Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

Besluiten College van B&W

dinsdag 30 augustus 2022

12:00 - 17:00

Agendapunten

  1. -

    Mw Visser Voorn van de fractie EA  heeft aanvullende vragen gesteld aan het college over het onderwerp veelaanvragers. Een deel is eind jullie beantwoord. Ivm reces worden de overige vragen nu beantwoord.

  2. -

    Een raadslid kan politieke vragen stellen aan het college. Dit kan zowel mondeling als schriftelijk.  Het raadslid van de PVV dhr. Heutink heeft schriftelijke vragen gesteld naar aanleiding van het artikel in de Tubantia: “Twente beraadt zich over met spoed opvangen van nog eens 225 asielzoekers” Het college beantwoordt deze vragen.

  3. -

  4. -

    Op 19 juli 2022 zijn bij de raadsgriffie vragen binnen gekomen van de heer De Lange van de fractie VVD gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel 35 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. De vragen gaan over Verkeer Bothoven - Oliemolensingel. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze vragen beantwoordt.

  5. -

    De heer Brejaart wijst er op dat er zowel uit het binnen- als het buitenland signalen komen dat we de komende jaren rekening moeten houden met brandstoftekorten, cyber-aanvallen en het uitvallen van energienetwerken. De heer Brejaart wil graag weten of het college deze signalen kent, of de gemeente bekend is met de daarmee samenhangende risico's, hoe de gemeente zich op een dergelijke crisis voorbereid en of hierover overleg wordt gevoerd met het Rijk.


    Deze vragen worden via dit bestuursvoorstel beantwoord.

  6. -

    Op 6 juli 2022 zijn bij de Raadsgriffie vragen binnen gekomen van dhr. Ten Vergert van de fractie CDA gericht aan de voorzitter van de Raad op grond van ex artikel 35 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Raad. De vragen gaan over de Noordtak Betuweroute. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft deze vragen beantwoordt en stuurt de antwoorden naar Dhr. ten Vergert en de Gemeenteraad.

  7. -

    De heer van Lagen van het CDA heeft vragen gesteld over een Mentale en Sociale staat van Enschede. Het college heeft deze vragen beantwoord.

  8. -

    De heer H. Heutink van namens de fractie van de PVV vragen gesteld over de opvang van niet-Oekraïners in de vluchtelingenopvang. Het college heeft deze beantwoord.

  9. -

    D66 heeft artikel 35 vragen gesteld over niet alle studenten uitsluiten van eenmalige energietoeslag.
    Het college heeft deze vragen schriftelijk beantwoord.

  10. -

    Openbaar, muv vertrouwelijk bijlagen!


    De locatie Stationsplein 1a-5 is de volgende stedenbouwkundige ontwikkeling in het Centrumkwadraat.
    Binnen Centrumkwadraat is voor de Gemeente het aantrekken en vasthouden van talent één van de belangrijkste opgaven. De Gemeente en Ten Brinke hebben samen de ambitie om de locatie Stationsplein 1a-5 te ontwikkelen tot een aantrekkelijke woon- en werkomgeving. Hier kan straks gewoond, gewerkt en geleefd worden door een verscheidenheid aan milieus, waarbij extra aandacht is voor het vasthouden van jong talent.


    Aan het Stationsplein 1a-5 komen 159 woningen, waarvan circa 119 voor de middenhuur. De overige 40 wooneenheden zijn bedoeld voor de vrije sector, zogenaamde “friends woningen”, waarbij 2 personen of stellen samen één woning kunnen huren met 2 slaapkamers. Naar verwachting wordt in 2023 gestart met de bouw en worden in 2025 de eerste woon-en werk eenheden opgeleverd.


    Voor deze ontwikkeling is een bestemmingsplanwijziging nodig. Met de exploitatieovereenkomst kan de Gemeente de bestemmingsplanprocedure in gang zetten en het krediet aanpassen.

  11. -

    De VNG heeft namens de gemeentelijke werkgevers een concept arbeidsvoorwaardennota opgesteld ter voorbereiding op de komende onderhandelingen in het najaar over de Cao-gemeenten.
    De gemeente Enschede stemt in met de uitgangspunten in de concept Arbeidsvoorwaardennota met een aantal kanttekeningen zoals bij de argumenten genoemd.

