Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 6 september 2022

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Op 14 juli heeft het college de ‘Beleidsregels eenmalige energietoeslag gemeente Enschede 2022’ vastgesteld. Inmiddels zijn er landelijke ontwikkelingen die het noodzakelijk maken om de beleidsregels aan te passen. Het gaat om dat het Rijk het bedrag van de energietoeslag heeft verhoogd, het al dan niet uitsluiten van studenten en termijn van aanvraag. Verder blijft het ingewikkeld om bij zelfstandigen het netto inkomen te berekenen. Hiervoor maken we een kleine uitbreiding van de gevraagde documenten.
    Met dit besluit trekken we de huidige beleidsregels in en stellen we de nieuwe beleidsregels vast. Dit heeft geen gevolgen voor reeds toegekende energietoeslagen.

  2. -

    Bij de vaststelling van het Water- en Klimaatadaptatieplan 2022-2026, "Op naar een groen blauw Enschede”, is besloten om dit plan in financiële zin jaarlijks te actualiseren. Met deze actualisatie wordt invulling gegeven aan dat besluit.

  3. -

    D66 heeft art. 35 vragen gesteld over de fietsbrug over de Oostweg. De vragen worden schriftelijk beantwoord door het College.

  4. -

    De heer Wessels heeft aan het college vragen gesteld over de prijsstijgingen. Hierdoor wordt het leven voor velen onbetaalbaar. Het college geeft antwoord op de door de heer Wessels gestelde vragen.

  5. -

    Mevrouw Hummels van de fractie PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld over nep sociale huurwoningen. Deze vragen zijn puntsgewijs beantwoord.

  6. -

    Op sportpark Het Diekman bevindt zich het zwembad Aquadrome. Het overdekte zwembad is na ruim 30 jaar gebruik sterk verouderd en aan vervanging toe. Op 30 juni 2020 heeft de gemeenteraad besloten dat het huidige overdekte zwembad Aquadrome wordt gesloopt en er op deze locatie een nieuw overdekt zwembad wordt gerealiseerd. Hiervoor is een plan ontwikkeld. Vanwege het ontbreken van de juiste gebruiks- en bouwregels in het geldende bestemmingsplan is de realisatie van het zwembad niet mogelijk. Een herziening van het bestemmingsplan is noodzakelijk om de voorgenomen ontwikkeling mogelijk te maken. De raad wordt voorgesteld dit nieuwe bestemmingsplan vast te stellen.

  7. -

    De zoektijd voor een huurwoning in Enschede is in 2022 opgelopen tot bijna een jaar. Voor een huurwoning melden zich vaak wel tot 1000 gegadigden. De noodzaak om snel huurwoningen te bouwen wordt door iedereen gevoeld. Waar het normaal gesproken gemiddeld vijf tot tien jaar duurt om nieuwe woningen te bouwen, geeft de ‘Crisis- en Herstelwet’ de gemeente en corporaties de mogelijkheid dit proces aanzienlijk te versnellen. Gemeente Enschede, De Woonplaats en SJHT willen binnen 2 jaar in totaal tussen de 100 en 200 woningen toevoegen aan het sociale segment en het segment net daarboven. Dit betekent dat iedereen in Enschede een gelijke kans krijgt voor passende woonruimte binnen een korte tijd. Daarom zullen de woningen op meerdere locaties, verspreid door de gehele stad, gerealiseerd worden. De locaties die nu geselecteerd zijn (inclusief programma):
    1. Stroink; 24 appartementen, 15 grondgebonden woningen;
    2. Zuidzijde Maiskavel Ekersdijk; 52 grondgebonden woningen;
    3. Paulus Moreelsestraat; 30 appartementen, 28 grondgebonden woningen;
    4. Fazantstraat; 30 appartementen.

  8. -

    In de afgelopen weken hebben veel landen in Europa te maken met een recorddroogte, ook Nederland. Het tekort aan water is voor veel sectoren een probleem. Het gaat om drinkwatervoorziening, proceswater voor industrie (ook kritieke sectoren), koelwater, water voor landbouwdoeleinden, natuur en rivieren / kanalen voor transport. Ook de scheepvaart op de Twentekanalen is getroffen. Vanwege de minder water en beperkte diepgang op onder meer de IJssel kunnen de binnenvaartschepen minder lading vervoeren. Daarnaast moet water uit de IJssel worden opgepompt om schepen te kunnen schutten bij de sluizen van Eefde en het waterpeil van het Twentekanaal op peil te houden. Dit kost veel tijd en water. Inmiddels is de situatie dusdanig ernstig dat de capaciteit van de sluizen en daarmee de scheepvaart op het kanaal wordt beperkt. De kans bestaat dat het kanaal helemaal wordt gestremd en dat scheepvaart voor langere tijd (weken, maanden) niet mogelijk is. Consequentie is dat bedrijven alternatief vervoer via spoor of weg zullen moeten organiseren. Vanuit ons havenbedrijf volgen wij de situatie en blijven wij in overleg met betrokken partijen en het bedrijfsleven.

  9. -

    De winternoodnachtopvang was altijd gedurende de periode van 1 oktober tot 1 mei van het volgend jaar open als het 2 graden of kouder was.
    Tijdens de coronacrisis is deze winternoodnachtopvang verschillende keren tijdens de lockdowns alle nachten open geweest. We hebben toen korte tijd ervaring opgedaan met het alle nachten open zijn in plaats van alleen met 2 graden of kouder.
    We gaan nu experimenteren met een winternachtopvang die van 1 oktober tot 1 mei alle nachten open is, ook als het warmer is dan 2 graden en ook als er geen corona lockdown is. We kiezen hiervoor ook omwille van het maken van een kwaliteitsslag en omdat er sprake is van personele krapte. In 2023 gaan we de ervaringen met deze permanente winternachtopvang bespreken en op basis van de uitkomsten besluiten we hoe we dit voor de toekomstige winters willen doen. Dit is ook conform het coalitieakkoord.

  10. -

    Het bestemmingsplan “Walhofstraat-Drienerweg voorziet in de bouw van 23 woningen, waarvan 15 voor de sociale huur.
    In 2018 is ook een poging gedaan om een bestemmingsplan te laten vaststellen, maar waren er bezwaren van omwonenden over de hoogte van maximaal 25 meter. De hoogte is nu teruggebracht naar maximaal 13 meter en ook worden er meer woningen in plaats van appartementen gebouwd. Er worden 17 woningen gebouwd en 6 appartementen.
    In het huidige plan kunnen slechts 14 woningen worden gebouwd.

  11. -

    26 augustus heeft het kabinet maatregelen genomen en zijn er bestuurlijke afspraken  gemaakt met de VNG, het Veiligheidsberaad en provincies over de asielcrisis. Deze afspraken hebben als doel om uit de crisis te komen en te blijven. Met de raadsbrief informeren we de raad en lichten we het proces toe.

  12. -

    Bij de gemeente is een verzoek ontvangen om het woonhuis, de tuin en de schuur op het perceel aan de Vlierstraat 820 te Enschede aan te wijzen als gemeentelijk monument.
    Het verzoek is voorgelegd aan de gemeentelijke monumentencommissie. De monumentencommissie heeft aangegeven dat het ensemble (woonhuis, tuin en schuur) monumentwaardig is en adviseert plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Uit de redengevende omschrijving die, als gevolg van het voornemen zal worden uitgevoerd, zal blijken of de bebouwing ook daadwerkelijk kan worden aangewezen als gemeentelijk monument.