Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 16 december 2023

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2023.12.11

    AutoMaatje is een vrij toegankelijke vervoersservice waarbij vrijwilligers (minder mobiele) buurtgenoten op verzoek vervoeren. De chauffeurs gebruiken daarvoor hun eigen auto en ontvangen een kilometervergoeding van degene die vervoerd wordt. Met de subsidie worden de kosten van de coördinator, deze is in dienst van Alifa, betaald. AutoMaatje is een aanvulling op de voorliggende voorzieningen die er zijn en heeft een maatschappelijke functie voor haar gebruikers. Bij de start van AutoMaatje was de verwachting dat er door de komst van Automaatje minder gebruik zou worden gemaakt van de Regiotaxi. Het tegendeel is waar, het gebruik van de Regiotaxi is de afgelopen jaren, ondanks de corona pandemie, gestegen. Ondanks dat de voorspelling qua kostenbesparing niet is uitgekomen heeft Automaatje wel een belangrijke maatschappelijke functie, namelijk (mantelzorg) ondersteuning en bestrijding van eenzaamheid.

  2. 2023.12.12

    De fractie van Forum voor Democratie heeft schriftelijke (artikel 35) vragen gesteld over geschminkte ‘Zwarte’ pieten in de binnenstad van de gemeente Enschede.

  3. 2023.12.12

    Jaarlijks betalen inwoners van Enschede afvalstoffenheffing, via de afvalstoffenheffing, voor het inzamelen en verwerken van huishoudelijk afval. In 2023 is per aanslag een klein vier euro te weinig opgelegd. Dit leidt tot een derving van inkomsten van ca. 260.000 euro.

  4. 2023.12.12

    Het college vindt de samenwerking met woningcorporaties en huurdersorganisaties belangrijk. Om samen met de corporaties en huurdersorganisaties meer te bereiken voor de stad, heeft het college van B en W de meerjarige geactualiseerde prestatieafspraken 2024 – 2025 vastgesteld. Het gaat daarbij om een actualisatie van de meerjarige afspraken tussen de corporaties SJHT, De Veste, Domijn, De Woonplaats, Ons Huis, hun huurdersorganisaties en de gemeente. Daarnaast heeft het college van B en W ook de prestatieafspraken 2024 met Woonzorg Nederland vastgesteld. De actualisatie is mede uitgevoerd aan de hand van de uitkomsten van het in 2023 gehouden woondebat en de actualisatie van de Woonvisie Enschede.



    Dit jaar is er in de prestatieafspraken met de Enschedese woningcorporaties focus aangebracht op een drietal onderwerpen. Dit zijn adaptief programmeren, aandachtsgroepen en wonen en zorg ouderen. Onder andere de realisatie van meer woonruimte voor jongeren met een begeleidingsvraag en de uitvoering van de woonzorgvisie voor ouderen is hiermee in de prestatieafspraken vastgelegd. In de prestatieafspraken met Woonzorg Nederland zijn de meerjarige afspraken nog één jaar gecontinueerd en geactualiseerd met een oplegger.

  5. 2023.12.12

    Het college van B&W heeft het Programma Uitvoering en Handhaving 2024 vastgesteld. In dit uitvoeringsprogramma staan de werkzaamheden die de gemeente uitvoert op het gebied van Bestemmen, Vergunnen, Toezicht en Handhaven (BVTH) in het fysieke domein. De doelen en prioriteiten voor het komende jaar staan aangegeven en de inzet van mensen en middelen. Het opstellen van een uitvoeringsprogramma is een wettelijke taak voor de gemeente. Jaarlijks wordt het vastgesteld voor het daaropvolgende kalenderjaar. Na afloop vindt een evaluatie plaats en wordt verantwoording afgelegd via een jaarverslag. De Provincie Overijssel ziet hierop toe.
    De Omgevingsdienst Twente en de Brandweer Twente voeren een aantal taken voor de gemeente uit. De programmering van zowel de omgevingsdienst als de brandweer zijn onderdeel van dit uitvoeringsprogramma.

  6. 2023.12.12

    Deloitte Accountants heeft in opdracht van de Raad de tussentijdse controle over het jaar 2023 afgerond. Deze controle richt zich met name op de interne beheersing van de gemeentelijke processen. De bevindingen en adviezen zijn in de Boardletter 2023 vastgelegd. In deze rapportage stelt de accountant vast dat de gemeente Enschede de uitdagingen van deze tijd aan kan gaan met een interne beheersing die op orde is.

