Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 25 januari 2022

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Naar verwachting treedt op 1 juli 2022 de Omgevingswet in werking. Om hierop goed voorbereid te zijn is besluitvorming door de gemeenteraad op een aantal onderdelen nodig. Het gaat om:

    • Adviesrecht van de raad: de raad kan aangeven in welke gevallen hij advies wil uitbrengen voordat het college een omgevingsvergunning verleend voor het afwijken van het omgevingsplan (ook wel: een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit).
    • Participatieplicht: de raad kan aangeven in welke gevallen een aanvrager van een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit verplicht is tot participatie
    • Delegatie van het wijzigen van het omgevingsplan: de raad kan in een delegatiebesluit gevallen aanwijzen waarvoor het college onderdelen van het omgevingsplan mag wijzigen.
      En voor al die drie onderwerpen hebben we lijsten met goed omschreven gevallen opgesteld, zodat duidelijk is wanneer de gemeenteraad een advies over een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit kan geven, wanneer daarvoor een participatieplicht is opgelegd, en welke onderwerpen de gemeenteraad aan het college heeft gedelegeerd.
  2. -

    Beantwoording artikel 35 vragen van de heer Van Lagen (CDA), mevrouw Futselaar (SP) en de heer Versteeg (Groep Versteeg) over de bedrijfswoningen in het havengebied in het bijgevoegde beantwoordingsformulier.

  3. -

    Het CDA en de PVV hebben gezamenlijk een aantal artikel 35 vragen gesteld over de stijging van de gasprijzen.
    Het college heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.

  4. -

    De raad krijgt inzage in drie onderzoeksrapporten en wordt geïnformeerd over de organisatorische stand van zaken betreffende afdeling Handhaven Openbare Ruimte.

  5. -

    Om de opwarming van de aarde te beperken, moeten we over van het gebruik van fossiele naar duurzame bronnen van energie. Dit vraagt om grote aanpassingen in het elektriciteits- en gasnetwerk. Voor de gemeente is het daarbij van belang om te bewaken dat de plannen van de netbeheerders zo goed mogelijk aansluiten bij de eigen ambities en beleidskaders.
    Met ingang van 2020 is iedere netbeheerder verplicht iedere twee jaar een investeringsplan (IP) op te stellen. In het IP beschrijft de netbeheerder zijn uitbreidings- en vervangingsinvesteringen voor de elektriciteits- en gasnetten. De concept-investeringsplannen van Tennet en Enexis lagen van 1 tot 29 november in ontwerp ter inzage. Het college van burgemeester en wethouders heeft gebruik gemaakt van de mogelijkheid om haar zienswijze over deze plannen aan deze netbeheerders kenbaar te maken.
    Voorgesteld wordt om de gemeenteraad in de vorm van een brief te informeren over onze reactie en het antwoord dat we daarop hebben ontvangen.

  6. -

    De gemeenteraad heeft besloten voor welke mobiliteitsprojecten in 2022 geld beschikbaar is. Met deze projecten blijft Enschede werken aan het zorgen voor goede leefbaarheid, aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de stad. De manier waarop we dat doen is in de Mobiliteitsvisie Enschede 2030 afgesproken.
    Een aantal belangrijke projecten voor komend jaar:
    - Het verder verbeteren van de doorstroming op de singel;
    - Investeren in een betere ontsluiting van Enschede-Oost;
    - Het aanleggen van de doorfietsroutes op de Perikweg en Keppelerdijk;
    - Investeren in verkeersveiligheid op diverse punten in de stad;
    - Het vastleggen van afspraken hoe we in de stad omgaan met deelvervoer (scooters, auto’s fietsen);
    - Het aanleggen van een netwerk van mobipunten voor deelvervoer.

  7. -

    De participatieverordening is tot stand gekomen onder regie van de raadscommissie Enschede Akkoord samen met inwoners. Participatie wordt steeds belangrijker. En goede participatie is maatwerk. De afspraken moeten voor iedereen duidelijk zijn en goed uit te leggen. Gemeente Enschede nodigt inwoners uit om mee te denken, mee te werken of mee te beslissen over de plannen van de gemeente. De keuze voor het participatieniveau is afhankelijk van het onderwerp. Daarnaast stimuleert zij inwoners om zélf ideeën aan te dragen die de stad mooier, duurzamer, socialer of veiliger kunnen maken. In de participatieverordening leggen we vast welke uitgangspunten, spelregels en afspraken we daarbij gebruiken. Zodat we bewuste keuzes kunnen maken over de omvang, het niveau en de vorm van participatie. Er zit enorm veel kracht in onze stad. Inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties doen mee, regelen zaken zelf in de straat, wijk of vereniging of werken samen met de gemeente. De gemeente leert ook steeds meer van haar inwoners en partners; soms nemen we het voortouw, maar steeds vaker laten we zaken in goed vertrouwen los. Bij participatie streven we naar inclusiviteit. Iedereen die dat wil moet het kunnen volgen en kunnen aansluiten.

  8. -

    In september 2021 werd het voorbereidingsbesluit onzelfstandige bewoning Enschede vastgesteld. Dit voorbereidingsbesluit bevat regels voor nieuw te realiseren kamerverhuurpanden. Het College informeert de Raad in ieder geval jaarlijks tijdens het woondebat over zaken die spelen rond onzelfstandige bewoning.
    Op dit moment speelt er een aantal ontwikkelingen die een tussentijdse terugkoppeling wenselijk maken. Door middel van een brief aan de Raad wordt de Raad geïnformeerd over (1) monitoring (2) de aanpak van het project ‘vermoedelijk illegale kamerverhuurpanden in relatie tot de kamerverhuurmarkt en (3) het verloop van het project ‘brandveilige kamerverhuurpanden’.

