- Locatie
n.v.t.
- Voorzitter
- n.v.t.
Agendapunten
-
2025.03.31
In Enschede maken we graag gebruik van de kennis van studenten. Dat doet de gemeente Enschede door studenten een tijdelijke baan naast hun studie aan te bieden als studentambtenaar. Nog niet zo lang geleden ging het daarbij alleen om de studenten van Hogeschool Saxion of Universiteit Twente. De gemeente Enschede wilde ook graag weten hoe studenten die een vak leren (dan hebben we het over mbo studenten) denken over hoe het is om in Enschede te studeren. Daarmee heeft Enschede de afgelopen twee jaar een proef gedraaid.
Het college van burgemeester en wethouders heeft een brief geschreven aan de raad hoe dit is bevallen.
De belangrijkste les is dat mbo studenten een ander studentenleven hebben dan de studenten van de hogeschool of universiteit. Zo hebben zij meer verplichte lessen op school waardoor hun schooldagen vaak langer duren. Ze kunnen er dus minder gemakkelijk even weg om als studentenambtenaar te werken. Ook kan niet iedere mbo student helemaal zelfstandig werken. Daarom is het nodig om mbo studenten werk te laten doen dat duidelijk en praktisch is. Daarbij gaan ze ook iets minder uren per week werken. Dan kan het werk als studentambtenaar goed samengaat met hun schoolwerk.Bijlagen
-
2025.03.31
We hebben een belangrijke stap gezet in de samenwerking op sportpark Enschede-Zuid en sportpark Scheurserve.Gemeente, Sportaal en de 8 betrokken verenigingen hebben een intentieovereenkomst getekend. Hierin is afgesproken dat we hard werken aan een nieuwe, moderne sportaccommodatie en een mooier sportpark. Alle seinen staan nu op groen om de volgende stap te zetten in het clusteringsproces.
Op het sportpark Schreurserve hebben de verenigingen CVV Sparta, SV Vosta, TVV en EVV Phenix gewerkt aan een programma van eisen (PvE) voor een nieuw gebouw Multifunctionele Sportaccommodatie en op het sportpark Enschede-zuid hebben de verenigingen VV Victoria’28, FC Aramea, CVV Achilles en SVV’91 hetzelfde gedaan.
We gaan op de twee sportparken toekomstbestendige en duurzame sportvoorzieningen realiseren voor ruim 3000 sportende leden (1500 per clusterlocatie). Ook is er ruimte voor groei van nieuwe leden en voor maatschappelijke partijen om het gebouw overdag te gebruiken voor ontmoeting en activiteiten.
Het PvE is de basis voor een definitief ontwerp. Daarvoor stellen we een bouwteam samen en starten we een aanbestedingsprocedure. Om dat te kunnen doen is een voorbereidingskrediet van de gemeenteraad nodig. Als de gemeenteraad op 12 mei akkoord gaat, kunnen we verder met deze activiteiten.
Het doel is om in november het definitieve ontwerp klaar te hebben. Daarna moet de gemeenteraad opnieuw beslissen over de financiering, zodat de bouw echt kan beginnen. We verwachten dat het sportpark in 2027 klaar is.Bijlagen
-
2025.04.01
De raad besloot in 2021 dat de binnenstad van Enschede vanaf 1 juli 2025 een zero-emissiezone is. Dat betekent dat bestel- en vrachtwagens vanaf die datum alleen de binnenstad in mogen als ze geen CO2 uitstoten. De nieuwe regels gelden niet voor particulieren. Om zo’n zone in te stellen is een verkeersbesluit nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelde het definitieve verkeersbesluit vast. Daarnaast stelde het college ook de regels vast die gelden voor uitzonderingen.
Voor het uitgeven van ontheffingen werken gemeentes samen via het Centraal Loket. De RDW (Dienst Wegverkeer) organiseert dit loket. Het college heeft ingestemd met het aansluiten bij dit loket.
De kosten voor het verkrijgen van een uitzondering worden vastgelegd in de legesverordening. Het college heeft daarom een voorstel naar de raad gestuurd om deze verordening te wijzigen.
Bijlagen
-
2025.04.01
De fracties van PvdA, GL, PvdD en D'66 hebben schriftelijke vragen gesteld over het coffeeshopbeleid. De burgemeester (vraag 1 t/m 4) en het college (vraag 4 G t/m I) hebben de vragen beantwoord.
Bijlagen
-
2025.04.01
De gemeente Enschede is verantwoordelijk voor de inzet van leerlingenvervoer. Dit vervoer is bedoeld voor leerlingen die naar het speciaal onderwijs gaan en die niet in staat zijn zelf de afstand naar school te overbruggen. De wijze waarop de gemeente Enschede dit vervoer regelt, ligt vast in de verordening en de beleidsregels leerlingenvervoer. De verordening en de beleidsregels zijn begin 2025 vernieuwd. De nieuwe verordening en beleidsregels stimuleren de zelfredzaamheid. Ook hoeven ouders niet meer elk jaar een nieuw besluit te vragen over het vervoer. Dit besluit (beschikking) geldt voor meerdere jaren. De nieuwe verordening en de beleidsregels zijn duidelijker voor de inwoners.
