Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 29 november 2022

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    De gemeente Enschede neemt deel aan de samenwerking in de GR Omgevingsdienst Twente. Het bestuur dat bestaat uit vertegenwoordiging van de veertien gemeenten en de provincie Overijssel vergadert periodiek.
    De vergadering wordt voorbereid door het college. Wethouder Teutelink brengt vervolgens het standpunt in op de onderwerpen die op agenda staan.

  2. -

    Als onderdeel van het VNG-bestuurdersdag op 2 december 2022 wordt de Najaars-Algemene Ledenvergadering gehouden. Het gemeentelijke standpunt over de verschillende inhoudelijke onderwerpen wordt vastgesteld. Tevens wordt de gemeentelijk vertegenwoordiger aangewezen.

  3. -

    De fractie van het CDA heeft schriftelijke (artikel 35) vragen gesteld over dumping van drugsafval. Het college van B&W heeft de vragen beantwoord.

  4. -

    De Omgevingsdienst Twente heeft het voornemen een gewijzigde begroting over 2023 vast te stellen. De gemeenteraad van Enschede heeft de mogelijkheid hier een zienswijze over in te dienen. De gewijzigde begroting is grotendeels het gevolg van volumestijging zoals een toename van het bedrijvenbestand. Beschouwd vanuit een bredere context adviseert het college van Enschede zijn raad om geen zienswijze in te dienen. De begrotingswijziging betreft geen beleidswijziging maar met name een volumestijging. Bovendien was de begrotingswijziging al voorzien en past deze binnen de onlangs vastgestelde gemeentebegroting 2023-2026.

  5. -

    Sociaal kapitaal gaat over de mogelijkheid om verschillende netwerken in te schakelen voor hulp, sociale ondersteuning en/of praktisch advies. Dit hangt nauw samen met het doel van de gemeente om de sociale basis te versterken. Er zijn al talloze initiatieven op dit gebied, sommigen worden door de gemeente (financieel) ondersteund. Er zijn ook initiatieven die goed functioneren zonder dat de gemeente daar aan te pas komt.
    De motie ‘Het ondersteunen en versterken van sociaal kapitaal’ van 5 juli 2021 vraagt om met een voorstel te komen waarbij de initiatieven vanuit de samenleving, die het sociaal netwerk en sociaal kapitaal uitbreiden en versterken van mensen die in armoede leven, worden geïnventariseerd. Ook wordt gevraagd in het voorstel aan te geven op welke wijze de gemeente deze initiatieven kan ondersteunen, faciliteren en bij elkaar brengen. Met deze brief wordt de raad hierover geïnformeerd.

  6. -

    Het college heeft op 15 oktober 2019 besloten tot de oprichting van de Ethische Commissie. Dit is een onafhankelijke, externe groep experts. De commissie helpt de gemeente met het beantwoorden van ethische vragen over het gebruik van data en nieuwe technologieën. Zij heeft voor I4sociaal 6 kernwaarden gedefinieerd. Die zouden centraal moeten staan bij de ontwikkeling van digitale dienstverlening en informatievoorziening in het sociaal domein. De gemeente heeft daarmee een kader voor ethische besluitvorming.


    I4Sociaal is een samenwerking van gemeenten Deventer, Enschede, Groningen, Leeuwarden en Zwolle. Zij willen digitale dienstverlening ontwikkelen vanuit het perspectief van de inwoner. Inwoners ervaren de online informatievoorziening vaak als een doolhof. Ook moeten zij meerdere keren hetzelfde verhaal vertellen en is de informatie van en over inwoners verstopt in meerdere systemen. Dat is moeilijk bij elkaar te brengen. Ook zijn vaak meerdere hulpverleners betrokken die meestal geen informatie met elkaar mogen delen. Dat staat effectieve hulpverlening in de weg. I4Sociaal wil dit veranderen door de vraag van de inwoner centraal te stellen. Dat betekent meer regie op persoonlijke informatie en ondersteuning. Daarbij is digitaal een belangrijk kanaal, naast telefonie en het persoonlijke gesprek.

