Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 13 december 2022

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Het bestaande vergadermodel van de gemeenteraad stamde uit 2004. Sindsdien zijn de aard en de omvang van het raadswerk flink gewijzigd. De agenda van de raad liep hierdoor vaak overvol en er ontstond een steeds grotere behoefte aan verandering. In september 2021 gaf de bestuurlijke driehoek (burgemeester, gemeentesecretaris en raadsgriffier) de opdracht tot het ontwikkelen van een nieuw vergadermodel aan de hand van 10 bouwstenen. Zo is er een actualiteitenraad gekomen, 4 kamers in de stedelijke commissie en is er meer tijd beschikbaar voor ontmoeting met de stad en korte lijnen met de organisatie. Ook zijn heldere uitgangspunten over informatievoorziening vastgesteld vanuit de bouwsteen Openbaarheid is de regel. Het college heeft haar regelingen hieraan aangepast. En ook geactualiseerd, mede naar aanleiding van de Wet open overheid.

  2. -

    Openbaar, ja, vanaf 14 december ivm AB-vergadering!


    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de GR Gezondheid, SamenTwente. Het bestuur dat bestaat uitvertegenwoordiging van de veertien gemeenten vergadert periodiek.
    De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Van Houdt brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op agenda staan.

  3. -

    In de bespreking (d.d. 10 oktober) van de 2e tussenrapportage 2022 in de Stedelijke Commissie – kamer Bestuur&Middelen, zijn diverse vragen gesteld rondom de actuele prognose van het tekort op Jeugdhulp (7,9 miljoen euro). De wethouder heeft toegezegd om de Raad in december te informeren met nadere informatie. Hiertoe is een uitgebreide analyse opgesteld waarin een antwoord gegeven wordt op de gestelde vragen van de Raad en de actuele ontwikkelingen.

  4. -

    Het college van B&W heeft het BVTH-uitvoeringsprogramma 2023 vastgesteld. In dit uitvoeringsprogramma staan de werkzaamheden die de gemeente uitvoert op het gebied van Bestemmen, Vergunnen, Toezicht en Handhaven (BVTH) in het fysieke domein. De doelen en prioriteiten voor het komende jaar staan aangegeven en de inzet van mensen en middelen.
    Het opstellen van een uitvoeringsprogramma is een wettelijke taak voor de gemeente. Jaarlijks wordt het vastgesteld voor het daaropvolgende kalenderjaar. Na afloop vindt een evaluatie plaats en wordt verantwoording afgelegd via een jaarverslag. De Provincie Overijssel ziet hierop toe.
    De Omgevingsdienst Twente en de Brandweer Twente voeren een aantal taken voor de gemeente uit. De programmering van zowel de omgevingsdienst als de brandweer zijn onderdeel van dit uitvoeringprogramma.

  5. -

    De gemeente gaat de incidentele subsidies aan de SMD voor de coördinatie van de doorstroomwoningen en de doorontwikkeling WoonStAP met 2 jaar verlengen. Daarnaast worden de incidentele subsidies over 2022 voor het meubeldepot en de doorstroomwoningen verhoogd.
    Al deze projecten komen ten goede aan inwoners van Enschede door het ondersteunen via (tijdelijke) huisvesting, het bemiddelen naar een juiste woonplek en inrichting ervan.

  6. -

    De gemeenteraad is per brief geïnformeerd over de inzet van gemeente en politie en de genomen maatregelen voor de jaarwisseling 2022-2023.

  7. -

    Openbaar, muv bijlagen 1 en 2!


    In het gemeentelijk grondbeleid en het Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV) is opgenomen dat de grondexploitaties jaarlijks moeten worden geactualiseerd. De daarbij te hanteren uitgangspunten worden vastgesteld door B&W in de Notitie van Uitgangspunten. De raad wordt hier onder geheimhouding over geïnformeerd. De uiteindelijke financiële effecten worden zichtbaar in het Meerjaren Perspectief Grondbedrijf (MPG) 2023. Het MPG 2023 zal medio april 2023 in B&W worden besproken en in mei/juni 2023 voor vaststelling aan de raad worden aangeboden.