  12. -

    De samenwerking tussen gemeenten, ondernemers en onderwijs in Twente gebeurt in de Twenteboard. Deze stichting is verantwoordelijk voor investeringen in de sociaal economische structuur. Hiervoor wordt op dit moment gewerkt aan een investeringsagenda voor de komende jaren. De gemeenten moet hiervoor geld beschikbaar stellen. De uitgangspunten zijn nu klaar en deze worden voorgelegd aan alle partijen. Het college legt een reactie hierop voor aan de gemeenteraad. Dit past binnen de afspraken die hierover zijn gemaakt. De input wordt meegegeven aan de Twenteboard. Als de investeringsagenda klaar is wordt aan de gemeenten gevraagd de bijdrage hiervoor in de begrotingen op te nemen. Dat volgt later dit jaar.

  13. -

    Openbaar, ja, muv bijlage 6!


    Diverse woningeigenaren in het Havengebied, waaronder de IJsbaanweg, zijn tegen problemen aangelopen met de financiering van hun woning. Deze woningen zijn in het bestemmingplan aangeduid als ‘bedrijfswoning’. De gemeente heeft onderzocht waar dat aan ligt en hoe zij kan bijdragen aan een eventuele oplossing. Dit heeft geleid tot een besluit van het college van B&W (6 juli 2021) om een bestemmingsplan op te stellen voor een deel van de ‘bedrijfswoningen’. Dit om daar regulier wonen planologisch toe te staan: bewoning door 1 huishouden, zonder functionele binding met een bedrijf daarbij.
    Om te bepalen welke woningen daarvoor in aanmerking komen is onderzoek gedaan naar alle 80 als ‘bedrijfswoning’ aangeduide panden in het Havengebied. Daarbij is gekeken naar de eerder bepaalde randvoorwaarden: overgangsrecht voor ‘regulier wonen’ en het woon- en leefklimaat ter plaatse van de woningen. Dit heeft geleid tot een (paraplu)bestemmingsplan waarin 39 woningen een functieaanduiding voor regulier wonen krijgen. 15 van deze 39 woningen krijgen een extra regel in het bestemmingsplan, omdat zij niet voldoen aan de in het bestemmingsplan gedefinieerde voorwaarden voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.
    De aanduiding en de regels die daarbij horen gelden aanvullend op de regels van het bestaande bestemmingsplan "Havengebied - Westerval Noord". Dat betekent onder andere dat de bestemming 'bedrijventerrein' en de aanduiding 'bedrijfswoning' daarnaast ook blijven gelden. De grenzen van de aanduiding sluiten aan bij het (feitelijke) gebruik als 'woonperceel' (woning met tuin, oprit etc). De aanduiding staat maximaal 1 woning toe per aanduiding. Ook zijn er bouwregels toegevoegd die passend bij een gebruik voor regulier wonen.

  14. -

    De gemeente is voornemers om medewerking te verlenen aan de bouw van 6 appartementen naast de voormalige pastorie aan de Scholten Reimerstraat te Lonneker. Het gaat om een initiatief voor de bouw van een woongebouw met 3 woonlagen.

  15. -

    Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om de voormalige supermarktlocatie aan de Toekomststraat 90 te herontwikkelen tot woningbouwlocatie. Het bestaande hoekpand zal verbouwd worden tot één benedenwoning en één bovenwoning. De naast het hoekpand gelegen bebouwing zal gesloopt worden. Daarvoor in de plaats zullen zes nieuwe grondgebonden woningen gerealiseerd worden met parkeerplaatsen en bergingen. Het bestaande hoekpand zal als 'karakteristiek' aangeduid worden in het bestemmingsplan.

