroeft gemeente het aantal praktijkgerichte re-integratietrajecten bij DCW en met samenwerkende scholen op. Consulenten zullen meer en vaker loonkostensubsidie inzetten en er komt een nieuw evenement om inwoners die nog niet maatschappelijk actief zijn te inspireren en motiveren.

  4. 2023.04.04

    We hebben de leesbaarheid van de VKL (Verordening Kwaliteit Leefomgeving) aanzienlijk verbeterd. Dat hebben we gedaan door, waar mogelijk, de regels uit de VKL te verbeteren en eenvoudiger te maken. We hebben hiervoor een groot aantal technische wijzigingen aangebracht. Daarnaast stellen we twee inhoudelijke wijzigingen voor. De 1e gaat over het plaatsen van een voorwerp in de openbare ruimte. Dit proces is, daar waar het kon, versneld en versimpeld. Uit een klantreisonderzoek in 2022, een gesprek met een afvaardiging van ondernemers en het ondernemersloket bleek dat ondernemers behoefte hebben aan versimpeling en versnelling op dit gebied. De 2e wijziging gaat over invoeren van een vergunningplicht voor aanbieders van deelvervoer. Deelvoertuigen bieden nieuwe kansen als het gaat over duurzamere vervoerskeuzes en een lagere autoafhankelijkheid. Bij een groei naar 170.000 inwoners helpt deelvervoer om de stad leefbaar, aantrekkelijk en bereikbaar te houden. Deelvervoer ondersteunt zo bij de strategische opgaven voor een aantrekkelijk, groen en duurzaam Enschede. Door het invoeren van een vergunningplicht kunnen we deze kansen benutten en negatieve bijeffecten op de openbare ruimte beperken.

  5. 2023.04.05

    Tot en met 31 maart kunnen gemeenten aanvragen indienen voor de vijfde tranche van de Woningbouwimpuls. Enschede vraagt een bijdrage voor de ontwikkeling van drie projecten gericht op het binden van talent aan de stad. Het gaat om projecten die huisvesting bieden aan talenten die net zijn afgestudeerd of van over de hele wereld naar Enschede verhuizen. Nu verlaten veel afgestudeerden de stad en de regio en hebben internationalen moeite om goed te landen in Enschede. Door specifiek voor deze doelgroepen huisvesting te realiseren kan de stad talent beter aantrekken en vasthouden. Vanuit deze thuisbasis kunnen mensen hun carrière starten en daarna doorstromen naar andere woningen. Het ontwikkelen van dit soort concepten in de bestaande stad brengt hoge kosten met zich mee. Daarom vraagt Enschede een bijdrage aan het Rijk. Alle 546 te realiseren woningen zijn sociale huurwoningen en worden gebouwd in samenwerking met de Universiteit Twente en de woningcorporaties Domijn en De Veste. Het is niet zeker of Enschede een bijdrage vanuit de Woningbouwimpuls krijgt. Bij toekenning van de bijdrage, moeten de gemeenteraad en de investerende partijen voor twee van de drie projecten nog besluiten nemen over wijziging van het bestemmingsplan en de benodigde investeringen. Het eerste project dat wordt gerealiseerd is het woongebouw op Kennispark met 200 studio’s. Start bouw van dat project staat gepland in 2024 en de oplevering in 2025. De andere twee projecten zijn Corridor Twekkelerveld (30 appartementen) en de transformatie van het ITC-hotel in de binnenstad (316 appartementen). Alle projecten moeten binnen 10 jaar zijn afgerond.

  6. 2023.04.05

    Het regionale programma Twentse Koers zet zich in om meer gezondheid en welzijn voor alle Twentenaren te realiseren en de zorg en ondersteuning toekomstbestendig te maken. Bijvoorbeeld door betere samenwerking te realiseren tussen huisartsen en professionals op het gebied van geldzorgen/schulden, waardoor inwoners sneller de juiste hulp krijgen en huisartsen worden ontlast.
    Waar de Twentse Koers zes jaar geleden is begonnen met pionieren, is de samenwerking inmiddels volwassen geworden en in een volgende fase terecht gekomen. Om de samenwerking te borgen en toekomstbestendig te maken is een samenwerkingsovereenkomst opgesteld die nu ter besluitvorming voorligt.

  7. 2023.04.06

    Twee leden van de Bewonersadviescommissie (BAS) hebben aangegeven met ingang van 1 maart 2023 hun activiteiten voor de BAS te beëindigden. Aan hen beiden wordt eervol ontslag verleend.
    College informeert de Raad over de stand van zaken bij de BAS en de tijdelijke gevolgen die dit heeft voor de advisering door de BAS.

    Voorgesteld besluit

    In te stemmen met inhoud van de brief waarin eervol ontslag wordt verleend.
    In te stemmen met de inhoud van de brief waarmee de Raad geïnformeerd wordt over de stand van zaken bij de BAS.

  8. 2023.04.06

    Tot en met 31 maart kunnen gemeenten aanvragen indienen voor de vijfde tranche van de Woningbouwimpuls. Enschede vraagt een bijdrage voor de ontwikkeling van Cromhoff. Cromhoff wordt ontwikkeld als groene, toekomstbestendige wijk voor 500 tot 600 woningen. De ontwikkeling van het gebied brengt hoge kosten met zich mee vanwege onder andere de omvang en complexiteit van het centrale groene hart van het plan en de herbestemming van de cultuurhistorische bebouwing. De kan een belangrijke bijdrage leveren aan de realisatie van het plan, waarmee de ontwikkeling verder op gang wordt geholpen. Ruim de helft van de geplande woningen valt in de betaalbare categorie: sociale huurwoningen, middenhuur en koopwoningen binnen de betaalbaarheidsgrens van € 355.000. Het is niet zeker of Enschede een bijdrage vanuit de Woningbouwimpuls krijgt. Bij toekenning van de bijdrage, moet de gemeenteraad nog besluiten over het bestemmingsplan en de grondexploitatie. Eerder stelde de gemeenteraad de grondexploitatie ‘versnelling Cromhoff’ vast, waarmee in de tussentijd reeds is gestart met eerste maatregelen waaronder voorbereidingen voor de sloop, sanering en placemakingsactiviteiten.