Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Weekoverzicht raadsstukken

zaterdag 11 januari 2025

00:00 - 00:00
Locatie

n.v.t.

Voorzitter
n.v.t.

Agendapunten

  1. 2025.01.06

    De motie ‘Enschede schoonste stad van Europa’ is aangenomen op 13 mei 2024. De motie draagt het college op om met het rijk in gesprek te gaan over het verhogen van het boetebedrag voor het achterlaten van zwerfafval in de openbare ruimte. Hierover heeft het college op 17 september 2024 een brief verstuurd aan de Minister van Justitie & Veiligheid. Met dit besluit informeert het college de gemeenteraad over de reactie van de Minister van Justitie & Veiligheid op het verzoek.

  2. 2025.01.06

    Op 16 mei 2022 heeft de gemeenteraad het Teesinkbos aangewezen als gemeentelijk beschermd stads- en dorpsgezicht. Uit de praktijk is gebleken dat bepaalde regels uit (het tijdelijk deel van) het omgevingsplan, onderdeel bestemmingsplan “Teesinkbos” aanscherping behoeven. Dit is nodig om de cultuurhistorische waarden van het beschermd stads- en dorpsgezicht voldoende te kunnen beschermen. Het college heeft daarom besloten het voorbereidingsbesluit vast te stellen, vooruitlopend op het definitieve omgevingsplan, om in de tussentijd ongewenste bouwkundige ontwikkelingen te voorkomen.

  3. 2025.01.07

    De raad besloot in 2021 dat de binnenstad van Enschede vanaf 1 juli 2025 een zero-emissiezone is. Dat betekent dat zakelijke voertuigen vanaf die datum alleen de binnenstad in mogen als ze geen CO2 uitstoten. De nieuwe regels gelden niet voor particulieren. Om zo’n zone in te stellen is een verkeersbesluit nodig. Het college van burgemeester en wethouders stelde het voorlopige verkeersbesluit vast. Tot 16 februari 2025 kan iedereen reageren op dit verkeersbesluit. Het definitieve besluit volgt dan in april 2025.


    Iedereen kan reageren op het voorstel. Zo’n reactie heet een zienswijze. Op enschede.nl/zero-emissie staat meer informatie over het indienen van een zienswijze. De gemeente maakt een verslag van alle reacties. Dit verslag is onderdeel van het definitieve verkeersbesluit.

  4. 2025.01.07

    Pactum is een jeugdhulpaanbieder, werkzaam in ongeveer 200 gemeenten, vooral in het oosten en zuiden van het land. De financiële situatie van de organisatie is zorgelijk is en er ligt druk op de liquiditeit. De accounthoudende regio’s Centraal Gelderland en Midden-IJssel/Oost-Veluwe (MIJ/OV) en de andere kernregio’s IJsselland, Zuidoost Brabant en Landsdeel Zuidoost zijn (wekelijks) in gesprek met Pactum. Zij informeren, samen met Pactum, alle gemeenten die een contract met Pactum hebben over de stand van zaken. Hoewel Twente niet de accounthoudende regio is en een beperkte groep jongeren in zorg bij Pactum heeft is het van belang om de Twentse gemeenteraden via deze raadsbrief te informeren.

  5. 2025.01.08

    Enschede verandert, het aantal inwoners groeit en de stad groeit mee. We willen ruimte bieden aan nieuw en bestaand talent. Daarnaast hebben we ook te maken met een veranderend klimaat en willen we de stad groener en leefbaarder maken. Er zijn vier strategische opgaven geformuleerd voor onze stad (inclusief, aantrekkelijk, open, groen & duurzaam Enschede). Al deze ontwikkelingen en opgaven vragen om ruimte. Denk aan ruimte voor woningen, werken, groen, water, energie en sociale voorzieningen. Hoe kunnen we de schaarse ruimte zo goed mogelijk benutten? Wat vinden we daarbij belangrijk en welke keuzes zijn hiervoor nodig? Dat is te lezen in de omgevingsvisie. 