  7. 2023.12.12

    Het College van Burgemeester en Wethouders heeft besloten aan 29 deelgebieden in de stad subsidie wijkbudgetten toe te kennen. De subsidie is bedoeld voor inwoners om daarmee bewonersinitiatieven in de eigen leefomgeving te kunnen realiseren. Met dit besluit kunnen alle bewoners van Enschede een beroep doen op een bijdrage uit de subsidie wijkbudgetten. Daardoor kunnen zij zelf bepalen hoe hun leefomgeving beter, fraaier en/of veiliger ingericht wordt.


    Van de totale stedelijke subsidie wijkbudget wordt een deel gereserveerd voor vernieuwende buurt-, wijk-, dorps- of stadsdeel overschrijdende bewonersinitiatieven. Deze bijzondere subsidie wijkbudget, het budget Initiatiefkracht, wordt over de 5 stadsdelen verdeeld. Voor 2024 bedraagt de totale stedelijke subsidie wijkbudget inclusief de subsidie budget Initiatiefkracht € 968.100,00. Het eventueel niet bestede deel (onderbesteding) van de subsidie wijkbudgetten en de subsidie Initiatiefkracht uit 2023 wordt aan de subsidie voor 2024 toegevoegd.
    Het zelf kunnen bepalen hoe de leefomgeving (mede) ingericht wordt, sluit nauw aan bij het participatieve-, stadsdeelgewijze- en samenlevingsgerichte werken van de gemeente.

  8. 2023.12.12

    Op 1 januari 2023 is het college een proef gestart met het verruimen van het stortquotum voor grof huishoudelijk afval. Dit betekent dat inwoners per jaar 300 kilo gratis kunnen storten bij één van de gemeentelijke afvalbrengpunten, in plaats van de eerdere 75 kilo. De proef komt voort uit het coalitieakkoord en wordt met één jaar verlengd (2024).


    Daarnaast wil het college komend jaar de resultaten van de proef ‘Verruiming stortquotum’ (Evaluatie over 2023) met de raad bespreken. De resultaten dienen als input voor de proef ‘Gratis grof vuil ophalen’ die ook staat genoemd in het coalitieakkoord. Voor het gratis ophalen van grof vuil is een aantal scenario’s denkbaar. Hiermee geeft het college invulling aan de motie “Pilot grofvuil ophalen in 2024 starten” (d.d. 17 juli 2023).


    Tenslotte gaat het college aan de slag met een grondstoffenvisie ‘Afvalloos Enschede 2030’. Ook over deze grondstoffenvisie zal het college met de gemeenteraad in gesprek gaan.

  9. 2023.12.13

    Openbaar, vanaf 13 december '23!


    De Regionale Stedelijke Investeringsagenda (RSIA) is een gezamenlijk agenda van de gemeenten Almelo, Hengelo, Enschede en provincie Overijssel en geeft aan wat de ambitie van de drie Twentse steden richting 2050 is en waar de ontwikkelingen binnen de steden en tussen de steden kunnen plaatsvinden. Met deze agenda willen we gezamenlijk een bijdrage leveren aan de diverse nationale opgaven die er de komende jaren liggen op het gebied van woningbouw, bodem, water, milieu en klimaatadaptie. De gemeenten Almelo, Hengelo, Enschede en provincie Overijssel blijven samenwerken en gaan samen met het Rijk aan de slag met een uitwerking van de RSIA in een verstedelijkingsstrategie.

  10. 2023.12.14

    Gemeente Enschede heeft met de zeven regiogemeenten en de zorgpartijen voor regio Enschede een actieplan gemaakt voor 2020 tot 2022: het plan heet ‘Iedereen mag wonen’. We willen met de acties in dit plan dak- en thuisloosheid voorkomen, meer en passende woonplekken realiseren en zorgen dat mensen in de maatschappelijke opvang daar korter verblijven en sneller naar een eigen vaste woonplek kunnen verhuizen. Dit plan is uitgevoerd met eenmalige financiële middelen die de regering in 2020 beschikbaar heeft gesteld aan gemeenten om dak- en thuisloosheid tegen te gaan. De uitvoering van het regionale plan liep tot 2022, maar is verlengd met een jaar tot 2023 omdat de uitvoeringstijd te kort was. Bijna alle acties zijn uitgevoerd, enkele acties hebben vertraging opgelopen. We zijn bezig om de acties die nog niet zijn uitgevoerd alsnog uit te voeren. In de eindrapportage is te zien wat we hebben uitgevoerd en waar we nog mee bezig zijn.

