- Locatie
n.v.t.
- Voorzitter
- n.v.t.
Agendapunten
-
2025.07.07
De gezamenlijke rekenkamers van de Twentse gemeenten hebben onderzoek gedaan naar de regionale samenwerking in Twente. De uitkomsten zijn gerapporteerd in het onderzoeksrapport “'Zicht op zeggenschap’, een onderzoek naar de samenwerkingen tussen gemeenten in Twente”. Het onderzoek is uitgevoerd door Bernschot in opdracht van de samenwerkende rekenkamers van dertien Twentse gemeenten. Het doel van het onderzoek is om inzicht te geven in de diversiteit van samenwerkingsvormen in Twente, de doelstellingen daarvan en de mate waarin gemeenteraden hierop kunnen reflecteren en invloed kunnen uitoefenen. De achtergrond van de vraag ligt in de ontvlechting van de Regio Twente, waarna de samenwerking een ander karakter heeft gekregen.
Uit het rapport blijkt dat er sprake is van een democratisch tekort, met name bij informele en privaatrechtelijke samenwerkingsverbanden. De aanbevelingen uit het rapport dragen bij aan een betere democratische legitimiteit en effectiviteit van de Twentse samenwerking. Gemeenteraden hebben onvoldoende zicht en invloed. Dit voorstel beoogt colleges op te dragen tot actie over te gaan, en richting te geven aan vervolgstappen waarmee een tekort zou kunnen worden gereduceerd.Bijlagen
-
2025.07.08
In de motie “Voorkom/beperk trauma bij kinderen met ouders in detentie” van 15 juli 2024 vroeg de raad het college om in beeld te brengen hoeveel kinderen er in Enschede zijn met ouders in detentie. De motie droeg ook op om met wijkteams en politie afspraken te maken op basis van de aanbevelingen van het rapport van de Kinderombudsman “Zie je me wel” uit november 2017. In de brief aan de raad geeft het college aan dat er in de hele keten rondom detentie - van aanhouding tot vrijlating – al aandacht is voor kinderen met een ouder in detentie en er gelukkig ook veel goed gaat. Het college werkt niettemin aan verbeteringen op het gebied van voorlichting en het investeren in de alertheid van betrokkenen.
Bijlagen
-
2025.07.08
Openbaar, muv bijlagen!
Het Wooldrikpark is eigendom van de gemeente Enschede. Het toezicht op het beheer en onderhoud is opgedragen aan een Commissie van Toezicht. In verband met het aftreden van twee leden draagt de Commissie twee nieuwe leden aan. De raad wordt voorgesteld om de heren M. Groenen en R.C. Rottink te benoemen tot lid van Commissie van Toezicht Wooldrikpark.
Bijlagen
-
2025.07.08
Openbaar, muv CV!
Het G.J. van Heekpark is eigendom van de gemeente Enschede. Het beheer is opgedragen aan een Commissie van Beheer die uit ten minste vijf leden bestaat. In verband met het aftreden van een lid, is een nieuw lid gezocht. De raad wordt voorgesteld (zoals voorgedragen door de Commissie van Beheer) om de heer O. Visscher te benoemen tot lid van Commissie van Beheer over het G.J. van Heekpark.
Bijlagen
-
2025.07.08
Met dit voorstel informeert het college de gemeenteraad over de stand van zaken rondom het jubileumjaar Enschede700. De bijgevoegde raadsbrief geeft een overzicht van de voortgang, activiteiten, betrokkenheid vanuit de stad en de maatschappelijke spin-off. Er wordt geen extra financiering gevraagd.
Bijlagen
-
2025.07.08
Op 15 september is het woondebat gepland door de gemeenteraad. Tijdens het woondebat wordt het beleid voor wonen besproken. De raad ontvangt met deze brief een overzicht van de beschikbare informatie voor het woondebat. Dit betreft de voortgang van moties, een overzicht van brieven die de raad heeft ontvangen en informatie over brieven die de raad nog ontvangt voorafgaand aan het woondebat.
Bijlagen
-
2025.07.08
Op 13 mei 2024 heeft de gemeenteraad het amendement ‘Integrale mantelzorgaanpak in 2024 in plaats van 2028’ aangenomen. Mantelzorg is onderdeel van de Wmo en onlosmakelijk verbonden met onder meer (onze visie op-) ouderen, eenzaamheid, vrijwilligerswerk, jongeren en maatwerk. Om de integraliteit te waarborgen, kiezen we ervoor om het onderwerp mantelzorgondersteuning in het nog op te stellen Wmo beleidsplan een plek te geven.
Omdat het beleidsplan Wmo pas in 2026 opgeleverd zal worden, presenteren we nu een Uitvoeringsplan Mantelzorg. Dit doen we om aan het gedachtegoed van het amendement te voldoen maar ook om de ondersteuningsmogelijkheden voor mantelzorgers te benadrukken. In dit plan schetsen we onder andere onze koers en focus op mantelzorgondersteuning, geven we een overzicht van onze partnersamenwerking en de bijbehorende financiën weer.