    We stellen de gemeenteraad voor om de ontwerp omgevingsvisie te bespreken en in te stemmen met het vrij geven voor terinzagelegging door het college. Zo kan eenieder de ontwerp omgevingsvisie inzien en gedurende een termijn van zes weken een zienswijze indienen. Na verwerking van de reacties kan de omgevingsvisie ter vaststelling aan de raad worden voorgelegd. Dat zal naar verwachting in het tweede kwartaal van 2025 zijn. 


    De ontwerp omgevingsvisie is de digitale vertaling van het Toekomstbeeld omgevingsvisie. Dit Toekomstbeeld is op 4 maart 2024 door de raad vastgesteld. Sommige uitspraken uit het Toekomstbeeld omgevingsvisie zijn verder uitgewerkt. Die uitwerking doen we in leefmilieus. Ook dit is te lezen in de ontwerp omgevingsvisie. pag. 2 casenummer BV 24000461 Alle gemeenten in Nederland moeten een omgevingsvisie hebben. Dat staat in de nieuwe Omgevingswet, die op 1 januari 2024 in werking is getreden. Het proces van totstandkoming van de omgevingsvisie is te volgen via www.enschede.nl/omgevingsvisie.

  6. 2025.01.09

    Het Rijk heeft middelen beschikbaar gesteld zodat gemeenten een ‘lokale aanpak isolatie’ voor woningisolatie kunnen vormgeven. Met dit geld kunnen particuliere woningeigenaren ondersteund worden bij het isoleren van hun woning. Woningeigenaren van een woning met energielabel D of slechter èn een WOZ- waarde tot 303.000 euro (peildatum 01-01-2022) komen onder andere in aanmerking voor een tegoedbon voor isolatie van 1.250 euro (+250 euro bij biobased isoleren). Hiermee verwachten we rond de 8350 tegoedbonnen en de 3000 adviesgesprekken aan te kunnen bieden.


    Recent is de Europese aanbestedingsprocedure afgerond voor de begeleiding van de gemeente bij de uitvoering van deze aanpak. De planning is om eind januari of begin februari 2025 (dit is nog in het stookseizoen) de regeling te openen. Inwoners kunnen met terugwerkende kracht vanaf 09-07-2024 (conform Collegebesluit ''Vaststellen besteding SPUK-middelen Lokale Aanpak Isolatie (LAI)'' d.d. 9-7-24) ook gebruik maken van de regeling voor reeds uitgevoerde maatregelen die voldoen aan de voorwaarden. Het besluit van 09-7-24 was nodig om te kunnen starten met de Europese aanbesteding. In dit nieuwe voorstel zijn direct nieuwe inzichten, bevindingen en middelen meegenomen. Zo zijn bijvoorbeeld de middelen van tranche 2 toegevoegd, is de pilot renovatiedeal specifieker gemaakt, is de energieaanpak Het Lang toegevoegd en is de subsidieverordening toegevoegd als bijlage.

  7. 2025.01.09

    Op grond van de gemeentelijke archiefverordening moet de gemeentesecretaris jaarlijks verslag uitbrengen over het beheer van nog niet naar de archiefbewaarplaats overgebrachte archieven én het beheer van de gemeentelijke archiefbewaarplaats. Hiervoor heeft de gemeentesecretaris de stadsarchivaris opdracht gegeven dit verslag op te stellen.


    Het college moet, als verantwoordelijke/zorgdrager voor de gemeentelijke archieven, dit verslag ter informatie aanbieden aan de gemeenteraad.


    Het verslag van de stadsarchivaris is positief-kritisch van inhoud. In het verslag wordt geconstateerd de gemeente Enschede in 2023 opnieuw deels voldoet aan de eisen vanuit archiefwet- en regelgeving. De stadsarchivaris constateert dat de gemeente Enschede acties in gang heeft gezet om verbeteringen te realiseren. Naar verwachting zullen in de komende periode enkele KPI-onderdelen (Kritische Prestatie Indicatoren) verbeteren.