Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 18 januari 2025

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2025.01.14

    De heer G. Kel (BBE) heeft artikel 35 vragen gesteld over het sluiten van de wachtruimte op het NS-station. Met dit collegebesluit beantwoordt het college de gestelde vragen.

  2. 2025.01.14

    Mevrouw Van der Veen, gemeenteraadslid namens  D66, heeft vragen gesteld over de bescherming van het natuurgebied naast Twente Airport. Deze bescherming is volgens D66 nodig, omdat Defensie mogelijk terugkeert naar Twente Airport. D66 schrijft dat er op dit moment geen geldende regels zijn om te voorkomen dat Defensie gebruik kan maken van het natuurgebied. D66 vraagt het college deze regels snel op te stellen.


    Het college schrijft in zijn antwoord dat het niet nodig is om snel met nieuwe regels te komen. Het natuurgebied is namelijk van de provincie Overijssel. Die heeft wel regels voor het gebied opgesteld. Die zorgen ervoor dat het natuurgebied blijft zoals het nu is.


    Het college schijft ook dat ze voor 2032 regels gaat opstellen om de natuur in het gebied te houden zoals die nu is. Dit moet volgens de Omgevingswet.

  3. 2025.01.14

    Mevrouw Hofte van de Partij voor de Dieren heeft op 12 november 2024 vragen gesteld over jacht binnen de gemeente Enschede. De vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  4. 2025.01.14

    Gemeenten ontvangen jaarlijks op 3 momenten informatie over de uitkeringen uit het gemeentefonds: in mei, september en december. De decembercirculaire gemeentefonds 2024 laat een negatief resultaat zien voor 2024 maar een positief resultaat voor 2025 e.v.. Dat laatste komt doordat het ministerie van BZK in haar septembercirculaire 2024 een foute berekening heeft gemaakt. Het accres - de jaarlijkse loon- en prijsbijstelling van het Gemeentefonds – had namelijk hoger moeten zijn. Gemeenten zijn in oktober 2024 geïnformeerd over deze fout en ontvangen voor 2025 - 2029 dus extra geld.
    Het resultaat voor 2024 wordt verwerkt in de Gemeenterekening 2024. Het resultaat voor 2025 komt terug in de eerstvolgende tussenrapportage. De resultaten voor 2026 e.v. nemen we op in de komende zomernota.

  5. 2025.01.14

    Als gemeente dragen we zorg voor een veilige leefomgeving. Dit vraagt een continue inspanning. Die leveren we samen met onze partners. De gemeente heeft de regie maar de verantwoordelijkheid delen we met inwoners, professionals, ondernemers en bezoekers.


    Met het Integraal Veiligheidsplan 2025-2028 beschrijven we hoe we de interne en externe samenwerking de komende vier jaar vorm gaan geven. Het veiligheidsplan richt zich op het werkveld van de gemeentelijke afdeling Veiligheid en spitst zich toe op stadsbrede thema’s en het werken aan de sociale veiligheid van Enschede. Het plan is opgebouwd rond vijf veiligheidsvelden die nauw met elkaar samenhangen. Dit zijn veilige wijken, zorg en veiligheid, ondermijnende criminaliteit, digitale criminaliteit en openbare orde en maatschappelijke onrust.

  6. 2025.01.14

    Twentse Koers presenteert het Jaarplan 2025 inclusief een begroting. In dit jaarplan staat beschreven hoe Twentse Koers in 2025, samen met alle deelnemers en partners, verder aan de slag gaat met de uitvoering van het Regioplan om zodoende samen te werken aan betaalbare, beschikbare en toegankelijke zorg in de toekomst. Per project staat kort de doelstelling, de planning en de inzet beschreven van het plan.