Bijlagen
-
2025.04.01
De gemeente Enschede heeft onderzocht of het haalbaar is om een eigen energiebedrijf op te richten. Uit dit onderzoek blijkt dat het momenteel niet verstandig is om een dergelijk bedrijfte starten. We zetten echter wel onze inspanningen voort op het gebied van duurzame energie, zoals projecten met zonnepanelen op daken en solarparkeerplaatsen. Daarnaast wordt geadviseerd om gebruik te maken van bestaande projectgroepen binnen onze organisatie voor het uitwerken van mogelijk interessante nieuwe energieinitiatieven. Ook adviseren we te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor samenwerking met andere partijen op het gebied van duurzame energie-initiatieven.
Bijlagen
-
2025.04.01
Het college en de raad wensen met regelmaat te worden geïnformeerd over de voortgang van de (grote) gebiedsontwikkelingsprojecten. Om hieraan te voldoen is de projectenrapportage “Projectview” binnen de applicatie Totallink ontwikkeld. De projectrapportage voorziet in een digitaal dashboard op projectniveau en wordt jaarlijks in april en oktober aangeboden. In de voorliggende rapportage wordt gerapporteerd over de periode 1 oktober 2024 tot 1 april 2025.
Bijlagen
-
2025.04.01
In Enschede vinden we passend wonen voor ouderen belangrijk. Allereerst omdat we hiermee ouderen ondersteunen in hun wens om zelfredzaam en met behoud van regie oud te worden. Daarnaast helpt het ons om zorg en ondersteuning te kunnen blijven leveren aan mensen die het echt nodig hebben én zorgt het voor betere doorstroming op de woningmarkt.
In het uitvoeringsplan ‘doorstroming senioren – passend wonen voor ouderen’ beschrijven wij de concrete maatregelen en acties die we de komende periode gaan uitvoeren en toepassen. Primair zetten we in passend aanbod, bewustwording en voorrang voor ouderen. Samen met onze partners (woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties) werken wij de komende jaren aan deze uitvoering die senioren ondersteunt in hun wens om langer zelfstandig te wonen.Bijlagen
-
2025.04.01
Inwoners die langer leven, minder hulp nodig hebben en minder eenzaam zijn. Deze doelen hebben we ons vorig jaar gesteld in het beleidskader Gezond Enschede. In 2025 zetten we 21 voorstellen in gang om deze doelen te bereiken. We richten ons in eerste instantie op de buurten waar de meeste gezondheidswinst te halen valt.
We willen “gezond leven gemakkelijker maken” door:
- meer groen in de buurten en wijken, waaronder meer groene schoolpleinen;
- meer ontmoeting, en meer sport- en spelmogelijkheden. Dit doen we onder meer in de omgeving van wijkcentra De Magneet (Zuid), Het Kompas (Noord) en ’t Ni-Je Terphoes (West);
- een onderzoek naar de mogelijkheden van een extra sporthal;
- zorgen voor voldoende hulp en steun voor gezinnen;
- hulp en steun voor ouders en kinderen die zijn verwikkeld in een “complexe scheiding”;
- het voorkomen van verslaving bij jongeren;
- in (vergrijzende) buurten met relatief veel kwetsbare inwoners zorgen dat zorgpartijen elkaar goed weten te vinden;
Het college informeert de Raad over deze plannen met een brief.Bijlagen
-
2025.04.02
Enschede heeft bijna geen bedrijfskavels meer. Om de economie vitaal te houden, is extra bedrijfsruimte nodig. De raad liet daarom in 2022 een locatie onderzoek starten voor een nieuw, duurzaam bedrijventerrein. Op basis van verschillende criteria zijn voorkeurslocaties geselecteerd en besproken met de raad. Nu wordt de raad gevraagd 3 locaties officieel aan te wijzen als beoogd nieuw bedrijventerrein. Het college stelt voor om met 1 van de 3 locaties actief aan de slag te gaan en vervolgonderzoek te doen. En de andere 2 locaties voorlopig geheim te houden. Voor de ontwikkeling van deze locaties is op dit moment namelijk geen geld beschikbaar. Voor de beoogde locatie Boeldershoek-West wordt een intentieovereenkomst opgesteld om samenwerking met Twence te verkennen.
Bijlagen
-
2025.04.02
Beantwoording aanvullende art. 35 vragen van dhr. Blömer namens PVV, EnschedeAnders en Groep Woltjer inzake Vermeende discriminatie KC.