  7. -

    Openbaar, vanaf 6 december 2022 ivm het versturen brief college besluit aan verzoeker


    Verzoeker heeft een e-mail naar het klachtencommissariaat gestuurd waarin zij klaagt dat de afdeling Omgeving en Recht wederom slecht informatie verstrekt. In de huis aan huis is een aankondiging geplaatst van een vergunningsverlening aan de Najaarsweg zonder huisnummer. Zij heeft getracht contact op te nemen met de gemeente hierover maar kreeg de door haar verzochte informatie niet. Verzoekster heeft omdat ze vaker klaagt en meldingen doet het gevoel te hebben een kruisje achter haarnaam te hebben. Hoewel het gebruikelijk is dat de gemeente bij het ontbreken van een huisnummer een zinsnede opneemt als “ter hoogte van” is dat hier niet gebeurd. Omdat de Najaarsweg in het Euregio bedrijvenpark ligt een gebied waar al jaren problematische situaties zijn snapt de klachtencommissaris niet waarom hier niet zorgvuldiger gewerkt is. Dit klachtonderdeel is dan ook gegrond. Hoewel verzoekster in de loop der jaren duizenden meldingen heeft ingediend is er geen sprake van “een kruisje achter haar naam”. De klachtencommissaris vindt dat de gemeente te kort schiet op dit onderdeel op basis van het ontbreken van de norm “luisteren naar de burger”. De gemeente had veel eerder contact moeten opnemen met verzoekster om uit te zoeken wat verzoekster belangrijk vindt. Nu de gemeente inmiddels met bewoners bezig is om te zoeken naar gedragen oplossingen voor de problematiek op het bedrijventerrein is de klacht gedeeltelijk gegrond.

  8. -

    Openbaar, ja vanaf 1 december 12.00 uur!


    Alle leerlingen op de scholen voor voortgezet onderwijs in Enschede gaan ook de komende jaren dertig uur maatschappelijke stage lopen bij een non-profitorganisatie, bijvoorbeeld een sportvereniging, een speeltuin, een zorginstelling of een evenement als de Enschede Marathon.


    Daartoe hebben bestuurders van de scholen voor voortgezet onderwijs in Enschede en wethouder Jurgen van Houdt van onderwijs vandaag (1 december 2022) een convenant getekend.


    De ondertekenaars vinden het belangrijk dat leerlingen ervaring opdoen met vrijwilligerswerk, waarbij ze zich inzetten voor een ander en voor de samenleving.

  9. -

    Schoolbesturen kunnen elk jaar een aanvraag indienen voor voorzieningen voor onderwijshuisvesting. Ook voor het jaar 2023 zijn er aanvragen gedaan voor het Programma Onderwijshuisvesting.
    De volgende verzoeken willen wij honoreren:

    • het herstel van twee constructiefouten bij twee scholen (Het Palet en Neon College).
    • inrichtingskosten voor de gymzaal aan de Hofstedeweg (Stedelijk Lyceum Innova).
    • de huur van twee lokalen (Alfonsusschool en locatie van Het Zeggelt).
      Tevens zijn er vanuit het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHP) kredieten beschikbaar gesteld voor:
    • (ver-)nieuwbouw van het Bonhoeffer College aan de Van der Waalslaan.
    • verduurzamen van de locatie Elferinksweg voor de Vrije school Noorderkroon.
    • voorbereiding voor de (ver-)nieuwbouw van het Stedelijk Lyceum locatie Kottenpark in de periode 2026-2030.
      In totaal gaat het om een investering van ruim 11 miljoen euro.
      De gevraagde voorzieningen dragen bij aan onze ambitie om duurzame, energie neutrale en flexibele gebouwen te hebben die het onderwijsconcept van een school ondersteunen. Een goed gebouw is een belangrijke voorwaarde voor goed, toekomstbestendig onderwijs.
      De gemeente is verantwoordelijk voor nieuwbouw en uitbreiding van scholen voor primair, speciaal (voortgezet) en voortgezet onderwijs.
  10. -

    De gemeente Enschede heeft naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad in het zogenaamde ‘Didam-arrest’ haar uitgiftebeleid voor bedrijfskavels gewijzigd vastgesteld, zodat de daarin opgenomen vestigingscriteria weer voldoen aan juridische normen. Het uitgiftebeleid bevat criteria die bepalen of een bedrijf wel of geen kavel in eigendom van de gemeente kan kopen.