  7. 2025.01.14

    Er zijn twee aanvragen voor een omgevingsvergunning ingediend voor de realisatie van zonnepark Broekheurne met hierbij twee energieopslagsystemen. Het zonnepark is gelegen op de gronden tussen de Usselermarkeweg, Usselerveenweg, Riethermsteeg en Ontginningsweg. De omvang van het zonnepark bedraagt circa 15,2 hectare (bruto). Het zonnepark is aangevraagd voor de duur van 25 jaar. De aanleg van het zonnepark past niet binnen het bestemmingsplan. Het college wil de realisatie van het zonnepark met de energieopslagsystemen mogelijk maken. In de Energievisie is de ambitie opgenomen om het aandeel hernieuwbare energie in de periode 2021-2030 toe te laten nemen met minimaal 8 procent. De realisatie van het zonnepark draagt hieraan bij. De gemeenteraad wordt daarom verzocht de benodigde verklaring van geen bedenkingen af te geven.

  8. 2025.01.14

    De gemeenteraad heeft een motie aangenomen over de huisvesting van culturele instellingen in Enschede. In die motie stelt de gemeenteraad kaders voor de ontwikkeling van het Warenhuis en het Muziekkwartier. Op 12 december 2024 heeft het college de raad geïnformeerd hoe zij de motie gaan uitvoeren met betrekking tot het Warenhuis. Met dit besluit informeert het college de raad hoe zij de motie uit gaan voeren voor het Muziekkwartier.

  9. 2025.01.16

    Op 1 december 2024 publiceerde 1Twente een artikel over mogelijke discriminatie binnen een afdeling van de gemeente Enschede. Dit gaf aanleiding voor de Partij voor de Vrijheid, Enschede Anders en Groep Ek/Woltjer om hier vragen over te stellen aan het college.
    Het college beantwoordt de vragen.

  10. 2025.01.16

    In het Klimaatakkoord uit 2019 staat dat de gebouwde omgeving in 2050 aardgasvrij moet zijn. Van gemeenten wordt verwacht dat ze daarbij de regie voeren. Tegen die achtergrond stelde de gemeenteraad in 2022 de Transitievisie warmte vast. Daarin staat wanneer een buurt van het aardgas gaat en wat daarbij (waarschijnlijk) het alternatief voor het gebruik van aardgas zal zijn. Voor veel buurten in Enschede bestaat dat alternatief uit een aansluiting van woningen en andere gebouwen op het warmtenet.


    De Stedelijke commissie besprak op 18 november het Koersdocument Regionaal warmtebedrijf Twente. Dat koersdocument schetst hoe het college binnen de gemeente Enschede de realisatie van collectieve warmte-oplossingen (zoals de aanleg van een warmtenet) in Enschede voor zich ziet. Bij de behandeling van het koersdocument werden er door de raad veel vragen gesteld en opmerkingen gemaakt.


    Dit bestuursvoorstel voorziet in de verzending van een brief aan de raad. Daarin reageert het college op enkele veel gestelde vragen en gemaakte opmerkingen.

  11. 2025.01.17

    Eind 2022 heeft de gemeenteraad raad ingestemd met de verhoging van de structurele subsidie voor 1Twente Enschede. Het college heeft de raad toen toegezegd de vinger goed aan de pols te houden met betrekking tot de financiële situatie van 1Twente Enschede en met betrekking tot de landelijke ontwikkelingen rond de financiering van de beoogde streekomroepen. Met deze brief brengt het college de raad op de hoogte van de situatie eind 2024. 1Twente Enschede is in 2024 uitgeroepen tot de beste lokale omroep van het land en heeft complimenten gekregen over de manier waarop zij zich voorbereid op de streekomroepvorming. Die streekomroepvorming is vertraagd, planning is nu dat de nieuwe wet per 1 juli 2026 in werking treedt. Per 1 januari 2028 moeten de streekomroepen daadwerkelijk van start gaan. Hoe de financiering er precies uit komt te zien is nog niet duidelijk.
    Voorwaarde die aan 1Twente Enschede is gesteld is bij het raadsbesluit is dat het eigen vermogen van 1Twente Enschede (stichting Omroep Enschede) eind 2026 weer positief is en dat dan de lening van €250.000 wordt afgelost. Dat zal gezien de tussentijdse verantwoording tot oktober 202 een forse uitdaging voor 1Twente worden.  Om deze doelen te halen zal 1Twente terughoudend moeten zijn ten aanzien van de uitgaven en daarnaast moeten inzetten op verhogen van overige inkomsten.