Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 8 november 2022

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    In de beleidsregels voor de oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen staan de beleidskeuzes en de rol van de gemeente Enschede en andere betrokken partijen beschreven bij de uitrol van openbare laadinfrastructuur. Het toetsingskader vloeit voort uit deze beleidsregels. Omdat het elektrisch rijden continu in ontwikkeling is, kunnen niet alle situaties vooraf worden voorzien. In de praktijk blijkt dan ook dat de beleidsregels uit juni 2022, ruimte voor verschil in interpretatie overlaten. We stellen daarom voor om deze beleidsregels op enkele punten te actualiseren. In de geactualiseerde versie zijn 1. de werkwijze van de verkeerskundigen bij het selecteren van locaties op de plankaart, scherper geformuleerd en 2. helder aangegeven dat we alleen bestaande parkeervakken reserveren voor het opladen van elektrische voertuigen. Daarnaast is er opnieuw advies ingewonnen van onze juristen die betrokken zijn bij de bezwaarschriftencommissie. Hierdoor is ingespeeld op vaak terugkomende bezwaren. Die kunnen met deze beleidsregels beter onderbouwd worden weerlegd.

  2. -

    Het college heeft op 1 november 2022 besloten dat de studenten niet meer categoriaal uitgesloten mogen worden voor de eenmalige energietoeslag. Dit houdt in dat de beleidsregels aangepast moeten worden. Tegelijk wordt de aanvraagtermijn met 5 maanden verlengd tot 1 maart 2023. Dit houdt in dat alle inwoners van Enschede, inclusief de studenten, tot 1 maart 2023 een aanvraag voor de energietoeslag voor het jaar 2022 kunnen indienen. Dit in navolging van het Rijk en op verzoek van de raad.
    Met dit besluit trekken we de huidige beleidsregels in en stellen de we de nieuwe beleidsregels vast.

  3. -

    Raadleden kunnen schriftelijke vragen stellen aan het college. De heren van Lagen (CDA) en Vogelzang (BBE) hebben aan het college vragen gesteld over een supportersplein bij thuiswedstrijden van FC Twente. Het college beantwoordt deze vragen.

  4. -

    Raad middels brief te informeren.

  5. -

    De gemeente Enschede moet elke vijf jaren geluidsbelastingkaarten vaststellen. Dit is een wettelijke taak. De kaarten geven de geluidsbelasting op gevels van woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen weer. Die geluidsbelasting wordt veroorzaakt door wegverkeer en railverkeer en door geluid van bedrijven in de nabijheid van woningen en andere geluidsgevoelige gebouwen. Op basis van de geluidsbelastingkaarten gaat de gemeente een actieplan geluid opstellen om de geluidhinderproblematiek in Enschede aan te pakken. Het actieplan moet uiterlijk op 24 juli 2024 worden vastgesteld.

  6. -

    Openbaar, maar pas vanaf 11 november en muv de bijlagen!


    De gemeente heeft voor een integrale ontwikkeling van de KOP in 2018 een samenwerkingsovereenkomst gesloten met LIFE. De gemeente is sinds 2019 is gesprek met LIFE over aanpassing van de overeenkomst en het onderliggende ontwikkelplan voor De Kop. Helaas zijn partijen er niet in geslaagd om tot overeenstemming te komen. Het college heeft daarom besloten om de Samenwerkingsovereenkomst uit 2018 te ontbinden en de onderhandelingen voor deelplan 2, 3 en 4 af te breken. De gemeente is wel bereid om de gesprekken met Kop Land I BV over een anterieure exploitatieovereenkomst voor de ontwikkeling van deelplan 1 van De Kop voort te zetten.

