- Locatie
n.v.t.
- Voorzitter
- n.v.t.
Agendapunten
-
2025.03.11
De gemeente Enschede neemt samen met de overige Twentse gemeenten en de Provincie Overijssel in een organisatie die namens de deelnemers taken uitvoert op het gebied van milieu. Deze organisatie heet Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Twente.
De gemeenteraden in Twente hebben aangegeven vroegtijdig te willen weten hoe het gaat met de gemeenschappelijke regelingen (zoals wat ze van plan zijn de komende jaren te gaan doen en of ze daar voldoende geld voor hebben). Dit schrijft een gemeenschappelijke regeling op in een kaderbrief of kadernota.
De Gemeenschappelijke Regeling Omgevingsdienst Twente heeft de Kadernota Omgevingsdienst Twente 2026 naar de gemeente Enschede gestuurd en vraagt deze door te sturen naar de gemeenteraad. Het belangrijkste nieuws in de Kadernota is dat de Omgevingsdienst Twente kiest voor de uitwerking van een beleidsarm scenario waarbij er oog is voor het ravijnjaar 2026 voor gemeenten maar ook voor de landelijke robuustheidscriteria waar de dienst aan moet voldoen.
Bijlagen
-
2025.03.12
De gemeenteraad heeft bij de behandeling van de zomernota gevraagd wat Enschede doet voor gezinnen. Het college beantwoordt deze vraag door middel van een brief.
Met deze brief laten we zien wat Enschede doet voor gezinnen. We bespreken daarbij de volgende onderwerpen:
1. Betaalbaar wonen
2. Bestaanszekerheid
3. Inkomenszekerheid
4. Groen Wonen
5. Bewegen, spelen, sporten
6. Gezond Gewicht
7. Talentontwikkeling
8. Noaberschap-sociale steun ervaren
9. Opvoeden en opgroeien.
We baseren ons op bestaande beleidsstukken, waarin bijzondere aandacht wordt gegeven aan jeugd, gezinnen, onderwijs en gezond en veilig opgroeien.Bijlagen
-
2025.03.12
Openbaar, ja, maar moment van bekendmaking afstemmen met gemeenten Borne en Hengelo
In het Klimaatakkoord (2019) werd afgesproken dat we in 2050 geen aardgas meer gebruiken voor het koken, het wassen en het verwarmen van gebouwen. In veel gevallen bestaat het alternatief voor het gebruik van aardgas uit een aansluiting op een warmtenet. In 2024 stelden de gemeenten Borne, Enschede en Hengelo samen een visie (Koersdocument Regionaal warmtebedrijf Twente) op voor de totstandkoming van collectieve warmte-oplossingen in hun gemeenten.
In dit koersdocument wordt voorgesteld om in te zetten op de ontwikkeling van een regionaal publiek warmtebedrijf voor de gemeenten Borne, Enschede en Hengelo. Dit bedrijf moet in deze gemeenten warmte gaan leveren aan gebouwen in buurten waarvoor geldt:
- dat het meest voor de hand liggende alternatief voor het gebruik van aardgas bestaat uit een aansluiting op het warmtenet;
- dat hierover nog geen afspraken bestaan met bestaande warmtebedrijven.
Ook beschrijft het koersdocument de stappen, die aan de oprichting van een regionaal warmtebedrijf vooraf gaan.
Het Koersdocument Regionaal warmtebedrijf Twente werd in november 2024 besproken door de gemeenteraden. Daarbij bleek dat er binnen de raden draagvlak aanwezig is voor de in het koersdocument beschreven oplossingsrichting.
Bijlagen
-
2025.03.13
Het college van Enschede reageert op de voorgestelde wijziging van de huisvestingswet. De wijziging schaft de voorrangsregeling voor statushouders af, waardoor zij zelf woonruimte moeten vinden. Dit kan leiden tot langere opvangperiodes en extra druk op sociale voorzieningen. Voor het college is regie op de aantallen te huisvesten statushouders van wezenlijk belang, ook met het oog op verdere integratie in Enschede.
Bijlagen