Bijlagen
-
2025.04.02
De gemeenteraad heeft in 2021 de Enschedese energievisie vastgesteld. In deze energievisie staat wat de gemeente Enschede wil bereiken op het gebied van energietransitie in de periode tot 2030. De meest concrete doelstelling betreft de opwek van hernieuwbare elektriciteit tot minimaal 16.6% van het totale energieverbruik van Enschede in 2030. De afgelopen periode is gebleken dat deze doelstelling niet gehaald gaat worden. De belangrijkste oorzaken hiervan zijn netcongestie en veranderd provinciaal en landelijk beleid.
De gemeente Enschede heeft nu in kaart gebracht wat er nog wel kan, en op welke wijze de doelstelling van de energievisie wel gehaald kan worden; een herijking van de energievisie. Met deze herijking van de energievisie is de CO2 routekaart geïntroduceerd. Met een concrete ambitie voor 2030 en manieren waarop deze ambitie gehaald kan worden. Het College van B&W heeft aan de gemeenteraad gevraagd deze CO2 routekaart vast te stellen.
Daarnaast heeft het College van B&W een brief aan de Gemeenteraad gestuurd. In deze brief worden twee dingen behandeld, namelijk 18 ‘no regret’ verduurzamingsmaatregelen en de actieve deelname van de gemeente Enschede aan het Europese Covenant of Mayors.
Deze 18 no regret maatregelen zijn vanuit de gemeenteraad in haar vergadering van 9 december 2024 aan het college voorgelegd, met het verzoek om deze mee te nemen in de uitvoering. De wethouder duurzaamheid heeft toen aan de Raad beloofd op deze maatregelen te reflecteren. In deze brief beschrijft het College of in Enschede aan deze maatregelen wordt gewerkt, op welke wijze dit gebeurt en met welke resultaten.
Ten slotte heeft het College van B&W besloten actief deel te gaan nemen aan het Covenant of Mayors. Dit is een Europees netwerk waarin gemeenten samenwerken aan verschillende duurzaamheidsuitdagingen. Deelname aan dit netwerk geeft Enschede nieuwe kansen voor (inter)nationale samenwerking en het uitwisselen van kennis. Hiermee voldoet het college aan de oproep uit de motie_structurele inbedding strategische doelen incl. duurzaamheid_ van Groenlinks van 6 november 2023.
Bijlagen
-
2025.04.03
Op 21 juli 2024 was er in Enschede een heel zware regenbui. Veel huizen, winkels en bedrijven hadden waterschade. In de wijken Pathmos en Stadsveld zijn meer dan 60 huizen zo beschadigd dat de bewoners ergens anders moesten wonen. Daarom heeft Ingenieursbureau Arcadis onderzocht welke maatregelen kunnen helpen om wateroverlast in en rond de Willem de Clercqstraat, Ververstraat en Warmoesstraat te verminderen.
Uit het onderzoek blijkt dat geen enkele maatregel zorgt voor voldoende verbetering van de situatie. Tegelijkertijd kosten de maatregelen wel tussen de 30 en 105 miljoen euro. De manier om Pathmos Stadsveld minder kwetsbaar te maken, is met maatregelen op veel en verschillende plekken in de wijk én daarbuiten. Bovendien zijn deze maatregelen een betere investering omdat ze in een groter gebied dan alleen Pathmos – Stadsveld het risico op wateroverlast verlagen. Dit zijn maatregelen om meer water te bergen en maatregelen om het water weg te laten stromen. Dit kost meer tijd. Wel willen we de plannen sneller uitvoeren dan we van plan waren. We denken dat we ongeveer 8 jaar nodig hebben voor het voorbereiden en uitvoeren van de aanpassingen voor de middellange termijn.
Bijlagen
-
2025.04.04
In het coalitieakkoord “Samen trots op Enschede” is aangegeven dat dit college werk maakt van een nota Dierenwelzijn. In februari 2024 is de nota Dierenwelzijn ‘Dieren tellen mee in Enschede’ vastgesteld. In mei 2024 is er een motie aangenomen die het college opdraagt om met een beter uitgewerkte versie van deze nota te komen en deze met een raadsvoorstel voor te leggen aan de raad.
In januari 2025 is de nota geagendeerd bij de Kamer Sociaal omop te halen welke wensen er spelen met betrekking tot een beter uitgewerkte versie van (de nota-) dierenwelzijn.
Op basis van deze input is een geactualiseerde nota opgesteld. De geactualiseerde nota ligt met een raadsvoorstel ter besluitvorming voor bij de raad.Bijlagen
-
2025.04.04
De gemeente heeft de komende jaren minder geld te besteden. Dit komt doordat de Rijksoverheid een korting doorvoert op het geld dat beschikbaar is voor gemeenten. De gemeenteraad moet daarom scherpe keuzes maken. Om dat weloverwogen te doen heeft de gemeenteraad gevraagd voorafgaand aan de zomernota meer gedetailleerd inzicht te krijgen in wat we als gemeente allemaal doen. Daarvoor is een productenboek opgesteld. Dit geeft inzicht in alle 49 producten die we in de gemeentebegroting kennen.
Bijlagen