Bijlagen
-
2025.07.08
Enschede heeft te maken met een huisartsentekort, waardoor sommige inwoners geen vaste huisarts hebben. Als gemeente hechten we veel waarde aan goede en toegankelijke huisartsenzorg voor alle Enschedeërs. Daarom werken we nauw samen met huisartsenorganisatie SHT-THOON, huisartsen en zorgverzekeraar Menzis aan mogelijke oplossingen. We hebben een gezamenlijk plan van aanpak gemaakt waarin staat beschreven hoe we toe willen werken naar toekomstbestendige huisartsenzorg in onze stad. Het vormt de basis voor onze samenwerking in de komende jaren.
Daarnaast zijn onlangs, met ondersteuning vanuit deze partijen, twee nieuwe en innovatieve praktijken gestart waar in eerste instantie in totaal 9400 patiënten kunnen worden ondergebracht, op termijn 14000.Bijlagen
-
2025.07.08
Op dit moment zijn de 14 Twentse gemeenten, het rijk, de provincie en het waterschap bezig met het opstellen van de verstedelijkingsstrategie “Ruimtelijke Ontwikkelstrategie Twente”, afgekort ROS Twente. Bij de raad wordt daartoe input opgehaald in de stedelijke commissie van 15 september 2025. Ter voorbereiding van deze vergadering wordt aan de raad een brief gestuurd met de belangrijkste leidende principes per ROS-thema.
Bijlagen
-
2025.07.08
Vijftig jaar geleden waren er andere eisen om een bedrijventerrein aan te leggen dan nu. Toen was bijvoorbeeld elk bedrijf welkom, terwijl de gemeente nu veel liever bepaalde soorten bedrijven bij elkaar wil zien. Ook is het bedrijventerrein de Reulver inmiddels op sommige plekken rommelig en vinden er verkeersongelukken plaats. In Enschede is gebrek aan ruimte voor bedrijven en is het belangrijk om de ruimte die er is, zo goed mogelijk te gebruiken.
Gelukkig zien de gemeente, bedrijven en andere gebruikers veel kansen dit bedrijventerrein te verbeteren. Zo kunnen er best meer bedrijven zitten dan nu. Ook kan het terrein beter verbonden worden met haar omgeving. Verder is het vaak erg warm of juist weer te nat in dit gebied. Daar willen de gemeente, bedrijven en andere gebruikers ook iets aan gaan doen.
Daarvoor is één ding heel belangrijk: samenwerking met de ondernemers(vereniging). De gemeente heeft daarom samen met hen een plan voor de toekomst gemaakt om het bedrijventerrein te verbeteren. In het plan staan heel veel ideeën: van welke bedrijven er vooral moeten komen tot het regelen van het verkeer voor auto’s, fietsers en voetgangers. In het plan staan mooie tekeningen hoe dit eruit kan komen te zien.
Het college van burgemeester en wethouders heeft dit plan vastgesteld.. Om het plan ook echt te realiseren, is een uitvoeringsplan nodig. .
Bijlagen
-
2025.07.08
De gemeente Enschede heeft meer dan vijftig jaar geleden het Euregio Bedrijvenpark aangelegd. Dat was een succes. Er zitten nu ruim 300 bedrijven en er werken meer dan 2.000 mensen.
Vijftig jaar geleden waren er andere eisen om een bedrijventerrein aan te leggen dan nu. Toen was bijvoorbeeld elk bedrijf welkom, terwijl de gemeente nu veel liever bepaalde soorten bedrijven bij elkaar wil zien. Ook is het bedrijventerrein Euregio Bedrijvenpark inmiddels op sommige plekken rommelig en vinden er veel verkeersongelukken plaats. Ook zitten er bedrijven die mogelijk niet op een eerlijke manier hun geld verdienen.
Gelukkig zien de gemeente, bedrijven en andere gebruikers veel kansen dit bedrijventerrein te verbeteren. Zo kunnen er best meer bedrijven zitten dan nu. Ook de omgeving van het treinstation kan veel mooier. Verder is het vaak erg warm of juist weer te nat in dit gebied. Daar willen de gemeente, bedrijven en andere gebruikers ook iets aan gaan doen.
Daarvoor is één ding heel belangrijk: samenwerking met de ondernemers(verenigingen). De gemeente heeft daarom samen met hen een plan voor de toekomst gemaakt om het bedrijvenpark te verbeteren. In het plan staan heel veel ideeën: van welke bedrijven er vooral moeten komen tot het regelen van het verkeer voor auto’s, fietsers en voetgangers. In het plan staan mooie tekeningen hoe dit eruit kan komen te zien.
Het college van burgemeester en wethouders heeft dit plan vastgesteld. En ze vraagt aan de ambtenaren van de gemeente, de ondernemers en andere gebruikers dit plan écht te gaan uitvoeren. Daarvoor moet er een uitvoeringsplan komen.
Bijlagen
-
2025.07.08
Elke stad is in beweging en kijkt naar de toekomst. Zo ook Enschede. Met de veranderingen die momenteel spelen en op ons afkomen is het goed om stil te staan bij de toekomst van onze stad. De gemeenteraad heeft een besluit genomen om naast wat we nu allemaal doen tegen het licht te houden, gesprekken aan te gaan om te kijken wat er op ons af komt en waar we met onze stad naar toe willen. Dit moet uiteindelijk een aantal brokstukken opleveren die helpen bij het maken van keuzes voor de toekomst van Enschede
Bijlagen