- Locatie
n.v.t.
- Voorzitter
- n.v.t.
Agendapunten
-
2023.12.19
Openbaar, muv bijlagen 3, 4 en 5!
Het Volkspark is eigendom van de gemeente Enschede. Het beheer is opgedragen aan de Commissie van
Beheer over het Volkspark. Een van de leden treedt in januari af, daarvoor stelt het College de Raad voor mevrouw Van Heek te benoemen tot nieuw lid. Daarnaast heeft de Commissie van Beheer met ingang van januari twee leden aangesteld, dit zijn de heren Lautenbach en Dickhoff, Deze twee nieuwe leden zullen gedurende drie maanden worden ingewerkt door de twee leden die met ingang van mei 2024 vertrekken. Dit is nodig voor een zorgvuldige overdracht van het werk en de tijd die nodig is voor het maken van plannen voor het behoud van het Volkspark voor het nageslacht.Bijlagen
-
2023.12.19
De veertien gemeenten werken samen op verschillende terreinen. Dat doen zij ook met ondernemers en onderwijsinstellingen in de Twenteboard. De Twenteboard neemt besluiten over versterking van de economie en adviseert hierover en voert ook actief lobby in Den Haag. Niet zo lang geleden is een rapport verschenen dat in de afgelopen jaren de aandacht van het Rijk niet gelijk is geweest in alle regio's. De Twenteboard heeft nu het initiatief genomen om een kansenagenda op te stellen en daarover met het Rijk in gesprek te gaan. De gemeenten doen hier actief aan mee.
Bijlagen
-
2023.12.19
Op 1 januari 2024 wordt de Omgevingswet ingevoerd. Afgelopen jaren is gewerkt aan de voorbereiding. In een brief aan de gemeenteraad wordt een overzicht gegeven van de aanpak in de afgelopen jaren en de besluiten die de gemeenteraad heeft genomen. Bijvoorbeeld over het adviesrecht van de gemeenteraad bij afwijkingen van het omgevingsplan. Of voor welke initiatieven een participatieplicht voor de initiatiefnemer geldt. Daarnaast worden in de brief de grootste veranderingen die de Omgevingswetwet met zich meebrengt nog een keer geschetst.
Tot slot wordt aandacht besteed aan het werk dat komende jaren nog gedaan moet worden, waaronder het opstellen van het nieuwe omgevingsplan. En de risico's die gepaard gaan met de invoering, met name omdat het landelijke digitale stelsel dat de Omgevingswet moet ondersteunen, nog niet goed functioneert. Het grootste risico daarvan is dat het niveau van onze dienstverlening tijdelijk lager zal zijn. Tegelijk wordt er alles aan gedaan om dat risico zo klein mogelijk te houden.Bijlagen
-
2023.12.19
Vanaf het verslagjaar 2023 legt het college in de jaarrekening verantwoording af over het rechtmatig handelen. Hierbij geeft het college aan in hoeverre de baten, lasten en balansmutaties in de jaarrekening in overeenstemming met financiële regelgeving en raadsbesluiten tot stand zijn gekomen. Het normenkader met financiële regelgeving en raadsbesluiten wordt jaarlijks geactualiseerd en door de raad vastgesteld.
Bijlagen
-
2023.12.19
In 2023 heeft het Rijk wederom middelen verstrekt aan de gemeente Enschede in het kader van de Specifieke uitkering (SPUK) 'Impuls Jongerencultuur'. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om deze middelen te verdelen onder een vijftal culturele organisaties: Theatermakerij (100.000 euro), Sickhouse (100.000 euro), Kaliber Kunstenschool (242.180 euro) en Black Brick (73.610 euro). Met deze middelen kan een gevarieerd activiteitenprogramma worden opgezet voor de periode 2023-2024. Dit programma draagt bij aan de deelname van jongeren aan culturele activiteiten en zijn gericht op de specifieke wensen en behoeften van de Enschedese jeugd.
Bijlagen
-
2023.12.19
Uitgangspunt voor de Leuriks Oost is het realiseren van een woonwijk met 75 woningen tussen bestaande bospercelen, het landelijke gebied en de Gronausestraat. Inmiddels is het bestemmingsplan "Leuriks Oost 2020", dat de realisatie van 74 woningen mogelijk maakt, onherroepelijk. Het onderhavige bestemmingsplan "Leuriks Oost 2020 herziening 1" maakt de realisatie mogelijk van de laatste woning uit het oorspronkelijke stedenbouwkundig ontwerp voor het gebied de Leuriks Oost.