  9. -

    Voor het Kennispark zijn plannen ontwikkeld om een gebiedsontwikkeling plaats te laten vinden. Met deze gebiedsontwikkeling Kennispark realiseren we een internationale toplocatie waar talent graag wil werken en bedrijven zich graag vestigen. Rond de Hengelosestraat (het plangebied) komt het nieuwe hart van Kennispark. De ontwikkeling in het plangebied bestaat uit de realisatie van een parkeerhub, een woongebouw en bedrijfsgebouwen. Deze ontwikkelingen worden ingezet als aanjager voor de verdere gebiedsontwikkeling.
    Voor dit deel van de gebiedsontwikkeling is een bestemmingsplan opgesteld waarvan het ontwerp ter inzage heeft gelegen. Gedurende de ter inzage legging zijn twee zienswijzen op het plan naar voren gebracht. Deze zienswijzen hebben niet geleid tot een aanpassing van het bestemmingsplan. Het bestemmingsplan kan nu ongewijzigd worden vastgesteld. Naast het bestemmingsplan heeft ook het ontwerpbesluit hogere grenswaarde ter inzage gelegen voor het woongebouw. Op dit ontwerpbesluit hogere grenswaarden is geen zienswijze naar voren gebracht.
    Voor ontwikkelingen die passen binnen de gebiedsontwikkeling, maar buiten het plangebied liggen, is de beleidsregel Kennispark opgesteld. Deze beleidsregel vormt het toetsingskader voor ontwikkelingen op het business en sciencepark die niet passen binnen het bestemmingsplan.

  10. -

    In de kadernota: “Rondkomen met je inkomen” heeft het college de wijziging van het kwijtscheldingsbeleid van P-wet schulden aangekondigd. Op dinsdag 18 januari heeft het college de nieuwe beleidsregels voor de kwijtschelding van de P-wet schulden vastgesteld. Met dit besluit maakt het college het mogelijk om schulden kwijt te schelden van inwoners die een P-wet schuld hebben en alles hebben gedaan om naar draagkracht de schulden af te lossen. Hiermee benutten we de maximale ruimte die we van het Rijk hebben gekregen om schulden die ontstaan zijn bij de uitvoering van de Participatiewet kwijt te schelden. Deze beleidsregels worden van kracht na vaststelling door het college en publicatie ervan. De gemeente start meteen met de toepassing van deze regels op het huidige bestand. Als mensen in toekomst hiervoor in aanmerking komen, dan worden deze kwijtscheldingsregels meteen na 3 of 10 jaar toegepast.
    We gaan de inwoners die hiervoor in aanmerking komen proactief benaderen. Deze kwijtschelding richt zich op mensen die alles doen om hun schuld af te lossen, maar die nog niet van die schuldenlast af zijn. Wie het meeste heeft afgelost naar vermogen komt het eerste aan de beurt voor kwijtschelding. Er wordt gekeken naar de mate van aflossing van de openstaande schuld. Als we kijken naar het huidige bestand dan scheldt de gemeente Enschede bij deze eerste toepassing van de regels bij elkaar 5,4 miljoen euro kwijt.
    Er zijn 1082 unieke personen en in totaal 1996 verschillende schulden die hiervoor in aanmerking komen. Bij de gemeente hebben in totaal zo’n 2800 mensen een P-wet schuld, om uiteenlopende redenen. Er zijn vaak meer schulden dan alleen bij de gemeente. Voor mensen met alleen een schuld bij de gemeente biedt dit een uitkomst, maar de inwoners met veel schulden bij andere organisaties hebben alleen baat bij een geslaagde schuldenregeling waarin alle schulden worden meegenomen voor een schuldenvrije toekomst. Dit is dan ook de reden dat we inwoners met meerdere problematische schulden actief gaan verwijzen naar de Stadsbank Oost Nederland. Dit kwijtscheldingsbeleid maakt onderdeel uit van een brede schuldenaanpak in onze gemeente.

  11. -

    Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor de zaterdagmarkten in Enschede per 1 april 2022 te verzelfstandigen. Het gaat daarbij om de markt op het Van Heekplein en de bio-markt aan de Langestraat. Na de verzelfstandiging organiseren de marktondernemers de zaterdagmarkt. Nu doet de gemeente dat nog.
    De eerste stap richting deze verzelfstandiging zette de gemeenteraad in 2012 bij de vaststelling van de visie op de ambulante handel. In die visie staat dat we in Enschede meer verantwoordelijkheid bij de ondernemers zelf willen neerleggen voor het organiseren van hun markten. Sindsdien heeft de gemeente Enschede een aantal markten verzelfstandigd. Daarbij gaat het om de markt in Enschede-Zuid, de dinsdagmarkt op het Van Heekplein en de markt in Glanerbrug. Dit verloopt prima. De verzelfstandiging van de zaterdagmarkt is de logische volgende stap.
    Uit een enquête (2020) blijkt dat de meeste marktondernemers voorstander zijn van deze ontwikkeling. Inmiddels hebben de marktondernemers in oktober 2021 uit 15 kandidaten, allen marktondernemer, een bestuur gekozen van 7 personen. Dit bestuur gaat de zaterdagmarkt op het Van Heekplein met ingang van 1 april organiseren.
    Om de verzelfstandiging mogelijk te maken moeten het college en de raad een aantal besluiten nemen. Het college heeft die besluiten genomen. Het college stelt de gemeenteraad voor een aantal verordeningen te wijzigingen of in te trekken om de verzelfstandiging van de zaterdagmarkt mogelijk te maken.

  12. -