Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 15 juli 2023

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2023.07.11

    Het CDA heeft artikel 35 vragen gesteld over het veilig buitenspelen van kinderen, naar aanleiding van een brandbrief van Jantje Beton. De vragen gaan onder andere over de mogelijke afname van het aantal kinderen dat buiten speelt, hoe kinderen worden betrokken bij het vernieuwen van speelplaatsen en hoe basisscholen aandacht besteden aan het buiten spelen. Deze vragen worden schriftelijk beantwoord door het College.

  2. 2023.07.11

    Het sociaal domein in Enschede is in beweging. Op veel vlakken wordt gewerkt aan transformatie en meer en beter integraal werken rond inwoner en gezin. De Jeugdwet en de Wmo 2015 verplichten de gemeente-raad een verordening vast te stellen om dit goed te regelen. De huidige verordening ‘Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning’ dateert uit 2019. Nu is die in tweeën gedeeld, in een verordening over Maatschappelijke ondersteuning en in een verordening over Jeugdhulp. Dit voorstel gaat over de eerstgenoemde verordening. In het kort zijn de doelen van deze nieuwe verordening dat het leesbaarder is, een duidelijker opzet en structuur heeft én dat het aansluiten op de meest recente jurisprudentie. De beleidsregels worden aan de nieuwe verordening aangepast.


    In de verordening zijn regels opgenomen over onder andere de toegang tot ondersteuning en de wijze van beoordeling van aanvragen/meldingen voor ondersteuning, de criteria voor het toekennen van een persoonsgebonden budget en de bevoegdheden en taken in het kader van toezicht en handhaving. Het college heeft de ontwerpverordening vastgesteld. Het ligt van 7 juli tot en met 17 augustus 2023 ter inspraak. Belanghebbenden, inwoners, cliënten en zorgaanbieders kunnen tot en met 17 augustus reacties indienen. Daarna verwerkt het college de relevante reacties in een responsnota en biedt ze de Raad vervolgens de verordening ter vaststelling aan.

  3. 2023.07.11

    Medio 2022 zijn de bestaande raamovereenkomsten Twents Model Jeugd en Wmo (begeleiding) die afliepen per 1 januari 2023 met twee jaren verlengd tot en met 31 december 2024. Een aantal zorgaanbieders, met name een aantal grote Jeugdhulpaanbieders die voor Twente cruciale zorg verlenen, heeft destijds bezwaar gemaakt tegen deze eenzijdige verlenging. Zij kunnen zich niet vinden in de verlenging van de raamovereenkomst onder de contractuele voorwaarden (met name de opbouw en hoogte van de tarieven). Na juridische toetsing is gebleken dat gemeenten verplicht zijn om bij het verlengen van de raamovereenkomsten opnieuw te beoordelen of er sprake is van een reëel tarief. Hiertoe is februari 2023 besloten tot het uitvoeren van een onderzoek. Dit onderzoek is uitgevoerd door KPMG en woensdag 5 juli j.l. zijn de leden van het Bestuurlijk Overleg (BO) Samen14 geïnformeerd over de uitkomsten en het voorgestelde vervolgproces vanuit OZJT-Samen14. Vooruitlopend op de gezamenlijke regionale besluitvorming en communicatie rondom dit onderzoek en het vervolgproces wordt de Raad met bijgaande brief geïnformeerd.

  4. 2023.07.11

    Bij de raadsbehandeling van het Beleidsplan Openbare Verlichting 2022-2025 heeft de raad gevraagd om het 'vervroegd dimmen' van de ledverlichting in woongebieden met maatwerk uit te voeren en dit na 1 winter te evalueren. Dit in verband met de zorg over het effect op het gevoel van (sociale) onveiligheid. Uit de evaluatie en ervaringen in Stadsdeel Oost, blijkt dat het vervroegd dimmen van de openbare verlichting geen nadelig effect had op de verkeersveiligheid en sociale veiligheid. Ook het maatwerk wat is toegepast heeft hierbij goed gewerkt. Het vervroegd dimmen in de hele stad kunnen we daarmee verantwoord toepassen. Daarbij gelden wel de afgesproken kaders zoals met maatwerk in de woongebieden met 30 km-zones.

  5. 2023.07.12

    De gemeente Enschede maakt voor het zomerreces de opvang van 550 asielzoekers mogelijk. Het is de uitkomst van de gesprekken die 20 maart 2023 zijn ingezet met de motie “Onder voorwaarden meewerken aan asielopvang”, en het raadsbesluit van 3 juli 2023.
    Het COA krijgt de opdracht tijdelijk opvang in te richten op Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie (VTE)[1] .Dit is dezelfde locatie waar Enschede eerder een crisisnoodopvang heeft georganiseerd in 2022.Het gaat om een tijdelijke voorziening, in afwachting van de keuze voor een reguliere opvanglocatie voor het AZC. De definitieve locatie voor de reguliere asielopvang komt niet op het evenemententerrein (VTE) bij de luchthaven.Over de reguliere opvanglocatie neemt het college na het zomerreces een besluit. Zodra de reguliere opvanglocatie gereed is, sluit de tijdelijke asielopvang op het VTE. Het college verwacht binnen 1 jaar een locatie te hebben waar vluchtelingen voor een langere periode kunnen worden opgevangen.
    Enschede biedt deze asielopvang aan voor 550 asielzoekers voor de duur van vooralsnog 5 jaar inclusief de tijd dat de noodvoorziening in werking is. Enschede levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de provinciale en regionale taak voor de opvang van asielzoekers.

  6. 2023.07.12

    Het college stelt de raad voor het Wegenbeleidsplan 2024 - 2027 vast te stellen. Hierin staan de kaders voor het beheer en onderhoud van de wegen, voet- en fietspaden, bruggen en tunnels. We zorgen voor het juiste onderhoud op het juiste moment, zodat onze wegen toegankelijk en veilig zijn. Daardoor zorgen we er ook voor dat we op een goede manier omgaan met de grote financiële waarde die onze wegen, verkeersborden, wegbelijning, tunnels en bruggen vertegenwoordigen. Het plan vormt grotendeels een doorzetting de lijnen die we in het vorige wegenbeleidsplan hebben ingezet. Op een paar onderwerpen doen we meer. Waar mogelijk verminderen we bestrating en vervangen we door groen. Daarnaast zetten we intensiever in op circulariteit en minder CO2 uitstoot in het wegbeheer.

  7. 2023.07.14

    Het college besluit om zwembad de Brug niet ter heropenen omdat uit onderzoek blijkt dat dit duurder zou worden dan het bedrag dat hiervoor is afgesproken in het coalitieakkoord. Ook zou er ieder jaar een flinke bijdrage nodig zijn om het zwembad open te kunnen houden. Het college wil onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een zwemvoorziening in een multifunctionele sportaccommodatie. Het college wil het voormalig zwembad slopen. Het jeugdhonk en de nabijgelegen sporthal blijven daarbij in stand.