Bijlagen
-
2023.12.19
Op grond van de gemeentelijke archiefverordening moet de gemeentesecretaris jaarlijks verslag uitbrengen over het beheer van nog niet naar de archiefbewaarplaats overgebrachte archieven én het beheer van de gemeentelijke archiefbewaarplaats. Hiervoor heeft de gemeentesecretaris de stadsarchivaris opdracht gegeven dit verslag op te stellen.
Het college moet, als verantwoordelijke/zorgdrager voor de gemeentelijke archieven, dit verslag ter informatie aanbieden aan de gemeenteraad.
Het verslag van de stadsarchivaris is positief-kritisch van inhoud. In het verslag wordt geconstateerd de gemeente Enschede in 2022 slechts deels voldoet aan de eisen vanuit archiefwet- en regelgeving. De stadsarchivaris constateert dat er op de verschillende onderdelen werk te doen is, maar dat ook duidelijk is dat de gemeente actiepunten in beeld heeft en dat hier ook daadwerkelijk actie op wordt ondernomen.
Bijlagen
-
2023.12.21
Het op orde hebben van een goed openbaar vervoersnetwerk is essentieel om Enschede bereikbaar te houden. Zeker wanneer het inwonertal toeneemt. Het beschikken over een manier om je te verplaatsen vermindert de kans om afgezonderd te raken van de maatschappij (sociale exclusie). Een toegankelijk en betaalbaar OV zorgt ervoor dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Ook draagt het bij aan verbeteren van de leefbaarheid van de stad. Door het verminderen van autoverkeer en het tegengaan van files, waardoor bijbehorende economische voordelen ontstaan. Het is bovendien een CO2 neutrale vorm van vervoer en draagt daarmee bij aan het halen van de klimaatdoelstellingen.
We beschrijven in deze visie hoe we van ‘traditioneel OV’ naar Publieke Mobiliteit gaan. Het gaat hierbij om vormen van mobiliteit die we gedeeld kunnen gebruiken. Soms hetzelfde vervoermiddel op hetzelfde moment, zoals de bus of de trein. Soms hetzelfde vervoermiddel op verschillende momenten, zoals de deelauto of -fiets. In deze visie geven we aan hoe we de samenhang van deze vervoersmiddelen voor ons zien in Enschede.
Bijlagen
-
2023.12.21
Het college informeert de raad van Enschede over de opdracht 'Begroting en Organisatie in Balans'.
De opdracht houdt in dat we keuzes moeten maken met als doel de balans tussen taken, personeel en begroting te herstellen. Want er is sprake van een disbalans. Keuzes zijn nodig om de balans te herstellen. Om helder te krijgen aan welke opgaven we werken en wat nodig is om deze te verwezenlijken. En om te zorgen dat we meerjarig financieel gezond blijven. Daarbij kijken we zorgvuldig naar de impact op de organisatie en de stad. Deze keuzes leggen we in aanloop naar de Zomernota 2024 - in de vorm van scenario's - aan de raad voor.Bijlagen
-
2023.12.21
Het diaconaal platform Enschede heeft een brief gestuurd aan het college en de gemeenteraad. Hierbij ontvangen zij een antwoord van het college.
Bijlagen
-
2023.12.21
Het Wageler, inclusief het Ledeboerpark, is voor de stad Enschede een belangrijk gebied. Het is een zeer gewaardeerd ontspan- en wandelgebied voor de inwoners van de stad, het is cultuurhistorisch waardevol en door haar ligging vormt het een belangrijke groene en ecologische verbinding tussen stad en platteland.
Het Wageler heeft daarnaast een belangrijke rol in het organiseren van het natuuronderwijs voor de hele stad. Voor Het Wageler hebben we samen met inwoners en belanghebbenden uit het gebied een toekomstperspectief gemaakt. We hebben plannen en projecten gemaakt voor onder meer de inrichting van het park, maar ook voor biodiversiteitsherstel, klimaatadaptatie en de kwaliteit van het landschap.Deze plannen heeft het college vastgesteld. Daarnaast stellen we voor om voor de invulling van de aangrenzende velden van Achilles - die op termijn als gevolg van de sportclustering beschikbaar komen - een gebiedsontwikkeling te starten.Bijlagen
-
2023.12.21
Op 1 juli 2023 is de Wet goed verhuurderschap (Wgv) in werking getreden. De wet verplicht gemeenten om voor 1 januari 2024 een meldpunt in te richten. Bij dit meldpunt kunnen woningzoekenden en huurders terecht met hun meldingen over ongewenst verhuurgedrag. Zij kunnen bijvoorbeeld een verzoek tot handhaving indienen. In concrete situaties kan de gemeente hulp bieden of doorverwijzen. Het meldpunt is laagdrempelig, gratis en maakt anoniem melden van misstanden mogelijk. Het college stelt het meldpunt slecht verhuurderschap in per 1 januari 2024.
Bijlagen