  7. -

    In mei 2021 heeft de gemeenteraad besloten over de verdere doorontwikkeling van de Wijkwijzers, de toegang tot zorg en ondersteuning in Enschede (kenmerk 2100011313). In de raadsinformatiebrief delen we de meerwaarde van de Wijkwijzer vanuit het perspectief van de inwoner. Inwoners geven aan dat de medewerkers écht tijd en ruimte voor ze hebben en waarderen dat je er zonder afspraak terecht kan. Daarnaast laten we zien waar we staan met de telefonische, digitale en fysieke Wijkwijzers. Een ander resultaat is de succesvolle opening van een tiende wijkwijzer vestiging bij de Vrije Ruimte in de Tubanters. Tot slot blikken we vooruit hoe we de Wijkwijzers in de verschillende wijken verder vormgeven op basis van behoeften van inwoners.

  8. -

    De rekenkamer heeft onderzoek gedaan naar de verslavingszorg in Enschede en welke effecten deze ondersteuning heeft. De conclusie is dat de ondersteuning voor verslaafde inwoners werkt. Het rapport bevat een aantal aanbevelingen zoals: nog meer aandacht voor het voorkomen van verslaving, meer onderzoek naar verslavingsproblematiek in Enschede, het verder versterken van de samenwerking met Tactus en andere aanbieders van verslavingszorg. Ook zijn meer activiteiten nodig om te zorgen dat jongeren minder snel verslaafd raken aan gokken en gamen. Verder verdienen preventie en behandeling van de nieuwere vormen van verslaving zoals Snus, lachgas, Vapen en GHB meer aandacht. Wij nemen deze aanbevelingen over.

  9. -

    De huidige Verordening inzake de behandeling bezwaarschriften dateert van 2008. De verordening heeft vanwege de leeftijd van de huidige verordening en een andere benadering van de behandeling van bezwaarschriften een inhoudelijke update nodig. Het rapport Menselijke Maat leidt daarbij onder andere tot het opnemen van een artikel over een informele behandeling van bezwaarschriften in gevallen die dat toestaan. Deze nieuwe verordening ligt in zijn geheel meer in lijn met het rapport Menselijke Maat en de hernieuwde blik op de behandeling van bezwaarschriften.

  10. -

    Openbaar, muv bijlage 6


    Er is een verzoek om herziening van het bestemmingsplan ingediend om een nieuwe woning mogelijk te maken aan de Veldzichtweg naast nummer 45. De locatie is gelegen aan de rand van de beoogde nieuwbouwwijk Eschmarkerveld. Het plan voor een nieuwe vrijstaande woning sluit hier stedenbouwkundig goed op aan. Het perceel wordt landschappelijk ingepast zodat deze een groene uitstraling krijgt. Vanuit beleid is er behoefte aan woningen in een groen-stedelijk woonmilieu. Het plan voorziet in deze behoefte. Een herziening van het bestemmingsplan is noodzakelijk om de voorgenomen ontwikkeling mogelijk te maken. De raad wordt voorgesteld dit nieuwe bestemmingsplan vast te stellen.

  11. -

    Jaarlijks legt het college de verordeningen van de gemeentelijke belastingen en heffingen van het aankomende belastingjaar voor aan de gemeenteraad. In deze verordeningen staan de tarieven en/of bedragen die inwoners en bedrijven betalen voor bijvoorbeeld de onroerende zaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Maar ook voor het verkrijgen van bijvoorbeeld een paspoort, rijbewijs of bouwvergunning.

  12. -

    Bij de gemeente is een verzoek ontvangen om de kapel Stadsmaten met interieurschilderingen aan het Ariënsplein 1 te Enschede aan te wijzen als gemeentelijk monument.
    Het verzoek is voorgelegd aan de gemeentelijke monumentencommissie. De monumentencommissie heeft aangegeven dat de kapel met interieurschilderingen monumentwaardig is en adviseert plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Uit de redengevende omschrijving die, als gevolg van het voornemen zal worden uitgevoerd, zal blijken of de kapel met interieurschilderingen ook daadwerkelijk kan worden aangewezen als gemeentelijk monument.