  8. -

    Enschede verandert, de stad groeit en het aantal inwoners groeit mee. We willen ruimte bieden aan nieuw en bestaand talent. Daarnaast hebben we ook te maken met een veranderend klimaat en gaan we met z’n allen over op schone en duurzame energiebronnen. We hebben vier strategische opgaven geformuleerd voor onze stad (inclusief, groen & duurzaam, aantrekkelijk en open Enschede). Al deze ontwikkelingen en opgaven vragen om ruimte. Denk aan: ruimte voor woningen, werken, groen en water, energie, sociale voorzieningen. Hoe kunnen we de schaarse ruimte zo goed mogelijk benutten? Wat vinden we daarbij belangrijk en welke keuzes zijn hiervoor nodig? Dat is straks te lezen in de Omgevingsvisie.
    Gemeente Enschede stelt de Omgevingsvisie op in vier fasen. Fase 1 over de identiteit en ruimtelijke kwaliteiten van Enschede is in maart 2022 afgerond. Afgelopen maanden zijn de ambities en opgaven voor Enschede uitgewerkt in fase 2. We ronden deze fase 2 nu af met het besluit om de twee inhoudelijke bouwstenen te gebruiken voor de Omgevingsvisie en de raad hierover te informeren samen met de verantwoording over participatie in de afgelopen periode. Daarnaast stellen we voor aan de raad om het participatieplan voor de Omgevingsvisie vast te stellen en om de zogenaamde Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) voor het Omgevingseffectrapport (OER) vrij te geven voor ter inzagelegging. In dit document geeft de gemeenteraad aan hoe het onderzoek naar omgevingseffecten wordt gedaan en welke onderwerpen worden onderzocht.
    Dit document wordt ter inzage gelegd en een ieder kan hier op reageren.
    Alle gemeenten in Nederland moeten in 2025 een Omgevingsvisie hebben. Dat staat in de nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting op 1 juli 2023 in werking treedt. We streven ernaar de Omgevingsvisie gereed te hebben voor besluitvorming in de gemeenteraad in het najaar van 2023.
    Het proces van totstandkoming van de omgevingsvisie is te volgen via www.enschede.nl/omgevingsvisie.

  9. -

    Openbaar, muv bijlage en pas op 19 december as omdat eerst organisatie en raad geïnformeerd moeten worden!


    De afgelopen periode zijn er verschillende berichten / signalen naar buiten gekomen over een (vermeende) angstcultuur binnen de gemeente Enschede. Het college heeft besloten om een onafhankelijk onderzoek uit te laten voeren, zodat duidelijk wordt wat er aan de hand is. Aangezien de signalen zich focussen op de afdeling Juridische Zaken, is het onderzoek daar ook op gericht. Tegelijkertijd wordt ook breder naar de gemeentelijke organisatie gekeken. Bijvoorbeeld naar de procedures rond vertrouwenspersonen en de Klokkenluidersregeling.

  10. -

    Op 19 december sloot gemeente Enschede een nieuw Individueel convenant Horizontaal Toezicht met de Belastingdienst. In dit convenant staan afspraken over hoe gemeente en de Belastingdienst met elkaar omgaan en hoe de Belastingdienst toezicht houdt op de belastingaangiften die de gemeente doet. Met horizontaal toezicht vindt vooraf afstemming plaats over belangrijke fiscale zaken. Belastingcontrole achteraf is dan niet meer nodig. Het voorkomt vervelende latere correcties of financiële tegenvallers en verbetert het inzicht in onze bedrijfsvoering.
    Binnen het horizontaal toezicht werken gemeente en Belastingdienst samen op basis van wederzijds vertrouwen, begrip en transparantie. Met de ondertekening van het convenant laat de Belastingdienst zien dat zij vertrouwen heeft in de manier waarop de gemeente haar fiscale processen beheerst en controleert. Het nieuwe convenant kent een looptijd van 3 jaar. Daarna vindt een evaluatie plaats.

  11. -

    Het College van Burgemeester en Wethouders heeft een besluit genomen over de toekenning van de middelen die het Rijk aan de Gemeente Enschede heeft verstrekt in het kader van de SPUK-regeling ‘Impuls Jongerencultuur’. Besloten is om het beschikbare bedrag van 310.000 euro te verdelen onder de culturele organisaties Sickhouse (100.000 euro), Theatermakerij (100.000 euro) en Kaliber Kunstenschool (110.000 euro), om ten goede te komen aan een grote verscheidenheid aan activiteitenprogramma’s, die tot stand zijn gekomen middels energieke jongerenparticipatie en speciaal gericht zijn op de specifieke wensen en behoeften van de Enschedese jeugd.

  12. -

    Openbaar, muv bijlagen 1 t/m 4!


    Gemeente Enschede en De Woonplaats gaan een samenwerkingsovereenkomst aan om binnen 2 jaar 190 woningen toe te voegen aan het sociale huur-segment en het segment net daarboven op vier locaties in Enschede. Deze samenwerkingsovereenkomst komt voort uit het innovatieve en duurzame experiment om versneld woningen te kunnen bouwen en zo een bijdrage te leveren aan het terugbrengen van de zoektijd naar een woning. Binnen deze opgave realiseert Stichting Jongerenhuisvesting Twente samen met De Woonplaats circa 60 studio’s voor jongeren tot 30 jaar. Daarnaast worden ruim 80 grondgebonden woningen en circa 50 appartementen gerealiseerd. Hof Enschede krijgt op locatie Paulus Moreelsestraat plek voor ruim 20 woningen voor ouderen.
    In de SOK zijn de kaders afgesproken (financieel, programmatisch, juridisch) waarbinnen de realisatie van de 190 woningen tot stand komt. Zonder grondexploitatie kan er geen grondproductie en dus ook geen uitgifte van percelen plaatsvinden. Om de ontwikkeling van 190 betaalbare huurwoningen mogelijk te maken moet er een nieuwe grondexploitatie “Versneld Modulair Bouwen” worden vastgesteld en bijbehorend krediet beschikbaar worden gesteld. Voor de herontwikkeling van de woningbouwlocaties is afwijking van de bestemmingsplannen vereist. Met de samenwerkingsovereenkomst kan de gemeente de procedure in het kader van het Besluit Crisis- en herstelwet in gang zetten.