    Het vastgestelde beleid is bedoeld als reparatie voor de korte termijn en nog geen actualisatie van het uitgiftebeleid. Op die manier kan de gemeente doorgaan met de uitgifte van kavels en hoeven ondernemers niet extra lang te wachten voordat ze zeker weten dat ze de grond kunnen kopen. Voor de langere termijn en nieuwe projecten gaat de gemeente het beleid nog wel actualiseren. Daarin wordt de richting die de gemeente op wil in de aangekondigde nieuwe economische visie meegenomen.


    Voor Kennispark Twente is wel alvast een set met specifieke criteria vastgesteld als aanvulling op het algemene uitgiftebeleid. Dit is nodig om te kunnen sturen op het gewenste profiel van Kennispark. De nodig uit te geven kavels in dit gebied zijn bedoeld voor kennisintensieve science-bedrijven die aansluiten bij de kennis en activiteiten van de Universiteit Twente.

  11. -

    In de Stedelijke commissie Sociaal van 31 oktober 2022 heeft het college toegezegd een brief naar de raad te sturen over de stand van zaken van de clustering van Sportparken. Met de bijgevoegde brief informeert het college de raad over de actuele situatie met betrekking tot de clustering in zijn totaliteit en per prioritair project te weten MFSA in Enschede-Zuid, Herontwikkeling van Diekman- Oost en haalbaarheidsonderzoek in Glanerbrug.

  12. -

    Met deze brief informeren wij u over de start van een pilot voor het tijdelijk toestaan van kabelgoten voor het opladen van elektrische voertuigen. Op 11 juli jl. heeft uw Raad ingestemd met de Motie Kabelgoot. Vervolgens vond er in september een beeldvormend gesprek plaats over de gevolgen die het toestaan van kabelgoten met zich meebrengt. In dat gesprek is gebleken dat er voldoende draagvlak is om begin 2023 een pilot te starten. In deze pilot toetsen we het gebruik van kabelgoten in de praktijk. Na een jaar gaan we evalueren en afwegen of we het werken met kabelgoten definitief toestaan.

  13. -

    Onder subsidieplafond wordt verstaan: 'het bedrag dat gedurende een bepaald tijdvak ten hoogste beschikbaar is voor de verstrekking van subsidie krachtens een bepaald wettelijk voorschrift' (artikel 4:22 van de Awb). Door het instellen van een subsidieplafond wordt voorkomen dat een subsidieregeling een open einde karakter heeft. In bovenstaande bijzondere subsidieverordeningen is opgenomen dat het college de bevoegdheid heeft om subsidieplafonds vast te stellen. Dit voorstel voorziet in een correcte vaststelling van de subsidieplafonds en de daarbij horende wijze van verdeling voor 2023.

  14. -

    Openbaar, vanaf 6 december ivm informeren betrokkene!


    Wij stellen de geactualiseerde Bodembeheernota en bodemkwaliteitskaart Voormalige Vliegbasis Twenthe 2022 vast. Het terrein was jarenlang in gebruik als vliegveld. Daardoor zijn er bodemverontreinigingen ontstaan die daarmee samenhangen. In de Bodembeheernota en bodemkwaliteitskaart staan de voorwaarden waaronder (verontreinigde) grond verplaatst kan worden binnen het terrein van de voormalige vliegbasis Twenthe om nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken. Dat zorgt ervoor dat grond die mogelijk verontreinigd is niet naar buiten het terrein verplaatst wordt. Ook zorgen de voorwaarden uit de Bodembeheernota ervoor dat de bodemkwaliteit binnen dit gebied niet verslechtert.

  15. -

    Ieder contractjaar wordt per 1 januari het tarief geïndexeerd voor de voorziening Ondersteuning bij het Huishouden. Daarbij wordt getoetst of het tarief na de indexatie voor zorgaanbieders een reëel tarief is, of dat het tarief aanvullend verhoogd moet worden (conform de vereisten van de Algemene Maatregel van Bestuur rondom “reële prijs”). Uit de toetsing is gebleken dat na indexatie het tarief niet reëel is, en aanvullend verhoogd moet worden. Het tarief stijgt met 8,6% en geldt per 1 januari 2023. Door deze verplichte aanvullende verhoging komen de kosten hoger uit dan de indexatie, zoals deze is opgenomen in de Gemeentebegroting
    Het tarief voor de Dienstencheques voor mantelzorgers stijgt, conform bestaande afspraken, met hetzelfde percentage mee. De nieuwe tarieven worden opgenomen en gepubliceerd in het Besluit Jeugdhulp en Maatschappelijke ondersteuning Enschede 2019.