  11. 2023.12.14

    Eind 2022 zijn twee pilots gestart, namelijk de Algemene Voorziening[1] bij het Leger des Heils en Humanitas Onder Dak. Door de inzet van deze twee voorzieningen weten we de kwaliteit van de ondersteuning te verbeteren en de kosten te reduceren. De afgelopen drie jaren zijn deze voorzieningen uitvoerig geëvalueerd en gemonitord. Hieruit blijkt dat de inzet van deze andere manier van werken een positieve bijdrage levert aan de doelstelling van de Gemeente Enschede. Te weten:


    · Verlagen van drempels en “schotten” binnen de keten en daarmee ook de administratieve lastendruk voor inwoners, partners en gemeente.
    · Een doelstelling binnen het WMO- en Jeugdbeleid is om de algemene voorzieningen beter te benutten en daarmee de inzet van maatwerkvoorzieningen te verminderen.
    · Ondersteuningsvraag inwoner staat centraal.
    · De ondersteuning kan vrijwel direct worden ingezet.
    · Besparing op het WMO- en Jeugdbudget.


    Tevens laat de pilot zien dat passende zorg gepaard kan gaan met het besparen op maatwerkoplossingen en dat een algemene voorziening evenveel of meer oplevert voor de inwoner, samenwerkingspartners en de gemeente.


    De pilotfase van deze voorzieningen is in de eindfase. Er zijn positieve resultaten behaald en willen deze voorzieningen voor onze inwoners structureel maken.




    [1] Bij deze algemene voorzieningen gaat het om aanbod van zorg die kan worden ingezet aan inwoners van Enschede zonder dat hiervoor vooraf onderzoek moet worden gedaan door de wijkteams. De noodzakelijke zorg kan zonder beschikking worden geleverd. Vooraf is bepaald welke doelgroep gebruik mag maken van de betreffende algemene voorziening.

  12. 2023.12.14

    Openbaar, vanaf 14 december, 15.00 uur!


    Gemeenten (VNG), zorgverzekeraars (ZN) en de verschillende zorgpartijen hebben zich in 2022 gecommitteerd aan het landelijk Integraal Zorgakkoord (IZA). Een van de voorwaarden waar elke regio aan moet voldoen is het opstellen van een regioplan en deze voor de deadline van 31 december 2023 indienen bij het Rijk. Het voldoen aan deze voorwaarde is ook noodzakelijk om de regionale specifieke uitkering (SPUK) in het kader van het IZA veilig te stellen.
    In het Regioplan zijn de afspraken beschreven tussen gemeenten, GGD, Provincie, Zorgverzekeraar en zorgpartijen over de gezamenlijke inzet op het versterken van de gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven van de Twentse inwoners. Maar ook de wijze waarop we denken de zorg en ondersteuning in heel Twente beschikbaar, betaalbaar en toegankelijk te houden. Er staat omschreven wat de komende jaren wordt gedaan en waar we inhoudelijk samen mee aan de slag willen. Wanneer het regioplan is vastgesteld en dus duidelijk is met welke projecten we in Twente aan de slag gaan, kan het ‘hoe’ nader worden uitgewerkt en vastgesteld. Denk hierbij aan de planning, concrete acties en de begroting.


    Wat betreft de kosten is afgesproken dat deze volledig worden gefinancierd door subsidies (waaronder de SPUK/IZA) en externe middelen, wat betekent dat er geen (extra) bijdrages worden gevraagd vanuit (reguliere) lokale/interne middelen.

  13. 2023.12.15

  14. 2023.12.15

    De Raad informeren middels bijgaande brief.

  15. 2023.12.15

    In de raadsvergadering van 17 juli 2023 heeft de burgemeester de raad toegezegd onderzoek te doen naar de mogelijkheden om zelfstandig sekswerk (thuiswerk) vergunningvrij te maken en gelijk te stellen aan andere aan huis verbonden beroepen. Het college informeert de raad hier nu over.