  13. -

    We vinden het belangrijk om inwoners te betrekken (participeren) bij de opgaven van de stad. De doelgroep jeugd is er één die we meer aandacht kunnen geven. Jeugdparticipatie is nu onderbelicht. We willen jeugd nadrukkelijker laten meepraten en meedoen in maatschappelijke vraagstukken in Enschede die voor hen relevant zijn. Doel van deze opdracht is om uit te zoeken welke (nieuwe) vormen van jongerenparticipatie bijdragen aan het structureel bereiken en betrekken van een brede groep jongeren. Meerwaarde hiervan is dat we jongeren met verschillende achtergronden bereiken in beleids- en besluitvorming. En beleid maken dat beter aansluit bij de leerwereld van jongeren.

  14. -

    Openbaar, muv de 2 bijlagen, die worden niet gepubliceerd!


    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de GR SamenTwente en werkt daarnaast op vrijwillige basis regionaal samen. Betrokken bestuurders vergaderen periodiek.
    De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Van Houdt brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op agenda staan.

  15. -

    Meerdere cultuurhistorische organisaties hebben bij de gemeente een verzoek ingediend om het voormalige militaire complex Twekkelo aan de Haimersweg 210 te Enschede aan te wijzen als gemeentelijk monument. Het verzoek is voorgelegd aan de gemeentelijke monumentencommissie. De monumentencommissie heeft aangegeven voldoende waarden te zien. Het college wordt daarom voorgesteld om het voornemen tot aanwijzing gemeentelijk monument uit te spreken. De procedure tot definitieve aanwijzing wordt dan vervolgd. Hieruit zal blijken of het gebouw ook daadwerkelijk kan worden aangewezen als gemeentelijk monument.

  16. -

    Op 12 maart 2018 is door de gemeenteraad van Enschede het bestemmingsplan "Voormalige Vliegbasis Twenthe - Noord" vastgesteld. Dit bestemmingsplan had als doel om Technology Base Twente mogelijk te maken. Technology Base Twente is een uniek bedrijventerrein gericht op het ontwikkelen en testen van innovatieve producten en materialen, ook de luchthaven zelf met daaraan verbonden bedrijvigheid valt hieronder.
    Technology Base ervaart het geldende bestemmingsplan als te beknellend en heeft de behoefte tot verruiming van toegestane productieruimte, zodat dit leidt tot vestiging van de gewenste high tech bedrijvigheid.


    Het bestemmingsplan heeft als doel de gebruiksmogelijkheden voor productie gerelateerde bedrijvigheid te verruimen. De bedrijvigheid zal op zichzelf niet toenemen. De oppervlakte aan Advanced Materials and Manufacturing (HTSM/AMM) wordt in de bouwregels van het geldende (moederplan) bestemmingsplan Voormalige Vliegbasis Twenthe - Noord niet gewijzigd.


    Met deze herziening wordt tevens het begrip ‘Advanced Materials and Manufacturing (HTSM/AMM)’ aangepast. Met het aanpassen van het begrip kunnen productieactiviteiten tot 8.500 m2 bvo plaatsvinden zolang er sprake is van ontwikkelen, testen, bewerken en demonstreren van innovatieve materialen en producten.

  17. -

    Openbaar, vanaf 22 december 2022, omdat op 21 december de ondertekening door Rijk, provincie en gemeenten plaats vindt.


    In 2021 zijn de Regionale Woonagenda’s vastgesteld. Eén voor Twente en één voor West-Overijssel. De Woonagenda’s bevatten de basis voor de afspraken, die nu in de Woondeals zijn uitgewerkt. Ook hiervan verschijnen twee versies: één voor Twente en één voor West-Overijssel.
    In de Woondeal Twente maken we met het Rijk, provincie Overijssel nadere afspraken over de regionale opgave, bouwlocaties/sleutelprojecten, betaalbaarheid en duurzame en toekomstbestendige bouw. Zo spreken Rijk, provincie en de Twentse gemeenten onder andere af dat tot en met 2030 minimaal 14.100 woningen in Twente worden gebouwd, dat 30% van deze woningen sociale huur is en 40% van deze woningen middenhuur tot 1000 euro of goedkope koop is. Daarnaast maken we afspraken over hoe we de bouw van deze woningen mogelijk maken en hoe ze dit op een duurzame, toekomstbestendige manier gaan doen. Ook spreken we af dat gemeenten groeien naar een woningvoorraad die bestaat uit gemiddeld 30% sociale huur. De haalbaarheid van deze afspraken is niet vanzelfsprekend. Daarom worden er een aantal kritische succesfactoren genoemd die de mate van haalbaarheid en de randvoorwaarden duiden.