  16. -

    Openbaar, muv bijlagen 1 t/m 6 (geheimhouding)


    De IJsbaan Twente B.V heeft al sinds de start te maken met exploitatieverliezen en is daarover al lange tijd in overleg met de gemeente. De afgelopen twee jaar is er intensief overleg geweest over mogelijke oplossingen om het tekort terug te dringen, maar die zijn niet toereikend. Reden voor IJsbaan Twente B.V faillissement aan te willen vragen. De gemeente wil dit voorkomen om sturing te houden op de continuïteit van de ijsbaan en onverwachte kosten te voorkomen. In maart dit jaar besloot het college daarom al tot het aangaan van een vaststellingsovereenkomst met de IJsbaan Twente B.V. Voorliggende vaststellingsovereenkomst is de uitvoering van dit besluit. In deze overeenkomst is opgenomen dat de lopende overeenkomst met de IJsbaan Twente B.V. per 1 april 2023 eindigt. Ook is in de vaststellingsovereenkomst opgenomen dat het Vastgoedbedrijf van de gemeente per 1 oktober 2022 het beheer en onderhoud van de ijsbaan over neemt en de onderhoudskosten dekt uit de onderhoudsvoorziening. Hiermee is zeker gesteld dat het schaatsseizoen 2022-2023 in de IJsbaan Twente doorgang kan vinden. Het sluiten van de Vaststellingsovereenkomst betekent dat de huidige exploitant van IJsbaan Twente B.V – de PCH Dienstengroep – per 1 april 2023 stopt met de exploitatie van de ijsbaan. Op korte termijn worden er een aantal scenario’s aan de raad voorgelegd en wordt de raad gevraagd een keuze te maken over de toekomst van de ijsbaan.

  17. -

    Openbaar, muv bijlagen 1 t/m 5!


    Stichting Kunstgras EHV heeft een garantstelling aangevraagd bij de gemeente voor een geldlening bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Met deze garantstelling van de gemeente kan de Stichting Kunstgras EHV een natuurgras hockeyveld vervangen voor een kunstgraswaterveld en een blaashal aanschaffen op het sportpark gelegen aan de Geessinkweg 148 in Enschede. De Stichting kunstgrasveld EHV zorgt voor de aanleg, het onderhoud en het exploiteren van de hockeyvelden van de Enschedese Hockeyvereniging. De aanleg van het waterveld en de aanschaf van de blaashal past in het sportbeleid van de gemeente Enschede.

  18. -

    Het college heeft aan de gemeenteraad voorgesteld het Werkprogramma bodem en ondergrond 2022-2026 vast te stellen. Het werkprogramma is een uitwerking van de Visie op Bodem en Ondergrond, die in oktober 2021 door de raad is vastgesteld. Daarin staat hoe bodem en ondergrond mee kunnen helpen grote maatschappelijke opgaven realiseren. Denk bijvoorbeeld aan klimaatadaptatie, de energietransitie en het verbeteren van de biodiversiteit. Opgaven die ook in Enschede spelen. Uitvoering hiervan vraagt om aanpassingen aan onze leefomgeving, zowel bovengronds als ondergronds.
    Met het werkprogramma zorgen we ervoor dat de eigenschappen van de bodem en ondergrond op een slimme en duurzame manier kunnen worden ingezet. Hiervoor staan een groot aantal acties benoemd, die we de komende jaren gaan uitvoeren. Uiteraard is er ook aandacht in het werkprogramma voor het aanpakken van de bodemverontreinigingen die Enschede uit het verleden nog kent.

  19. Er is een verzoek om herziening van het bestemmingsplan ingediend om een woning mogelijk te maken op het perceel Haverkampweg 157. Het plan van initiatiefnemer is om, door middel van de sloop van voldoende landschapsontsierende bebouwing in het buitengebied van Enschede, een nieuwe woning en bijgebouwen te mogen realiseren op het perceel Haverkampweg 157. Hiervoor wordt sloop van 911 m2 landschapsontsierende bebouwing aan de Hogeveldweg 111 in Enschede ingezet. Voor beide erven is een landschapsplan opgesteld. Er worden verschillende investeringen in de ruimtelijke kwaliteit verricht op en in de directe omgeving van de percelen. Om de ontwikkeling mogelijk te maken is een herziening van het bestemmingsplan in procedure gebracht. Het bestemmingsplan heeft als ontwerp ter inzage gelegen. Er is een zienswijze ingediend. Naar aanleiding van die zienswijze wordt de gemeenteraad voorgesteld het bestemmingsplan op enkele onderdelen aan te passen.